Türkiye’de kamyon, hafif kamyon, midibüs ve otobüs üreten Anadolu Isuzu, farklı müşteri segmentlerine hitap edecek müşteriye özel terzi usulü yeni araç modelleri geliştiriyor. Yeni nesil teknolojileri araçlara entegre eden şirket tasarım ve işlevsellikte yenilikçi çözümler sunuyor. – Ersan Taylan
Anadolu Isuzu kamyon, hafif kamyon, midibüs ve otobüs kategorilerinde üretim gerçekleştiriyor. Anadolu Grubu ile Isuzu Motors Limited ve uluslararası ticaret alanında faaliyet gösteren Japon Itochu’nun ortaklığında kuruldu. Şirketin gelişim süreci, Türkiye’nin otomotiv sektöründeki dönüşümüne paralel olarak şekilleniyor. Yerli üretim, teknoloji yatırımları ve ihracat başarısı etrafında büyüdü. Anadolu Isuzu otomotiv sektörünün ticari araç segmentine odaklanıyor. Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, şirketin önümüzdeki döneme dair hedefleriyle ilgili önemli bilgiler paylaştı. İşte ayrıntılar…
Büyüme planlarınız doğrultusunda nasıl bir strateji oluşturdunuz?
Güçlü bir ürün gamına, etkin satış sonrası hizmetlerine ve yaygın bir bayi ve servis ağına sahibiz. 1980’li yıllarda Türkiye iç pazarı için kamyon, kamyonet ve midibüs üretimi yapmaya başladık. 2000’li yıllarda ihracat faaliyetlerimiz hız kazandı. Avrupa ülkelerinde ticari araç satışımız artmaya başladı ve Türkiye’nin midibüs ihracatında lider marka konumuna geldik. Ar-Ge yatırımlarını artırarak, farklı pazarların ihtiyaçlarına özel araç üretmeye, Türkiye’de kendi tasarımımıza sahip araçlar geliştirmeye başladık. Tasarımı ve tescili bize ait, yerlilik oranı yüksek yeni modeller geliştirdik. Elektrifikasyon ve sürdürülebilirlik kapsamında NovoCiti VOLT, CitiVolt, ve BIG.e gibi elektrikli modelleri piyasaya sunduk. Aynı zamanda dijitalleşme ve sürdürülebilirlik odaklı dönüşüm stratejileri geliştirerek “geleceğin mobilitesi” vizyonunu doğrultusunda faaliyetlerimize devam ediyoruz. Elektrikli araç teknolojilerine yatırım yaparak hem Türkiye’de hem de ihracat pazarlarında çevreci ulaşım çözümleri sunmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda tamamen yerli ve milli elektrikli midibüs ve otobüs modelleri geliştiriyoruz ve Ar-Ge yatırımlarını artırıyoruz.
Öncelik verdiğiniz çalışmalarınız nelerdir?
Sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda çevreci üretim süreçlerini yaygınlaştırıyoruz. Önceliklerimiz arasında mevcut ihracat pazarlarımızdaki payımızı artırmak ve yeni coğrafyalara açılmak ön sıralarda yer alıyor. Bu kapsamda, çoğunluğu Avrupa ülkeleri olmak üzere farklı pazarlardaki müşteri ilişkilerini güçlendiriyor; satış sonrası servis ağını genişletiyor ve global standartlarda üretim kalitesini devam ettiriyoruz. Ürün çeşitliliğine ve teknolojik inovasyona büyük önem veriyoruz. Farklı müşteri segmentlerine hitap edecek müşteriye özel terzi usülü yeni araç modelleri geliştiriyoruz. Bu doğrultuda, pazar taleplerini, müşteri ihtiyaçlarını ve beklentilerini yakından takip ediyor, yeni nesil teknolojileri araçlara entegre ediyor, tasarım ve işlevsellikte yenilikçi çözümler sunuyoruz. Bir diğer öncelik verdiğimiz konu ise dijitalleşme ve akıllı ulaşım çözümleri. Araçlarda dijital teknolojileri ve bağlı çözümleri yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Üretim süreçlerimiz Akıllı Fabrika özelliğindeki tesis standardına sahip. Fabrika alt yapımız ile üretimde verimlilik gibi konulara odaklanıyoruz. İş gücünün çeşitlendirilmesi ve teknik bilgi seviyesinin artırılmasına büyük önem veriyoruz. Kadınların ve genç yeteneklerin sektöre katılımını artıran eğitim programları uyguluyoruz.
Şirketinizin pazardaki pozisyonu hakkında bilgi verir misiniz?
