Türkiye’deki Kullanıcılar Tek Bir Uygulamada Daha Fazla İşlem Çeşitliliği Talep Ediyor

0
146
DE-CIX Türkiye Bölge Direktörü Bülent Şen

Kullanıcıların akıllı cihazları üzerinden tek bir tık ile yönetilebilen dijital finansal ürünler, günlük yaşantımızda giderek daha fazla yer kaplıyor. Dünyanın önde gelen internet değişim operatörü DE-CIX tarafından yapılan “Dijital Finansal Ürünlerinin Kullanımı Araştırması”nın sonuçlarına göre kullanıcılar, Türkiye’de dijitalleşmenin yeterli olduğunu düşünürken, kullanıcıların yüzde 90 tüm finansal işlemlerin tek bir platform üzerinde olmasını tercih ettiğini belirtiyor. 

DE-CIX Türkiye Bölge Direktörü Bülent Şen, araştırma sonuçları ile ilgili sorularımızı yanıtladı. 

DE-CIX’in Türkiye’de yaptırmış olduğu “Dijital Finansal Ürünlerinin Kullanımı Araştırmasının” amacı nedir ve araştırmaya kimler katılım gösterdi? 

Bu araştırmanın amacı, Türkiye’de tüketicilerin dijital finansal ürünlerinin kullanımına karşı nasıl bir yaklaşım sergilediklerini anlamak. Araştırma, 18 yaş üstü, ABC1C2* gruplarından kadın ve erkek toplam 2050 kullanıcının katılımıyla hayata geçirildi. 

Katılımcıların yüzde 94’ünün yani neredeyse tamamının finansal işlemler için mobil bankacılığı kullandığı görülüyor. Benzer bir araştırmanın sonuçlarına göre bu oran İspanya’da yüzde 88. Bu noktada Türkiye’de finansal işlemler için mobil bankacılığın ne derece etkili olduğunu söylemek mümkün. Türkiye’de mobil bankacılık kullanımını yüzde 75 ile ATM’ler, yüzde 62 ile internet, yüzde 45 ile şubeler ve yine yüzde 45 ile çağrı merkezi takip ediyor. Özellikle kadınlar; şube, çağrı merkezi ve ATM’ler gibi fiziksel kanalları daha çok tercih ediyorlar. Bu da kadınların dijitalleşme konusunda daha çekimser olduklarını gösteren bir faktör. 

Katılımcıların dijital finansal ürünler için mobil uygulamaları tercih etmesinde en çok etkisi olan faktörler nelerdir? 

Katılımcıların yüzde 85’i kolay ve pratik olması yüzünden tercih ettiğini belirtiyor. Yüzde 86’sı ise mobil telefon üzerinden her yerden finansal işlemlerin yapılabiliyor olmasının önemli bir tercih sebebi olduğunu belirtiyor. Tüm varlıklarını tek bir uygulama üzerinden kontrol edebilmenin büyük bir avantaj olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 87. Araştırmanın öne çıkan yanlarından biri de Almanya’da yapılmış olan benzer bir araştırmanın sonuçları ile Türkiye’deki kullanıcıların alışkanlıklarını karşılaştırabilmek. Her 10 katılımcıdan 9’u finansal işlemlerin tek bir platform üzerinden yapılabiliyor olmasını istiyor ki Almanya’da bu oranın sadece yüzde 28 olduğunu görüyoruz. Türkiye’deki kullanıcılar teknolojiye adaptasyon ve pratiklik anlamında oldukça ileride diyebiliriz. 

Kullanılan bankacılık uygulamalarının yanı sıra, Mobil Ödeme Uygulamaları ve Kripto Para Cüzdan Uygulamaları akıllı telefonlara yüklenen diğer uygulamalar. Erkekler daha çok Kripto Para Cüzdan Uygulamalarını tercih ederken, kadınlar ise Mobil Ödeme Uygulamalarını kullanıyor.  Kullanılan diğer uygulamalar şöyle sıralanıyor: Yüzde 52 ileMobil ödeme uygulamaları (PayPal, Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay vs.) ve yüzde 30 ile de Kripto para cüzdan uygulamaları (Binance, BTC Türk, Paribu vs.)

Araştırmanın ortaya koyduğu ve kullanıcı alışkanlıklarına da etki eden daha farklı deneyimlerden de bahsedebilir misiniz? 

