Teknoloji İhracatına Yeni Rotalar Ekliyor

0
86

Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi (PAM) çözümleriyle, siber tehditler karşısındaki koruma katmanlarını artırmayı ve veri güvenliğini üst seviyelere çıkarmayı hedefleyen Kron, teknoloji ihracatına ağırlık veriyor. Yeni dönemde rotasına Benelüks ve İskandinav Bölgesi’ni eklemeyi planlayan şirket, global PAM üreticileri arasındaki ilk beş firmadan biri olmak istiyor. BEGÜM NUR ALKIŞ

Yazılım ekosisteminin şekillendirdiği dijital ürün ve hizmetler pazarı, global düzeyde 2 trilyon dolar büyüklüğe yaklaşırken; siber güvenlik ve kişisel verilerin korunması konuları sektörlerin gündeminde daha fazla yer edinmeye başladı. Buna paralel olarak, firmaların siber riskleri diğer risk başlıkları gibi önemsemeleri ve yönetmeleri gerektiğine ilişkin farkındalık seviyesi hızla artıyor. Marsh ve TÜSİAD iş birliği ile gerçekleştirilen Türkiye’nin siber risk algısının ele alındığı araştırmaya göre, firmaların yüzde 78’i bir tehditle karşılaşmadan siber riski fark etme ve harekete geçme pratiğine sahip değilken, yaşanan saldırının etki gücünün de öngörülenden daha yüksek olduğu görülüyor.

Siber ataklar sebebiyle işlerinde yavaşlama, durma veya finansal zarar yaşamayan şirketler ise siber güvenlik riskini gözden kaçırma eğiliminde. Pandemi döneminde artan siber saldırıların, tüm sektörlerde şirket bilgilerinin iyi bir şekilde korunması gerektiğini yeniden herkese hatırlattığını söyleyen Kron Genel Müdürü Mete Sansal, siber güvenlik alanında sundukları hizmetlerle, pandemi döneminden diğer birçok sektöre kıyasla olumlu bir şekilde etkilendiklerine dikkat çekiyor.

Kron, telekomünikasyon servis sağlayıcılarının ve büyük işletmelerin bilgi alt yapılarının yönetimi ve güvenliği ihtiyaçlarına yönelik yazılım ürünleri tasarlamak ve geliştirmek amacı ile faaliyet gösteriyor. 2021 yılı ara dönem faaliyet raporu incelendiğinde, şirketin ilk yarıyıl net satış gelirleri bir önceki döneme kıyasla yüzde 26 oranında artarak, 22.7 milyon TL olarak gerçekleşti. Brüt kâr ilk yarıyılda geçen yıla göre kıyaslandığında yüzde 28 artışla 18 milyon TL olurken, net kârlılık ise yüzde 102 artışla 3.5 milyon TL’ye ulaştı. Yabancı para ile yapılan satışların, tüm satışların yüzde 50’si üzerinde seyrettiğini söyleyen Sansal, “Döviz artışları kârlılığımızı pozitif yönde etkiliyor” diyor.

“TEKNOLOJI IHRACATI YAPAN ŞIRKETLERDEN BIRISIYIZ”

Türkiye’nin yazılım ürünleri ve siber güvenlik çözümleri konusunda daha çok tüketici konumunda yer aldığını söyleyen Sansal, bu alanda Türkiye’den dünyaya teknoloji ihracatı yapan şirketlerden biri olduklarını belirtiyor. Avrupa’dan başlayarak, Asya-Pasifik, Güney ve Kuzey Amerika’da birçok ülkeye ürünlerini ihraç eden şirket; İngiltere, Benelüks ve Almanya, Avusturya, İsviçre ülkeleri ile İskandinav Bölgesi’ni faaliyet alanlarına eklemeyi hedefliyor. Şu an çeşitli sektörlerden beş kıtada 100’ü aşkın müşterisi bulunan Kron’da, yeni pazarlara yapılacak yatırımlar ve geliştirilecek ürünlerle müşteri sayısını artırmak gündemde.

Kron; ayrıcalıklı erişim yönetimi ürünü olan “single connect” ile orta ve büyük ölçekli işletmelerin iç ve dış siber tehditlere karşı, erişim güvenliği tarafında güvenlikli bir altyapıya sahip olmalarını sağlıyor. Geniş bir ürün ailesi olan “single connect”, modüler ve hızlı kurulabilen yüksek standartlarda güvenliğe sahip. Şirket, İstanbul İTÜ ARI Teknokent’teki merkezi, Ankara Bilkent Cyberpark ve İzmir’deki Ar-Ge merkezleri, New Jersey ve İslamabad ofisleri ile, telekomünikasyon sektöründeki yatırımların ürün ve çözümleri açısından giderek artan ihtiyaçların oluştuğu Asya-Pasifik, Avrupa ve Amerika’daki pazarlara erişim imkânı sunan bir konuma sahip.

TEHDIT AKTÖRLERINE “PAM” ÖNLEMI

Pandemi süreciyle başlayan yeni dönemin, yaşantı ve iş alışkanlıkları üzerinde büyük değişimleri beraberinde getirdiğini belirten Sansal, dijital dünyaya daha fazla adapte olmamızın beraberinde getirdiği risklere dikkat çekiyor. Bu konuda Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi’nin (PAM) öneminden bahseden Sansal, “Uzaktan çalışanlar için özellikle son derece hassas ve gizli bilgilere veya kritik görev ağlarına, bulut ortamda yer alan alanlara, uygulamalara ve hizmetlere erişim söz konusu olduğunda siber güvenlik sorunları doğabiliyor. Kurumlar iş sürekliliğini sağlamak için uğraşırken, siber suçlular savunmasız işletmelerin zaaflarından yararlanıyor. Tehdit aktörleri ağ güvenliğindeki ilk boşluğu bulmak için genellikle güvenli olmayan uzaktan erişim yöntemlerini hedefliyor. Bu nedenle doğru uzaktan erişim araçlarını kullanmak, kurumların siber güvenlik çalışmaları açısından hayati önem taşıyor. Bu tehditlere karşı Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi’nin (PAM) önemini bir kez daha görüyoruz” diyor.

PAM, şirketlerin siber tehditler karşısındaki koruma katmanlarını artırırken, veri güvenliğini üst seviyelerde sağlıyor. PAM ve alt ürünleri kişileri, kurumları ve devletleri, iç ve dış veri ihlallerine karşı koruyarak büyük kayıpları önlüyor. Kron da bu alandaki çözümlerini geliştirmeye devam ediyor. Ar-Ge çalışmaları ise şirketin en önem verdiği alanını oluşturuyor. Her yıl Ar-Ge yatırımlarını artıran Kron, bu yatırımları mevcut ürünlere dünya pazarlarında etkin ve rekabetçi özellikler kazandıracak şekilde yapmaya özen gösteriyor. Kron, merkezinin İTÜ ARI Teknokent’te konumlanmasının bir sonucu olarak, Teknokent ekosistemindeki akedemisyenler, girişimciler ve diğer paydaşlarla sıkı bir iş birliği içerisinde.