Türkiye imalat PMI 49.3’e geriledi

0
75

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Ağustos ayında 49.3’e gerileyerek sektörün tekrar ılımlı bir daralmaya girdiğine işaret etti. Yeni siparişlerdeki güçlü olmayan daralma sayesinde üretim bir önceki aya kıyasla aynı kalırken, sektörün istihdamı altı yıldır ikinci defa düşüş kaydetti.

Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası için hazırlanan imalat PMI, Temmuz ayındaki 50.1 düzeyinden 49.3’e gerilerken, bu yılın altı ayında daralmaya işaret eden 50’nin altında bir değer aldı. Endeksin Ağustos ayı seviyesi bu yılın ortalaması düzeyinde gerçekleşti.

Sektörün aldığı yeni siparişler Ağustos’ta art arda sekizinci defa daralma kaydetti. Yeni siparişler alt endeksi Temmuz ayındaki 49.8 düzeyinden 49.6’ya inerek sipariş hacminde daralmanın zayıf da olsa sürdüğüne işaret etti. Şirketler devam eden siyasi belirsizliğin siparişler üzerinde baskı yarattığını belirttiler.

İhracat siparişleri ise TL’nin değer kaybetmesinin verdiği destekle zayıf da olsa artış kaydetti. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi Temmuz ayındaki 47.7 düzeyinden Ağustos’ta 50.4’e yükseldi.

Sektörün üretimi ise birikmiş işlerdeki gerilemeye rağmen Ağustos’ta art arda ikinci defa yatay seyretti. Üretim alt endeksi Ağustos’ta 49.9 değerini alarak Temmuz ayıyla aynı seviyede kaldı.

Sektör imalat kapasitesini yeni siparişlerdeki zayıf seyire göre ayarlamayı sürdürdü. İstihdam Haziran 2009’dan bu yana ikinci defa düşüş kaydederken, girdi stokları yedi ayın en sert düşüşünü kaydetti.

Girdi fiyatları ise TL’deki değer kaybı öncülüğünde 18 ayın en hızlı artışını kaydetti. Şirketler girdi fiyatlarındaki artışa paralel olarak fabrika çıkış fiyatlarını artırdı.

İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor. 

İSTANBUL İMALAT PMI 48,5
İstanbul Sanayi Odası ve Markit’ten elde edilen yeni PMI™ anket verileri İstanbul’un sanayi sektörünün faaliyet
koşullarında kötüleşmenin Ağustos ayında da sürdüğüne işaret etti. Anketten elde edilen ana faaliyet göstergelerinin tümü – fabrika çıkışları, yeni siparişler, ihracat, istihdam ve satın almalar – Temmuz ayından bu yana düşüş gösterdi, ancak tüm öğelerde bu düşüş daha küçük oranlarda gerçekleşti. Lira’nın değer kaybetmesi, firmaların girdi fiyatlarının ay boyunca yükselmesine yol açan ana faktör olarak rapor edildi. Ayrıca enflasyon son beş ay boyunca ilk kez ivme kazandı.

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. Bu veriler, yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilir. 50,0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir.

İstanbul Sanayi Odası İstanbul PMI, Ağustos ayında da nötr seviye olan 50,0’nin altında seyrederek, üçüncü çeyreğin ortasında İstanbul imalat sanayisinde ticaret koşullarının genel anlamda kötüleştiğine işaret etti. Ana endeks, 2015’in ilk sekiz ayında sektörde genel olarak gerilemeye işaret etti. Bununla birlikte, Temmuz’da 75 ayın en düşük seviyesine inen ve 46,3 olarak ölçülen PMI, Ağustos ayında toparlanarak 48,5’e yükseldi ve faaliyet koşullarında Mayıs’tan bu yana ölçülen en hafif kötüleşme olarak kaydedildi. Kıyaslandığında,  Ocak 2006’da başlayan ana endeksin seri geçmişi boyunca 50,7  ortalama kaydettiği görülmektedir. PMI bileşenlerinin tümü son dönemde ana endekse negatif katkılarda bulundu.

İstanbul imalatçıları tarafından alınan yeni iş hacmi 2015 yılının başlangıcından itibaren olduğu gibi Ağustos ayında da azaldı. Firmalar, zayıflayan talep koşullarının ve siyasi istikrarsızlığın yeni iş alımını zorlaştırdığını belirtti. Buna rağmen, düşüş 75 aylık rekorun kırıldığı Temmuz ayına göre keskin bir şekilde yavaşlayarak ılımlı bir seviyeye geldi. Yeni ihracat siparişleri birbirini izleyen dokuz aylık dönem boyunca azalmış olsa da, bu düşüş marjinal seviyede kaydedildi.

Azalan yeni iş alımı, Ağustos ayında fabrika çıkışlarını etkiledi. Üretim üst üste sekizinci ayda da düşüş gösterdi, fakat bu düşüş 76 aylık rekorun kaydedildiği Temmuz ayına kıyasla daha zayıf bir oranda ölçüldü. Birikmiş işlerde ay boyunca herhangi bir değişiklik gözlenmedi.

İmalatçılar satın alma faaliyetlerini Ağustos ayında yeniden azalttı ve bu da girdi stoklarındaki düşüşün devam etmesine yol açtı. Bunun sonucunda, tedarikçilerin teslimat süreleri iyileşti. Ayrıca firmalar, nispeten daha yavaş bir hızda olmakla birlikte üst üste üçüncü ayda da istihdam azalttı.

Liranın zayıflaması, Ağustos ayında imalat sanayisinde girdi fiyatlarının artmasına yol açan ana faktör olarak rapor edildi. Girdi fiyatları enflasyon oranı Mart’tan bu yana ilk kez artış kaydetti ve 2015 yılı başından itibaren ölçülen ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Bunun sonucunda imalatçılar kendi fiyatlarını Mart ayından bu yana gözlenen en yüksek oranda arttırdı.

İstanbul Sanayi Odası İstanbul PMI anket verilerini değerlendiren Markit Kıdemli Ekonomisti ve raporun yazarı Trevor Balchin, şunları söyledi:

“Türkiye’nin en büyük şehrinde yapılan yeni PMI imalat anketi, Ağustos ayında sektördeki gerilemenin devam ettiğine işaret etti. Buna rağmen, PMI 75 ayın en düşük seviyesini gören Temmuz ayı seviyesine nazaran yükselerek, kötüleşmenin küçük bir oranda meydana geldiğine işaret etti. Fabrika çıkışları, yeni siparişler ve istihdam ay boyunca daha yavaş bir düşüş gösterdi. Girdi fiyatları enflasyonu güçlendi, ancak İstanbul imalat sanayinin karşı karşıya kaldığı maliyet baskıları, Türkiye geneline göre daha zayıf gözlendi.”