40 yılı aşkın süredir Türkiye’de faaliyet gösteren bir marka olarak, ticari araç segmentinde ciddi bir uzmanlık geliştirdik. Minibüs, midibüs ve kamyon sınıflarında sunduğumuz ürünler pazarda yıllardır güvenilirliğiyle tanınıyor. Avrupa başta olmak üzere 45’ten fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Midibüste ihracat lideriyiz. Uluslararası rekabette öne çıkıyoruz. Geniş servis ağımız, hızlı yedek parça temini ve güçlü satış sonrası hizmetlerimiz ile müşteri memnuniyetinde de ön sıralardayız. Bu özelliklerimiz sayesinde kamu taşımacılığı ve turizm sektöründeki kullanıcılar için tercih edilen bir markayız. Elektrikli ve CNG gibi çevreci araçlar üzerinde yaptığımız çalışmalar, markamızı sürdürülebilir taşımacılık konusunda da öncü konuma taşıyor.
Üretim stratejiniz, rekabet avantajı açısından hangi özelliklere sahiptir?
Üretim tesislerimiz, farklı segmentlerdeki araçları aynı anda ve müşteri ihtiyaçlarına göre özelleştirerek üretmeye olanak sağlayan esnek bir yapıya sahip. Bu sayede özel taleplere hızlı cevap verebiliyor ve pazarın dinamiklerine uyum sağlayabiliyoruz. Endüstri 4.0 uygulamalarıyla dijital üretim süreçlerine yatırım yapıyoruz. Otomasyon, veri analitiği ve yapay zekâ destekli üretim sistemleri sayesinde verimliliği artırarak hata oranların minimize ediyoruz. Uluslararası kalite ve çevre yönetim sistemlerine uygunluk, ürünlerimizin global pazarlarda kabul görmesini sağlıyor. Kaliteden ödün vermeyen üretim anlayışımız, markamızı güvenilir kılıyor. Türkiye’deki tedarikçilerle yakın iş birliği içinde çalışarak yerli üretim oranını yüksek tutuyoruz. Bu da maliyet avantajı sağlamanın yanı sıra tedarik zinciri yönetiminde esneklik sunuyor. Üretimdeki kalite standardımızı geliştirmek üzere araçların yüzeyini korumayı, kullanım ömrünü uzun kılmayı ve kalitesini güvence altına almayı hedefleyen halihazırda faaliyette olan kataforez tesisimizi 2024’te yeniledik. Modern üretim teknolojileri ve ileri dijital sistemlerle entegre ederek tesisi tam donanımlı bir full kataforez yapısına dönüştürdük. Geçtiğimiz yıl karkas (gövde iskeleti) üretim operasyonlarımız için yeni bir tesisi hayata geçirdik. Bu yenilik şirketin üretim esnekliğini, kalite kontrolünü, zamanında teslimat ve yeni model geliştirme kapasitesini önemli ölçüde artırmasına destek oluyor.
Çayırova’daki fabrikanız hangi özelliklere sahiptir?
Çayırova’daki üretim tesisimizin sahip olduğu üretim kapasitesi, teknolojik alt yapımız, sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarımız ve Ar-Ge çalışmalarımız, sektördeki liderliğimizi pekiştiriyor. Tesisimiz Kocaeli Çayırova’da, 300 bin m²’lik bir arazi üzerine kurulu olup, 97.000 m² kapalı alana sahip. Endüstri 4.0 vizyonumuz doğrultusunda, dijital kalite kontrol ve akıllı fabrika alt yapıları ile donatılan tesisimizi; üretim süreçleri, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve üç boyutlu dijital ikiz teknolojileriyle izlenebilir ve yönetilebilir hale getirdik. Tesisimizin çatısına kurduğumuz 5.500 MWp kapasiteli fotovoltaik güneş enerjisi santrali, üretim tesisinin elektrik ihtiyacını karşılamaya başladı. Ar-Ge merkezimizde, elektrikli ve çevreci araç teknolojileri geliştiriyor, inovasyon odaklı çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Ar-Ge çalışmalarınız hakkında neler söylemek istersiniz?
Ar-Ge çalışmalarımız, şirketimizin hem yerel hem de uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artıran en önemli alanlardan biri. Ar-Ge merkezimiz, sadece yeni ürün geliştirmekle kalmayıp, aynı zamanda teknolojik dönüşüm, sürdürülebilirlik ve ihracat odaklı büyümeyi destekleyen stratejik bir motor görevi görüyor. Tam donanımlı test laboratuvarları, simülasyon merkezleri, prototip atölyeleri ve 3D modelleme gibi ileri mühendislik alt yapılarına sahip olan Ar-Ge merkezimizdeki ekibimiz, elektrikli araç teknolojileri üzerine yoğunlaşıyor, karbon ayak izini azaltan ürünlerin geliştirilmesine öncülük ediyor. Ar-Ge çalışmalarımız, üretim teknolojilerine de yön veriyor. Geri dönüştürülebilir malzemeler, hafif yapı teknolojileri ve aerodinamik iyileştirme gibi sürdürülebilir tasarım konularında projeler yürütüyoruz. Farklı ülkelerin iklim, yol ve kullanıcı alışkanlıklarına uygun müşteri odaklı araç konfigürasyonları geliştiriyoruz.
İhracat faaliyetlerinizden söz eder misiniz?
