Türkiye imalat PMI Endeksi Kasım’da geriledi

0
24

İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit’ten elde edilenPMI™ anket verileri Türk imalat sektörünün faaliyet
koşullarında Kasım ayında bozulma yaşandığınaişaret etti. Mevsimsel etkilerden arındırılmışüretim ve yeni siparişler endeksleri nötr eşiğinaltında kalırken istihdam ve yeni ihracat siparişleridaha da arttı. Son anket, enflasyonist baskılarıngüçlendiğini gösterdi.
   
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın AlmaYöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayinin
kaydettiği performansı sergilemek amacıylatasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. Manşet gösterge  yeni siparişler,fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslimsüresi ve satın alma stokları gibi göstergelerdenelde edilmektedir. 50,0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeyeişaret etmektedir. PMI endeksi Kasım’da 48,8olarak gerçekleşti ve 2016 yılının ilk 11 ayındakiortalaması olan 48,9 değerine yakın kaydedildi.PMI endeksinin Kasım ayındaki düzeyini, büyükölçüde, eşik değer 50,0’nin altında kalan mevsimseletkilerden arındırılmış üretim ve yeni siparişlerendeksleri belirledi ve bu etkileri istihdam vetedarikçilerin teslim süreleri endekslerinden gelenpozitif katkılar kısmen dengeledi.
   
Yeni ihracat siparişleri hacmi Kasım’da son 4 aydaüçüncü kez olacak şekilde büyüme kaydetti. Ayrıcaartış hızı Aralık 2015’ten beri gözlenen en yüksekdüzeyde gerçekleşti.
   
İmalat sektörü istihdamı Kasım’da artış gösterdi.Ekim ayına göre hız kesmiş olsa da, istihdamdaki yükseliş eğilimi dördüncü aya taşındı.Son anket, Türk imalat sektörünün satın alma faaliyetlerinde Kasım’da bir önceki aya göre pek bir değişim yaşanmadığını gösterdi. Satın almafaaliyetleri Ekim’de yaklaşık son 2 yılın en yüksek hızında artmıştı. 
   
Türk lirasındaki değer kaybı Kasım ayında imalat sektörünün girdi fiyatlarında yukarı yönlü baskı
oluşturdu ve girdi fiyatları enflasyonu üst üste ikinci ay olacak şekilde yükseldi. Bunun yansıması olarak imalatçıların nihai ürün fiyatları önceki aya kıyasla daha yüksek oranda arttı.
   
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, şunları söyledi:
   
“Üretim ve yeni siparişler alt endekslerindeki eğilimden dolayı Türkiye İmalat PMI endeksi Kasım
ayında eşik değer 50,0’nin altında kaldı. İstihdam ve ihracatın artması anketin pozitif gelişmeleri olarak kayda geçti. Türk lirasındaki değer kaybının ihracattaki artışta etkili olduğu gözlendi. Türk lirasındaki değer kaybının olumsuz tarafıysa maliyet baskılarını güçlendirmesiydi. Üçüncü çeyrekteki görece ılımlı eğilimi takiben girdi fiyatları enflasyonu hızlandı.”