Tüm finansal işlemlerinin tek bir uygulama üzerinden yapılıyor olmasını tercih etmeyen kullanıcıların oranı sadece yüzde 10. Bunun ardındaki temel nedenin ise güvenlik problemleri olduğu görülüyor. Buna ek olarak katılımcıların neredeyse tamamı (yüzde 98) kullandıkları bankacılık uygulamasından memnun ancak memnuniyet oranı çok yüksek olsa da kullanıcıların yüzde 75’i mobil bankacılık uygulamalarını kullanırken bağlantı problemleri, yüzde 56’sı da yapılan işlemler esnasında hızın düşmesi gibi sorunlar yaşadıklarını belirtiyor.

Katılımcıların yüzde 74’ü günlük işlemlerin (transferler, otomatik ödemeler vb.) eksiksiz bir dijital finansal çözüm uygulamasına dahil edilmesi gerektiğini düşünüyor. Genel olarak, tek bir uygulamada daha fazla işlem çeşitliliği istiyorlar. Bu kullanıcılar, dijital olarak ihtiyaç duydukları tüm işlemleri tek elde toplama eğiliminde.

Dijitalleşme konusunda bankaların önemli bir dezavantajı var: BT altyapıları zaman içinde eklenen eski mimarilere dayanıyor. Oysa sıfırdan bir BT ortamında hayata başlayan ve doğrudan bulut altyapılarına dayanan yeni şirketler, genellikle yeni hizmetleri kurmak ve ölçeklendirmek için daha etkin bir değerlendirme opsiyonuna sahip.

Bugünün dünyasında bankalar için ideal olan birbirine bağlantı platformunda ağların doğrudan bağlantısını sağlamak. Böyle bir kurulumla, bir banka, örneğin, müşterileriyle doğrudan bir bağlantı kurmak için büyük İnternet servis sağlayıcılarının (ISP’ler) ağlarıyla doğrudan bağlantı kurabilir. Bununla birlikte, bu ikili yaklaşım, karmaşık ortak ekosistemleri oluşturmak için daha az uygun. Özellikle hassas veriler söz konusu olduğunda, tüm iletişim en yüksek güvenlik standartlarını karşılamalı. Bunu sağlamak için böyle bir birbirine bağlantı platformunda sadece seçilen ortakların erişebildiği bir Kapalı Kullanıcı Grubu oluşturulabilir. Burada prensipte, genel İnternet erişiminin ötesinde bir tür mini İnternet kurulur ve entegre bir finans uygulaması gibi çok özel bir uygulamaya uyarlanır. Bankalar, dijitalleşmeyi hiçbir şekilde bir tehdit olarak değil, geleceğe yönelik hizmetlerini pazara sunmak için bir fırsat olarak görmeli. Bu hizmetler için ideal bağlantıya, müşterilerinin bulunduğu ağlarla ve örneğin ortaklarla Kapalı Kullanıcı Grupları ile doğrudan bağlantının bir kombinasyonu yoluyla ulaşabilirler. Böylece tüm uygulamaların tek bir çatı altında toplandığı finansal bir uygulamanın güvenliği de hem bankalar hem de son kullanıcılar için DE-CIX gibi bir bağlantı platformunun, finansal kurumlar için oluşturacağı bir Kapalı Kullanıcı Grubu  ile sağlanabilir. 

DE-CIX olarak araştırmanın sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Anket sonuçları, finansal uygulamaların ve dijital ödeme hizmetlerinin günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini gösteriyor. Bundan sonraki en mantıklı adım, birden fazla uygulamayı tek bir çatı altında birleştirmek olacaktır. Bu, bankalar için büyük bir zorluk teşkil ediyor çünkü kendi uygulamaları içinde müşterilerine ilgili teklifleri sunabilmek için kendi yüksek güvenlikli sistemleri dışındaki ortaklarla, doğrudan veri alışverişi yapabilmeleri gerekiyor. Bu da, bankaların, hem internet erişim sağlayıcıları aracılığıyla son kullanıcıya bağlanırken hem de sigorta şirketleri gibi partnerlerle bağlantı kurarken, en yüksek teknik güvenlik standartları ve son derece sıkı veri korumasını sağlamak için son kullanıcıların endişelerini ciddiye almaları gerektiğini ortaya koyuyor. Dijital dönüşüme giden yolculukta, birbirine bağlantı platformları, tüm partilerin bağlantı ihtiyaçlarını karşılamanın anahtarı rolünde. Çünkü DE-CIX gibi platformlar, diğer ağlara doğrudan bağlantılar sayesinde veri aktarımının hızını, performansını ve güvenliğini artırıyor, böylece müşteriler için en uygun kullanıcı deneyimini oluşturuyor.