Türk-İş: Dileğimiz tüm işyerlerindeki arkadaşlarımızın işbaşı yapması

0
87

Türk-İş, Bursa’daki otomotiv işçilerinin iş bırakma eylemiyle ilgili, “Dileğimiz, tüm iş yerlerindeki arkadaşlarımızın işbaşı yapması, taleplerinin bundan sonra müzakereler ve diyalog yoluyla çözülmesi için çaba göstermeleridir” değerlendirmesinde bulundu.
 
Türk-İş Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, otomotiv işçilerinin iş bırakma eylemlerinin yakından takip edildiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
 
“Konfederasyonumuz üyesi Türk Metal Sendikamızın, Bosch iş yerinde 38 ay devam eden sendikasız ve sözleşmesiz bir dönemin ardından başarıyla imzaladığı toplu iş sözleşmesinden sonra bazı iş yerlerinde eylemler başlatılmıştır. Bu eylemler, bazı çevrelerin yönlendirmesiyle, sendika karşıtı bir propagandaya dönüştürülmüş, Türk Metal Sendikamız hedef haline getirilmiş ve bu iş yerlerinde sendikasız bir endüstri ilişkiler sistemi teşvik edilmek istenmiştir. Oysa dünyanın iki yüz yıllık geleneği göstermiştir ki, sendikasız bir endüstri ilişkileri sistemi, işçiler için kısa süreli başarılar getirse de kalıcı değildir ve sonuç itibariyle örgütsüzlüğü ve sömürüyü artırmaktadır.”

>> Renault’dan kritik açıklama:Türkiye yatırımlarımızı gözden geçirebiliriz
 
“BAZI İŞÇİLERİN İŞBAŞI YAPMASI OLUMLU BİR GELİŞME”
Türk-İş’in, işçilerin hak almak için verdiği her mücadeleyi saygıyla karşıladığı, bunun yanında ülkenin ekonomik istikrarı ve çalışma barışının da azami düzeyde korunmasını gözettiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
“Türk Metal Sendikamız ile ortaya çıkan tepkinin, sendikal örgütlülüğü koruyarak, barışçı yollarla çözümü için elinden gelen çabayı her düzeyde göstereceğiz. Bugün itibariyle bazı iş yerlerinde çalışan işçilerimizin işbaşı yapmış olması bizim açımızdan çok olumlu bir gelişme olmuştur. Dileğimiz, tüm iş yerlerindeki arkadaşlarımızın işbaşı yapması, taleplerinin bundan sonra müzakereler ve diyalog yoluyla çözülmesi için çaba göstermeleridir. Türk-İş, bundan sonraki süreçte, Türk Metal Sendikamız ile başta otomotiv sektörü olmak üzere, tüm sektörlerdeki işçilerimizin sorunlarının giderilmesi için işverenler ve siyasal iktidar nezdinde her türlü girişimi yapmaya devam edecektir.”

>> İş bırakma eylemlerinde ilk anlaşma

TİSK, MESS, OİB, OSD ve TAYSAD’DAN ORTAK AÇIKLAMA
Diğer yandan, TİSK, MESS, OİB, OSD ve TAYSAD, otomotiv sanayinde devam eden iş bırakma eylemlerine ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.
 
Türkiye’de otomotiv sanayinin; ihracatın, istihdamın, Ar-Ge ve inovasyon gücünün gurur kaynağı ve ekonominin lokomotifi olduğuna işaret edilen açıklamada, sektördeki üretimin, sürekliliğin, doğrudan ve dolaylı olarak ekonomiye katkıda bulunan pekçok sektörü de yakından ilgilendirdiği belirtildi.
 
Son günlerde otomotiv sektöründe karşı karşıya kalınan sürecin, tüm taraflara zarar verdiği ifade edilen açıkalamada, şunlar kaydedildi:
 
“Bugüne kadar işçi, işveren ve işveren temsilcilerinin uyumu ülkemiz otomotiv sanayinin en önemli güçlerinden olmuştur. Şüphesiz sektörümüzde, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da iyi niyetli, barışçıl ve yapıcı iklimi korumak tüm tarafların sorumluluğundadır. Ülkede üretimden yana olan, Türkiye’nin geleceğine katkıda bulunmak isteyen tüm kesimlerin çalışma barışına katkıda bulunması gerekmektedir. Sendikal örgütlenmenin olduğu bir sektörde, hak aramanın yolunun karşılıklı diyalog ortamını korumaktan geçtiği aşikardır. Toplu iş sözleşmesi yürürlükte iken, yasal olmayan yollara başvurmak, sadece üretimin sürekliliğine zarar vermekle kalmayacak, bu diyalog ortamının zedelenmesine de sebep olacaktır. Sürecin, sosyal diyalog ve çalışma barışı ile olumlu bir noktaya gelmesi tüm tarafların ortak çıkarınadır.

>> Türk Traktör’de de üretim durdu
 
Nasıl ki işçi kardeşlerimizin taleplerini dinlemek ve değerlendirmek işverenlerin sorumluluğu ise sadece sektörü değil ülke ekonomisini de telafisi güç zararlara uğratacak üretim kaybının olmaması ve üretim sürekliliğinin sağlanması da işçilerimizin ve bağlı bulundukları sendikaların sorumluluğundadır. Otomotiv sektörüne hizmet veren kurum ve kuruluşlar olarak, işçilerimizi sağduyu ile davranmaya, işverenin çağrısına kulak vermeye ve eylemleri sona erdirmeye çağırıyoruz. Ülkemize, işimize, ailelerimize ve işletmelerimize olan sorumluluğumuzla kaybedecek tek bir günümüz olmamalı, sağduyu içerisinde üretime başlamalı, işlerimize dört elle sarılmalıyız.”