​’Türkiye’nin en büyük siber saldırısı’

0
91

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen’in gündeme ilişkin sorularını yanıtlıyor.

Türkiye’ye yönelik siber saldırılar, geçen hafta en çok konuştuğumuz başlıklardan biriydi.

”14 ve 24 Aralık’ta Türkiye, tarihinin en büyük siber saldırılarıyla karşılaştı” deniyor. Bu bilgi doğru mu? Kimler, nerelerden saldırdı?
Türkiye tarihinin en büyük siber saldırılarıyla karşılaşıldığı doğru hatta bu en yoğun saldırılardan bir tanesi olarak literatüre geçti. Kimden geldiği tam belli değil. Şu ülkeden bu ülkeden gelmiştir demek doğru değil. Yoğun saldırının amacının siteyi çökertmek değil sisteme girişi engellemek veya sistemi yavaşlatmak amacına yönelik.

Bu saldırılar atlatıldı. Erişimin tamamen durduğu internet siteleri oldu mu, etkilenme ne boyuttaydı?
Etki değerlendirmeleri yeni yeni yapılıyor. Veriler yeni toplanıyor. Elimde yeteri kadar veri yok. Saldırılara karşı en önemli unsur güçlü bir koordinasyon.

Yeni bir önlem söz konusu mu? Bu hafta durum nasıl?
Ciddi bir saldırı atlatıldı. Güçlü koordinasyon önemli. Saldırılar devam ediyor ama olağanüstü bir durum yok. Koordinasyonların son olaydan sonra ciddi şekilde arttığını gördük. 2015’i kapatırken bir ekonomi değerlendirmesi yapalım. Makro göstergeler üstünden ekonomiye bakarsak; iki seçime rağmen 9 ayda % 3,4 büyüme var. Son çeyreğe ilişkin bir öncü gösterge olarak % 4.6 artan ekim ayı sanayi üretim endeksi var.

Bu yılı büyüme açısından hangi seviyede kapatırız?
3,5-4 arası büyümenin çok rahat olacağı görülüyor. Enflasyon ve cari açık öngörünüz? Bugünden bakınca 2016 nasıl görünüyor? Enflasyon yüzde 8 civarında veya hafif üzerinde bu yılı kapatacağız gibi gözüküyor. Cari açıkta olumlu bir gelişme var. 2015’ten daha iyi bir yıl olacağını öngörmek doğru olur. Hükümet’in reform paketinin en önemli başlıklarından biri KOSGEB aracılığıyla genç girişimcilere sağlanacak hibeydi.

Şu ana kadar başvuru var mı, ilgi nasıl? Bu hangi koşullarda verilecek?
Başvurular başladı, 437 kişi şu ana kadar başvurdu. 2016’da çok yoğun bir başvuru ve destekleme olacak. KOSGEB ve TÜBİTAK’ın yeniden yapılandırılacağı TÜBİTAK’ın kredi veren kuruluş olmaktan çıkarılması amaçlandığı haberi var. TÜBİTAK’ın yeniden yapılandırılması üzerinden uzun zamandır çalışıyoruz. TÜBİTAK’ın temel Ar-Ge’ye yoğunlaşmasını hedefliyoruz. TÜBİTAK çok kilit askeri projelerde olacak, olmaya devam edecektir.

Ekonomik Koordinasyon Kurulu’na bir Ar-Ge reform paketi sundunuz. Ne getiriyor?
Artık Türkiye katma değeri daha yüksek ürünler üretmeli. İçinde tasarım olan ürünün katma değeri daha yüksek.