​TCMB: Sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atıldı

0
25

TCMB, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmelerin ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediğini bildirdi.
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İktisadi Görünüm ve Para Politikası
konulu bir sunum gerçekleştirdi.
 
Sunumda, iç talebin büyümeye pozitif katkı verdiği belirtilirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisininsürdüğü vurgulandı.
 
Sunumun ayrıntıları şu şekilde:
 
“Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşanmıştır. Kurul,sıkı para politikası duruşunun, temkinli makroihtiyati politika çerçevesinin ve Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirmektedir.

Orta vadeli enflasyon beklentileri yüksek seviyededir. İthal girdi fiyatlarındaki düşük seviyeler, son aylarda enflasyon üzerindeki maliyet yönlü baskıları hafifletmiştir. Bununla birlikte çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşme sınırlı olmuştur. Son dönemde enflasyonda, temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak belirgin bir düşüş gözlenmektedir.
 
Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir.
 
Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.”