TL değerlenmeye devam edecek mi?

0
24

Citi, kısa vadede Türk varlıklarının olumlu performans göstermeye devam edeceğini fakat başta Merkez Bankası’nın aşırı gevşemesi olmak üzere bazı risklerin de yakından takip edilmesi gerektiğini belirtti. Analistlere göre bu riskler şöyle sıralanıyor:

1- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın aşırı gevşemesi

2- Yılın ikinci çeyreğinde hatta daha erken bir dönemde enflasyon ve büyüme verilerinin daha az cezbedici hale gelmesi

3- Türkiye’yi bir referanduma ya da erken seçime götürmesi olası olan yeni anayasa etrafında yükselen politik tartışmalar

Bu değerlendirmelerle birlikte Citi analistleri yatırımcıların en azından şimdilik, mevcut düşük faiz ortamında getiri için yoğunlaşan talep dikkate alındığında bu risklere karşı dikkatli olmadığına vurgu yaptı. 

“EN BÜYÜK RİSK SİYASİ TANSİYONUN ARTMASI”
Meksa Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eren Can Ümüt, yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta TL’de görülen değerlenme hareketinin bir hayli dikkat çekici olduğunu kaydederek, “Hatta geçen haftanın yurt içi piyasalar için en çok üzerinde durulan konusu olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır” diye konuştu.

Ümüt, dolar/TL’de görülen gerilemenin sebepleri ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Gelişmekte Olan Ülkelerin para birimlerine gelen alımların etkisiyle de TL’de olumlu rüzgarların estiğini söyleyebiliriz. Bu noktada iki unsur mevcut: Birincisi FED’e yönelik güvercin beklentiler – piyasa yıl içerisinde tek faiz artırımının olacağını ve bunun Aralık ayında gerçekleştirileceğine %60’dan fazla olasılık veriyor – ikinci unsur ise petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş hareketi ile petrol ihraç eden GOP’lara fon akımının hızlanması. Türkiye her ne kadar petrol ithal eden ülke konumunda olsa da sonuçta GOÜ sepeti içerisinde yer alıyor ve GOÜ para birimlerine yönelik alımlarda olumlu etkileniyor.

Ümüt, öncelikle ABD tarafında açıklanacak verilerin yakından takip etmeyi sürdüreceklerini dile getirerek, özellikle hafta içerisinde açıklanacak olan ABD TDI datasının dikkatle takip edileceğini belirtti ve “Özellikle ücret artışları verisinin çok önemli olduğunu not edelim. Beklenti üzeri veriler zayıf seyreden dolar üzerinde pozitif bir görünümün oluşmasını sağlayabilir. ABD’den gelen dataların olumlu olması ve FED üyelerinin şahin tonda konuşmaları piyasalarda pozitif algıyı tersine döndürmeye yetebilir. Bu sayede Haziran olasılığının artması piyasaları bozucu etki yaratı. Bunun örneklerini birçok defa görmüştük” diye konuştu.

İlk maddedeki gibi bir durumun oluşmasının TL üzerinde kırılganlık yaratabileceğine değinen Eren Can Ümüt, bunun en önemli nedeninin TL’nin koruma kalkanı olarak nitelendirilen koridorun üst bandının parasal sadeleşme politikası ile indirilmesi olduğunu söyledi ve küresel risk alma iştahının yüksek olduğu dönemlerde bu politikanın negatif etkileri görülmese de belirsizlik ortamlarında dikkate alınacak ve negatif yönde fiyatlanacak bir unsur olarak karşımıza çıkabileceğini söyledi.

Yurt içerisinde terör saldırılarının da TL’de kırılganlık yaratabilecek unsurların başında geldiğini belirten Araştırma Uzmanı Eren Can Ümüt, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
   
“Özellikle Orta Doğu kaynaklı jeopolitik risklerin Türkiye’ye negatif etkileri bir hayli net… Bununla beraber iç güvenliğe yönelik endişelerin artması da özellikle Turizm sektörüne yönelik olumsuz bir algı yaratıyor. Döviz gelirlerinin bu sayede düşmesi önümüzdeki dönem için TL ve TL bazlı varlıklar üzerinde kırılganlık yaratabilir.
   
En önemli risklerden birisi ise yeni anayasa ve başkanlık sistemine yönelik iç siyasette tansiyonun yeniden artması. Bu konu bir hayli önemli… Şayet referandum veya erken bir genel seçim söylentilerinin yükselmesi ya da bu olasılığın gerçekleşmesi TL tarafında sert fiyatlamaları beraberinde getirebilir.

Teknik olarak 2.8050 desteğinin aşağı yönde geçilmesi ile birlikte 2.78 seviyelerine kadar gevşeme yaşandı. Bu seviyelerde kalıcılığın sağlanması ile birlikte 2.75 seviyelerine kadar gevşemenin devam etme ihtimali geçerliliğini koruyacaktır. Fakat 2.75 – 2.8050 bölgesinde hareketlerin görülmesi sonrası bu bölgesinin aşağı yönde geçilip geçilmeyeceği belirsiz. Yukarıda ki riskler masada kaldığı sürece TL’de çok daha keskin bir değerlenme görülme olasılığını zayıf olarak nitelendiriyoruz. Hatırlatmakta fayda var ki bankalarda tutulan döviz tevdiat hesaplarında da yükseliş devam ediyor. Yani hane halkı kur tarafında yukarı yönde hareketlerin devam edebileceği kanaati taşıyor. Kurun bu seviyelerde fiyatlanması kurumsal alımların gelmesine de olanak sağlayabilir. Dolayısıyla mevcut riskler eşliğinde USD/TRY paritesinde yukarı yönde hareketlerin devam etme ihtimalini daha güçlü bulunuyor.” 

“TL VARLIKLARINA SATIŞ GELEBİLİR”
Destek Menkul Değerler Araştırma Uzman Yardımcısı Aysun Göksu, yarın açıklanacak enflasyonun beklentilere paralel düşüş göstermesi ile birlikte önümüzdeki dönemde de faiz indiriminin süreceği yönünde beklentilerin oluşmasının, TL varlıklarına satış getirebileceğini aktardı.

Aysun Göksu Foreks’e yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısından Haziran ayına dair faiz artırımı beklentilerini artıracak bir sonuç çıkmaması ve ABD’de beklentileri karşılayamayan makroekonomik dataların da etkisiyle doların zayıflamasının kurun 2.8000 seviyesinin altına sarkarak Kasım ayı seviyelerine gerilemesine neden olduğunu vurguladı.
   
Göksu, yarın iç tarafta Nisan ayı enflasyon rakamlarının takip edileceğine işaret etti ve “Enflasyonun beklentilere paralel düşüş göstermesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) önümüzdeki dönemde de faiz indirimine devam edeceği yönünde beklentilerin oluşması, TL varlıklarına satış getirebilir. Bu da dolar kurunda geri çekilmeyi sınırlayabilir” dedi.

Enflasyon rakamlarının ardından bu hafta açıklanacak olan ABD istihdam rakamlarının küresel piyasaların radarında olacağının altını çizen Aysun Göksu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
   
“İstihdam rakamlarının Fed’in hedefleri doğrultusunda gerçekleşmesi dolar üzerindeki baskının dağılmasına neden olabilir. Öte yandan aynı gün kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye not değerlendirmesi takip edilecektir.

Teknik fiyatlamalara baktığımızda, gün içerisinde 2.8000 seviyesi aşılmadığı takdirde kurda yükseliş denemeleri sınırlı kalabilir. 2.7880 desteği aşağı yönlü geçilirse 2.7700 seviyeleri gündeme gelebilir.”