techasaY , Yenilikçi Teknolojilere Odaklı Büyüyor

0
1464
techasaY Yönetim Kurulu Başkanı Osman Koç

techasaY Yönetim Kurulu Başkanı Osman Koç, techasaY’nin, enerji, telekomünikasyon, IoT, yapay zeka, akıllı şehirler, dijital dönüşüm ve verimlilik gibi bir çok alanda yenilikçi çözüm ürettiklerinin altını çiziyor.  

techasaY hakkında bilgi alabilir miyiz? Ne zaman kuruldu, faaliyet alanları?

2003 yılında kurduğumuz asaY İletişim ve asaY Enerji’yi 2023 yılı başında techasaY olarak tek çatı altında topladık. İlk olarak İzmir’de, data komünikasyon ve ağ güvenliği alanında hizmetler vermeye başlayan şirketimizin kuruluşunu takip eden dönemlerde İstanbul’da yaptığımız ek yatırımlarla Türkiye çapında hizmetler ve çözümler sunmaya başladık. Proje bazlı olarak yapılan yatırımlarımızla Türkiye’de 17 ofis ve 8 depo ile desteklerimizi sürdürdük. Yurtdışında ise ABD, Schengen Bölgesi ve Asya’da Bangladeş’te kurulan şirketlerimizle farklı coğrafyalarda yatırımlar yaptık. Şu anda, İzmir-İstanbul- Antalya ile birlikte Schengen Bölgesi’ndeki çalışmalarımızı ofislerimiz ve depolarımızla birlikte sürdürüyoruz. Yatırım yaptığımız alanlarda teknolojileri geliştirmek üzere de İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Teknopark’ta Ar-Ge ofisimiz bulunuyor.

techasaY’ın pazardaki konumu nedir? Sektör hakkında bilgi verebilir misiniz? 

İl, ilçe, köy, mahalle ayrımı yapmadan ülkemizin nerede ise her noktasında uzun yıllardır teknoloji bazlı hizmetler veriyoruz. On binlerce kilometre fiber optik altyapı çalışmamız, milyonlarca uç noktaya verdiğimiz saha operasyon desteğinin yanı sıra teknolojik yatırımlarımız ve inovatif uygulamalarımız sayesinde güvenilir iş ortağı olarak çalıştığımız firmalara dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik yolculuklarında eşlik ediyoruz. Ülkemizde bilişim ve teknoloji alanında faaliyet gösteren 9 binin üzerinde şirket var. Henüz 2022 yılı verilerine göre kaçıncı sırada olduğumuzu bilmiyoruz ancak Referans Sektör araştırma kuruluşlarından birinin yaptığı Pazar araştırmasının verilerine göre Sistem Entegratörleri sıralamasında 32’inci sırada ve Entegratörler arasında da Kurulum-Bakım-Destek Hizmet alanında ise 6’ıncı sırada yer alıyoruz.

Sektörde yer alan telekom operatörlerinin, üreticilerin ve distribütörlerin de dahil olduğu tüm şirketlerin bulunduğu listelerde ise sıralamada ilk 109’uncu sırada yer alıyoruz.

Hangi sektörlere hangi alanlarda hizmet veriyorsunuz?

techasaY, 2003 yılından beri edindiği tecrübe ve birikimi ile enerji, telekomünikasyon, nesnelerin interneti, yapay zeka, bilgi teknolojileri, akıllı şehirler, dijital dönüşüm ve verimlilik gibi bir çok alanda yenilikçi çözüm ve hizmetler üretmektedir. Teknoloji sektöründe katma değer yaratma kültürümüzle sadece Türkiye’de değil pek çok ülkede faaliyet gösteren müşterilerimize yenilikçi teknolojilerle çözümler sunmaktadır. İl, ilçe, köy, mahalle ayrımı yapmadan ülkemizin nerede ise her noktasında uzun yıllardır teknoloji bazlı hizmetler veriyoruz. On binlerce kilometre fiber optik altyapı çalışmamız, milyonlarca uç noktaya verdiğimiz saha operasyon desteğinin yanı sıra teknolojik yatırımlarımız ve inovatif uygulamalarımız sayesinde güvenilir iş ortağı olarak çalıştığımız firmalara dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik yolculuklarında eşlik ediyoruz. Telekom operatörleri, uluslararası teknoloji üreticileri, finans ve bankacılık, otomotiv, üretim, Horeca (otel, restoran, cafe), mağazacılık gibi sektörlerde yönetilen hizmetlerle 1.000’in üzerinde müşterimiz bulunuyor. Hizmet ve çözümlerimizi ulaştırdığımız uç nokta sayısı ise milyonlu adetlerde.

Geleceğe yönelik hedefleriniz nedir?  

Yeni fikirler üreten, farklı bakış açıları ile değerlendirme yeteneklerini güçlü tutan bir organizasyon olarak yolumuza devam etmek en büyük kurumsal hedeflerimizden. Fayda odaklı kalmak ve inovatif çözümlerimizle sektör bağımsız tüm müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştırmaya devam etmek istiyoruz. Bu hedeflerimizi, yenilikçi ve ileriyi görmeye çalışan bakış açımızı geliştirerek yapabileceğimizin farkındayız. Stratejik çözüm ortağı olarak çözüm ve hizmetler ürettiğimiz alanlarda gerek yurtiçinde gerekse de yurtdışında teknolojik fikir ve bilgi önderliğimizi günden güne pekiştireceğiz. 

Yeni projeleriniz olacak mı? 