Anadolu Isuzu olarak 40 yılı aşkın Ar-Ge ve üretim bilgi ve tecrübemizle bugün çoğunluğu Avrupa olmak üzere 45’ten fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracatımızı artırmak için yüksek mühendislik kalitesi, müşteri odaklı üretim, sürdürülebilir teknolojilere yatırım ve güçlü satış sonrası destek stratejilerini bir arada kullanıyoruz. Bu bütünsel yaklaşım, markamızın küresel pazarlarda güvenilir ve rekabetçi bir oyuncu olmasını sağlıyor. “Terzi usulü üretim” yaklaşımı sayesinde, her ülkenin ihtiyaçlarına özel araç tasarımı yapabiliyoruz. Bu esneklik, çok çeşitli pazarlarda rekabet avantajı sağlıyor. Yurt dışında yaygınlaşan yetkili servis ve yedek parça alt yapımız, müşteri güvenini ve memnuniyetini artırıyor. Servis kalitesinin artırılması, markamızın ihracat pazarlarındaki kalıcılığına katkı sağlıyor. Avrupa’da yeşil dönüşüm kapsamında elektrikli toplu taşıma araçlarına yönelik yüksek talebi göz önüne alarak, elektrikli otobüs ve midibüs modelleriyle bu pazara odaklanıyoruz. Uluslararası pazarlardaki stratejik hedeflerimiz doğrultusunda, üretim gücümüzü küresel ölçekte yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda, Orta Asya bölgesinde yeni bir üretim tesisi kurulmasına yönelik fırsatlar gündemimizde yer alıyor.
Başta üretim tesislerinizdeki enerjisi ihtiyacı olmak üzere Anadolu Isuzu’nun sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda gerçekleştirdiği çalışmaları özetler misiniz?
Sürdürülebilirliği üretimden ürün geliştirmeye, enerji yönetiminden ihracata kadar iş modelimizin merkezine yerleştiriyoruz. Çayırova tesisimizdeki enerji dönüşümü, sıfır emisyon hedefi, çevre dostu araç üretimi ve uluslararası sürdürülebilirlik normlarına uyumumuz ile sektörde örnek bir kurumsal dönüşüm modeli sergiliyoruz. Sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda; Güneş Enerjisi Santrali (GES), Enerji Verimliliği Projeleri, Karbon Ayak İzi Azaltımı ve Emisyon Yönetimi, Yeni Nesil Su Arıtma Tesisi, Döngüsel Ekonomi ve Atık Yönetimi Çevre Dostu Ürün Geliştirme (Araçlar), Uluslararası Sürdürülebilirlik İnisiyatiflerine Katılımın yanı sıra Eğitim, Farkındalık ve Kurumsal Kültür gibi alanlara yatırıma odaklanıyoruz. Tüm bu faaliyetlerimizi paydaşlarımızla şeffaf bir şekilde paylaşmak üzere 6. Sürdürülebilirlik Raporumuzu geçtiğimiz yıl yayımladık. Raporumuz, Yarınlara Dönüşüyoruz” stratejisiyle şekillenen, dört ana değer başlığı altında kapsamlı bir performans değerlendirmesi sunuyor. Belirlediğimiz dört temel değer çerçevesinde tüm projelerimizi hayata geçirmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Sürdürülebilirlik bizim için sadece çevresel değil, sosyal sorumluluk ve çalışan sağlığı-güvenliği gibi alanlarda da temel değerlerimizden biri.
Müşterileri memnuniyeti konusunda gerçekleştirdiğiniz çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
Anadolu Isuzu olarak müşteri memnuniyetini sadece hizmet kalitesiyle değil; müşteri odaklı mühendislik, eğitim, satış sonrası destek, dijital hizmetler ve esnek üretim gibi birçok bileşenle bütünsel olarak ele alıyoruz. Bu yaklaşım, markamızın uzun vadeli müşteri bağlılığı ve sektördeki güçlü itibarı açısından temel taşlardan biri. Bu kapsamda, satış ve servis sonrası süreçlerde müşterilerle temasa geçerek memnuniyet skorlarını ölçüyoruz. Müşteri geri bildirimlerini dijital platformlar üzerinden toplayıp analiz ederek hızlı aksiyon alıyoruz. Gelen şikâyetler ya da önerileri sistematik olarak raporluyor ve iyileştirme planlarımıza entegre ediyoruz. Türkiye genelinde yaygın yetkili servis ağımız sayesinde kullanıcılar araçlarına hızlı ve güvenilir hizmet alabiliyor. Yedek parça erişimini hızlı ve sürdürülebilir şekilde planlıyor; orijinal yedek parça tedariğiyle müşteri memnuniyetini destekliyoruz. Müşterilere özel dijital platformlar ve mobil uygulamalar ile satış sonrası hizmetlere daha hızlı erişim sağlıyoruz. Bu gibi uygulamalar müşterilerimizin hem işlevsellik hem de yatırım geri dönüşü açısından yüksek memnuniyet yaşamasını sağlıyor