Temettüsü Artan Hisseler Kazandırıyor

    0
    150

    Son beş yılda temettüsü artan hisseler yatırımcısına kazandırıyor. Uzun vadede nakit temettüden yararlanmak isteyenler kârlı şirketlere yöneliyor. Düzenli temettü veren şirketler yılbaşından bu yana ortalama yüzde 33 prim yaptı.

    Birçok yatırımcı hisse senedi alırken uzun vadede ne kadar kâr payı alacağını sorgular. Bir yandan hisse senedinin değer kazanması amaçlanırken diğer yandan da yıllık elde edilecek kâr payı takip edilir. Tıpkı satın alınan bir evin kira getirisi gibi yatırımcı açısından da temettü önemli. Şüphesiz şirketler temettü verdiğinde ödenen kâr payı kadar hissenin fiyatı da düşmekte. Ancak yatırımcı algısı hisse senetlerinin kısa sürede aynı fiyatlara geleceğini varsaymakta. Alınan nakit temettü de bu durumda hisse senedinin adeta bonusu olarak değerlendirilmekte.

    Yüksek temettü getirisi sağlayan portföy oluşturabilmek her şeyden önce firmaların temettü ödeme geçmişini bilmekten geçiyor. Bu anlamıyla son beş yılda sürekli artan şekilde temettü veren şirketler doğal olarak oluşturulacak bir portföyde ilk başta dikkate alınması gerekecektir. Nihayetinde bir şirket temettü veriyorsa kâr ediyordur. Temettüyü her yıl artırması ise kârın büyümesi anlamına gelecektir ki bu istenen bir durumdur. Son beş yılda dağıttığı temettü tutarını sürekli artıran ve geçtiğimiz yıl 50 milyon TL’nin üzerinde kâr açıklayan 12 şirket bulunuyor. Bu şirketler; Alarko GMYO, Alkim Kimya, Bim Mağazalar, Borusan Mannesmann, Erbosan, Ford Otosan, Koç Holding, Şişe Cam, Trakya Cam, Tekfen Holding, Vestel Beyaz Eşya ve Yeni Gimat GMYO. Bu şirketler temettü kadar performanslarıyla da dikkat çekmekte.

    EN YÜKSEK TEMETTÜ FORD OTOSAN’DAN

    Listede yer alan şirketler içerisinde bu yıl itibariyle en yüksek temettü dağıtan şirket Ford Otosan. Ford Otosan’ın bu yıl dağıttığı temettü tutarı 1,2 milyar TL. Beş yıl önce 400 milyon TL temettü dağıtan şirket aradan geçen beş yıllık sürede temettü tutarını üç katına çıkarmayı başardı. Otomotiv sektörünün öncü firmalarından Ford Otosan, yatırımcısına yılbaşından bu yana yüzde 40,29 kazandırdı.

    ÖNCÜ HOLDING ŞIRKETLERINDEN TEMETTÜ

    Sadece sektörlerinin değil borsanın önde gelen şirketlerinden olan Tekfen Holding ve Koç Holding listede yer alan iki önemli firma. Koç Holding 1 milyar TL temettü dağıtırken Tekfen Holding’in dağıttığı temettü tutarı 421 milyon TL oldu. Ziraat Yatırım, ekim ayı sonunda yayınladığı raporda, Tekfen Holding’in yıl sonu satış gelirlerindeki beklentiyi aşağı yönlü revize ettiğini hatırlatırken hisse için hedef fiyatını 28,10 TL’den 24,20 TL ‘ye indirdi.

    CAM SEKTÖRÜNDEN ŞİŞE CAM VE TRAKYA CAM

    Cam sektöründe faaliyet gösteren Şişe Cam, 400 milyon TL temettü dağıtırken Trakya Cam’ın verdiği temettü miktarı 170 milyon TL. Hisse performansı yönünden Trakya Cam yılbaşından bu yana yüzde 8,69 prim yaptı. Şişe Cam ise yüzde 15,18 değer kaybetti. Şeker Yatırım, Trakya Cam için “al” tavsiyesinde bulunuyor.

    GAYRİMENKULDE TEMETTÜ ÖDEMESİ

    Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren Yeni Gimat GMYO ve Alarko GMYO son beş yılda yatırımcısına düzenli olarak temettü ödemesini her yıl artıran diğer iki firma. Yeni Gimat’ın dağıttığı temettü tutarı 150 milyon TL. Alarko GMYO ise 27 milyon TL temettü verdi. Yılbaşından bu yana Yeni Gimat yüzde 60,85 değer kazanırken Alarko GMYO’nun çıkış oranı yüzde 46,48 oldu.

    METAL İŞLEME SEKTÖRÜNDEN KÂR PAYI

    Metal işleme sektöründe Borusan Mannesmann ve Erbosan listede yer alıyor. Şirketlerin yıllık karları arasında ciddi fark olsa da iki şirket de düzenli temettü veriyor. Borusan Mannesmann yıl içerisinde 116 milyon TL temettü dağıtırken Erbosan’ın temettüsü 23 milyon TL oldu.

    TEMETTÜYÜ ARTIRANLAR

    Son beş yılda düzenli şekilde temettü ödemesini büyüten şirketler sektörlerinin de aynı zamanda öncü şirketleri konumunda bulunuyor. Dayanıklı tüketim sektöründe faaliyet gösteren Vestel Beyaz Eşya yıllık bazda elde ettiği 622 milyon TL karı ve yıl içerisinde dağıttığı 566 milyon TL temettü tutarı ile listede yer alıyor. Ak Yatırım tarafından kasım ayı başında yayınlanan raporda şirketin yüksek büyüme, yüksek temettü verimi ile öne çıktığı vurgulandı. Diğer kimyasal ürünler sektöründe faaliyet gösteren Alkim Kimya da dağıttığı temettüyü son beş yılda 15 milyon TL’den 56 milyon TL’ye çıkardı. Şirketin son yıllık bilançosundaki karı 87 milyon TL olurken yılbaşından bu yana hisse yüzde 57,65 prim yaptı. Perakende ticaretin önde gelen şirketlerinden Bim Mağazaları da listede yer almayı başardı. Şirketin yıl içerisinde dağıttığı ve dağıtacağı temettü tutarı 971 milyon TL’yi buluyor. Yıllık bilançosunda 1,25 milyar TL kar açıklayan Bim Mağazaları’nın yılbaşından bu yana getirisi ise sadece yüzde 7,15. Ziraat Yatırım analistlerinden Gaye Aksongur Yavuz, kasım ayında hazırladığı Bim Mağazaları şirket raporunda şirketin üçüncü çeyrek dönem karının piyasa beklentilerine paralel gerçekleştiğini vurguladı. Yavuz, BİM’in hedef hisse fiyatında herhangi bir değişiklik yapmayarak daha önce yaptıkları “ekle” önerisini koruyor.