Müşterilerimizde dijital dönüşümü enerji alanında da gerçekleştiriyoruz ve enerjinin ölçülmesi, uzaktan yönetimi ve kontrolü ile enerji tasarrufu konusunda etkin ve yönetilebilir çözümler üreterek ile sürdürülebilirlik yolcuklarında müşterilerimize destek oluyoruz. Tecrübemizi teknolojik altyapımız ile birleştirerek Türkiye ve diğer ülkelerde sağladığımız katma değer ve elde ettiğimiz sonuçlar bizi daha da motive ediyor. Yapay zekâ alanında ve blok zincir teknolojilerinde çalışmalarımız ve projelerimiz var, yenileri de gelmeye devam edecek. Bizim için değişim ve gelişim hiçbir zaman durmayacak diyebiliriz.

Global alanda çalışmalarınız var mı?

Farklı alanlardaki yetkinliklerimizle şu ana kadar 20’ye yakın ülkede farklı projelere imza attık.

Ortadoğu’da ve Avrupa’da ağırlıklı olarak projelerimiz devam ediyor.

Sürdürülebilirlik alanında çalışmalarınız nelerdir?

Enerji alanında 10 yılın üzerinde tecrübemiz var. Geliştirdiğimiz Nesnelerin İnterneti (Internet of Things “IoT”) tabanlı çözümlerle enerjiyi izlenebilir, ölçümlenebilir ve raporlanabilir hale getiriyor ve karbon ayak izi hesaplamalarını da yaparak, verileri anlamlandırılıp, sürdürülebilirlik konusunda verimlilik önerileri sunuyoruz. Böylece müşterilerimizin uluslararası normlara uyumlu hale gelecekleri adımları atmalarını, kendi pazarlarının yanı sıra yurtdışı pazarlarında rekabet güçlerinin oluşması ve artmasına katkı sağlıyoruz. Teknolojik inovasyon ve dijital dönüşümü iyicil amaçlarla insanlığa fayda getirecek şekilde kullanıma sunuyoruz. En büyük amacımız herkes için daha sürdürülebilir bir gelecek oluşturmak. İklim değişikliği ve enerji güvenliği konuları ışığında çevresel risklerin ve çevre üzerindeki etkimizi yönetmenin öneminin farkındayız. Kaynak koruma uygulamaları, sera gazı ayak izinin azaltılması, verimli enerji yönetimi, su verimliliği ve atık yönetimi gibi projelerle ticari faaliyetlerin çevresel etkisini en aza indirmeyi hedefliyoruz.

Enerji tasarrufu, karbon ayak izi ve iklim krizi ile ilgili alınması gereken önlemler konusunda şirketlere önerileriniz?

Firmaların sektörel rekabet güçleri üretim kaliteleri, satış becerileri, yürütmekte oldukları pazarlama faaliyetleri, finansal güçleri ve daha pek çok farklı unsurla şekilleniyor. Bunların tamamı hala gerekli iken, maliyet avantajı yakalayabilmek için dijital dönüşüm çalışmaları atılması gereken kaçınılmaz adımlardan biri. Özellikle dönüşüme yatırım yapmayan firmaların, gelecekte maliyetlerin yönetilmesi ile ilgili sorun yaşama ve rekabette geride kalma riskleri çok yüksek. Bunun yanı sıra, iklim krizi ile mücadelenin güçlendirilmesi için yapılmakta olan çalışmalar, getirilen ve getirilecek olan yeni düzenlemeler ile birlikte firmaların üretimlerinde yarattıkları çevresel etkiler de önemli parametrelerden biri haline gelmeye başlamış durumda.

Fiyatı düşük bir ürüne karşı karbon izi daha düşük ancak fiyatı daha yüksek bir ürün rekabette daha güçlü olması söz konusu olacak veya karbon izi yüksek ürünlerin satılması mümkün olamayacak şeklinde düşünebilirsiniz. Bu bağlamda, firmaların enerji maliyetlerini düşürmek veya duydukları çevresel sorumluluk itibariyle gönüllülük ilkesine bağlı yaptıkları bir takım çalışmaların zorunluluk haline geliyor olacağını söyleyebilirim.

Rekabette gücünü arttırmak veya güçlenmek isteyen tüm firmalara önerimiz çevresel etkilerinin ölçümlenmeye başlanması, karbon hedeflerinin oluşturulması ve düzenli takip edilerek düşürülmesi için atılması gerekli adımlar diyebilirim. 

Kısa dönemde, önemli maliyetler girdilerinden biri olan enerjinin kullanımının kontrol altına alınması, gereksiz tüketimlerin azaltılması, gerekli olan tüketimlerin ise optimize edilmesi sağlanarak; enerji verimli üretim bantlarının yoğun kullanımı, alınan anlık verilerle önleyici bakım senaryolarının işletilerek duruş zamanlarının azalması gibi aksiyonlarla maliyetlerin düşürülebilmesi ve karbon ayak izinin ölçülerek öncelikli olarak nerede olunduğunun anlaşılması; kısa ve orta vadede karbon ayak izinin düşürülmesi ile rekabet gücünün iç ve dış pazarda arttırılması ve alınması gereken kritik yatırım kararlarının dijital ve gerçek zamanlı verilerle değerlendirilebilmesinin sağlanması; orta ve uzun vade ise oluşan sistematik verilerden hareketle makine ve teçhizat alımlarında sürdürülebilirlik öncelemesi ile daha verimli üretim ve yenilenebilir kaynaklara yönelim gibi adımların atılması kararları verilebilecektir. Biz de techasaY olarak tüm bu sürdürülebilirlik yolculuklarında firmaların yanında güvenilir iş ortağı olarak yer alıyoruz.