​TACCI’den Amerika için yatırım tavsiyeleri

0
114

TACCI (Türk Amerikan Sanayi ve Ticaret Odası) Başkanı Ali Koçak, TACCI’nin faaliyetleri ve Amerika’daki iş olanaklarıyla ilgili Fortune Türkiye’ye konuştu. 

TACCI’nin hedefleri arasında Türkiye ile ABD arasındaki sanayi ve ticari ilişkilerle birlikte yatırımların ilerlemesini sağlamak olduğunu söyleyen Ali Koçak, “Hedefimiz Türk markası yaratma gücü olan; küresel rekabet şartlarına uygun sektörleri, şirketleri seçip Amerika’da markalaşarak büyümelerini ve bu büyümeyle Amerika’dan dünyaya ihraç edilerek küresel markalara dönüşmesini sağlamaktır.” dedi.

Son zamanlarda Türkiye’den Amerika’ya gelmek isteyenlerin sayısında bir artış olduğunu kaydeden Koçak, “Türkiye’nin çevresindeki ülkelerde siyasi ve ekonomik istikrarsızlık ve Rusya ile olan gergin ilişkiler Türk işadamlarında bir korku yaratmıştır. Dolayısıyla, ABD’nin en istikrarlı bir pazar olduğunu düşünerek buraya yatırım yapmayı düşündüklerini ifade ediyorlar.” diye konuştu.

TACCI Başkanı Ali Koçak işe yaptığımız söyleşinin devamı:

TACCI (Türk Amerikan Sanayi ve Ticaret Odası) ne zaman ve hangi amaçla kuruldu?
Türk Amerikan Ticaret Odası (TACCI), 2002 yılında kurulan, kar amacı gütmeyen özel bir kuruluştur. Bünyesinde 100’e yakın saygın firmayı bulundurmaktadır. Amerikan Ticaret Odası, New York Eyaleti Ticaret Odası, Manhattan Ticaret Odası ve Azerbaycan Amerikan Ticaret Odası TACCI’nin kurumsal üyeleri arasında yer almaktadır. 

Türk Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası’nın 18 kişilik yönetim kurulunun 16 üyesi seçimle belirlenir; diğer sabit 2 üye ise Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan temsilci, Türkiye New York Konsolosluğu Ticaret Ateşesi, ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) temsilcisi, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’dur. TACCI’nin hedefleri Türkiye ile ABD arasındaki sanayi ve ticari ilişkilerle birlikte yatırımların ilerlemesini sağlamak ve Türk markası yaratma gücü olan; küresel rekabet şartlarına uygun sektörleri, şirketleri seçip Amerika’da markalaşarak büyümelerini ve bu büyümeyle Amerika’dan dünyaya ihraç edilerek küresel markalara dönüşmesini sağlamaktır.

ABD ve Türkiye’de iş yapan firmalar TACCI’ye üye olarak, oluşan iş fırsatlarından ve seçeneklerinden yararlanabilmektedir. Türk Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası (TACCI) üyelikleri ise 2 kategoride gerçekleşmektedir: “Premium üyelik” ve “Genel üyelik”.

Genel üyelik hizmetleri kapsamında ABD ve Türkiye pazarında oluşan stratejik öneme sahip ticari, ekonomik ve politik gelişmeler üyelerle paylaşılır. Aynı zamanda TACCI’nin yıllık galasına ve organizasyonlara davetiye sağlanır. Ayni zamanda üyelerin halka açık olmayan, onaylanmış ABD – Türkiye devlet ve özel sektör bağlantılarına kolaylıkla ulaşmaları sağlanır. Ek olarak, üyelerin TACCI içindeki ‘’üyelik hizmetleri’’ kapsamında verilen indirimlerden yararlanmaları da sağlanır.

