​Tümosan’dan 9 bin satış hedefi

0
68

Türkiye’nin önde gelen traktör ve dizel motor üreticisi TÜMOSAN’ın kârı, 2015’in ilk altı ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31 artışla 19 milyon lirayı aştı. Cirosu ise 215.7 milyon lira seviyesinde gerçekleşti. Milli tank Altay’a da motor üretimi için Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile finansal büyüklüğü 190 milyon avro olan tank güç grubu projesini imzalayan TÜMOSAN, geliştirme çalışmalarına da kısa sürede başlayacak. Bilançoda ilk yarı performansını değerlendiren TÜMOSAN Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, 2015 yılının tamamında kâr artışına odaklandıklarını belirtti. İlk yarıda karı yüzde 31 artışla 19 milyon liranın üzerine taşıdıklarını açıklayan Öğün, “Söz konusu artışta pazar payımızın yüksek olduğu bölgelerde kuraklık etkisinin ortadan kalkması ve yeni bayi yapılanmamız etkili. Kârlılığın artmasına paralel pazar payımızın artmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

KÂRLILIKTA YIL SONU HEDEFİ 50-55 MİLYON TL ARASINDA
TÜMOSAN’ın yıl sonu hedeflerini de paylaşan Öğün, “Döviz kurlarında meydana gelen değişiklikler ve politik ortamın yansımaları dikkate alındığında yıl sonu net karımızın 50-55 milyon lira bandına yükseleceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu. Yılın ilk altı ayında Türkiye’de 31 bin 96 adet traktör satıldığını, TÜMOSAN olarak 3 bin 677 adet traktörle ilk yarı hedefine ulaştıklarını açıklayan Öğün, “Yılın tamamında 8 bin 500-9 bin adet traktör satışı hedefliyoruz.

TRAKTÖR PAZARI 64 BİN ADET OLUR
Ortalama 3.2 milyar lira büyüklüğündeki traktör pazarında ise satışların, kredi koşullarında bozulma olmaması halinde 60 bin – 64 bin adet olmasını bekliyoruz” dedi. 2020 yılında net kârı 100 milyon liranın üzerine çıkarmayı hedeflediklerini de belirten Öğün, şu değerlendirmelerde bulundu: “Savunma sanayiinde ihalesini kazandığımız tank güç grubu geliştirme projesinin yanısıra Türkiye’de büyüyen raylı sistemler pazarından da pay alarak uzun vadede faaliyet alanımızı çeşitlendirmeyi hedefliyoruz. Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tank güç grubu projesinde kısa süre içinde geliştirme çalışmalarına başlayacağız. Yüksek Hızlı Tren (YHT) projelerine girmek için Ocak 2015’te iyi niyet sözleşmesi imzaladığımız İspanyol tren üreticisi Talgo ile de ortaklık yapısı hakkındaki müzakerelerimiz devam ediyor.”

DİZEL MOTORDA GÜCÜ ARTIRACAK
TÜMOSAN’ın dizel motor ve transmisyon alanında gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmaları ve özgün tasarımlarıyla uluslararası bir marka haline gelmeyi hedeflediğini belirten Öğün, “Bu doğrultuda 2004’te İstanbul’da kurduğumuz Ar-Ge merkezimiz, İTÜ’yle yaptığımız önemli işbirliğimiz ve TÜBİTAK’tan gördüğümüz destek ile çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmaları kapsamında halihazırda ürettiğimiz 3 ve 4 silindirli motor üretim güç aralığını 50-135 HP aralığına çıkardık. Aynı üretim teknolojisini kullanarak 6 silindirli dizel motorla güç seviyesini 205 HP seviyesine çıkarmayı planlıyoruz” dedi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile imzaladığı güç grubu geliştirme sözleşmesi kapsamında TÜMOSAN, beş yıl sonra seri üretime geçilmesini planlıyor. İlk yıl da 30 tank motoru ve transmisyonu üretilmesi hedefleniyor. Güç grubu sözleşmesi, Altay muharebe tankının motor ve güç aktarma organlarının geliştirilmesini öngörüyor.

Güçlü dizel modellere hazırlanıyor
Türkiye’nin ilk dizel motor üreticisi olan TÜMOSAN, yıllık 45 bin adet traktör ve 75 bin adet dizel motor üretim kapasitesine sahip. 1975 yılında kurulan TÜMOSAN’ın, 50 -115 HP aralığında 3 ve 4 silindirli motorlarının yanı sıra 11 seride 200’ün üzerinde farklı model traktörü bulunuyor. 125- 205 HP dizel motorları kullanarak büyük güç segmentindeki traktörleri piyasaya arz etmeye hazırlanan şirket, kendi traktöründe kendi motorunu kullanan, AB normlarına başarı ile uyum sağlayan sayılı üreticilerden biri konumunda.