Premium üyelikte ise genel üyelerin sahip oldukları avantajlara ek olarak,  Türk ve Amerikalı devlet adamları ile yapılan toplantılara davet ayrıcalığı sağlanır. Özel sektör ve devlet erkanı temsilcileriyle yapılan toplantılara ek olarak iş sorunları çözümü hakkında stratejik yardım ve politik ve ekonomik gelişmeler hakkında kişisel bilgilendirme yapılır.  Premium üyelere özel organizasyonlara davetiyenin yani sıra, sınırlı katılımla gerçekleşen bütün organizasyonlarda öncelikli itibar ve TACCI’nin idari alandaki hizmetlerinde öncelikli indirimler sağlanır. 
TACCI’nin üyelikler kapsamında sağladığı bir diğer servis ise Gümrük Kayıtlama servisidir.

Son zamanlarda Türkiye’den ABD’ye gitmek isteyenlerin sayısında bir artış olduğu doğru mu? 
Evet doğrudur. Türkiye’nin çevresindeki ülkelerde siyasi ve ekonomik istikrarsızlık ve Rusya ile olan gergin ilişkiler Türk işadamlarında bir korku yaratmıştır. Dolayısıyla, ABD’nin en istikrarlı bir pazar olduğunu düşünerek buraya yatırım yapmayı düşündüklerini ifade ediyorlar. Aynı zamanda Türkiye’nin etrafındaki istikrarsızların içeriye de uzanması endişesini de taşıyorlar.

Türkiye’deki iletişim kurduğunuz işadamları Amerika’yla ilgili en çok neleri merak ediyorlar? Hangi alanlarla ilgileniyorlar?
Açıkçası her alandan gelenler oluyor. Tekstil, inşaat, gıda vs.. En son da baklavacılar birliğinden bir heyet gelmişti. Tabii ki gıda konuları daha ağırlıkta.

Türkiye’deki işadamlarına Amerika’da hangi konuda yatırım yapmalarını tavsiye ediyorsunuz? Hangi alanlara yönlenmelerinde fayda var sizce? 
Uzun vadeli yatırım için tabii ki emlak ve inşaat olabilir. Ayrıca otel işinin de iyi olduğunu, edindiğimiz bilgilere dayanarak söylüyoruz. Bunun yanında gıda ürünlerinin ihracı gibi ticari faaliyetleri de öneriyoruz.

Amerika’daki pazarı diğer pazarlarla karşılaştırdığımızda neler söyleyebilirsiniz?
Amerikan pazarı bilindiği gibi dünyada en büyük pazarlardan biridir. Neredeyse dünyanın her köşesinden buraya mal satmak isteyenler vardır. Bu da haliyle rekabeti artırıyor ve fiyat ve kaliteyi de etkiliyor. Yani Türk ürünlerinin buraya girebilmesi için hem iyi kalitede hem de rekabet edebilecek fiyatlarda olmalı.
TACCI’nin son dönemdeki çalışmalarından bahseder misiniz.

Tabi ticaret odası olarak, en çok yapmayı istediğimiz şey işadamlarını bir araya getirip kendi aralarında işbirliği ve ortaklık yapmalarını sağlamaktır. Bunun için de hemen hemen her ay bir etkinlik düzenliyoruz. Ayrıca geçen ay Türk dünyasının gururu olan Prof. Aziz Sancar’a Harvard Club’da bir ödül töreni düzenledik ve çok başarılı geçti. 

Bunların yanı sıra Türkiye’den gelen büyük heyetlere yönlendirme seminerleri ve toplantılar düzenliyoruz.

ALİ KOÇAK KİMDİR?
İşadamı ve öğretim görevlisi olan Ali Koçak, 1964 yılında Kerkük’te doğdu. Üniversiteyi Irak’ta tamamladıktan sonra Ankara’da Gazi Üniversitesi Kimya Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. 

1992 yılında New York’a giderek doktora çalışmalarına başladı. 1997 yılında City University of New York’ta, daha sonra Albert Einstein Tıp Fakültesi’nde iki yıl doktora sonrası Lazer’ler  konusunda çalışma yaptı. İlaç fabrikasında müdürlük yaptı ve 2005 yılında da John Jay College of Criminal Justice’de öğretim görevliliğine başladı. 

Halen John Jay College of Criminal Justice’de doçent olarak çalışmalarına devam eden Koçak’ın verdiği dersler artasında Delil Araştırma ve Analizi, Delil Analizinde Kullanılan Aletler ve Analitik Kimya bulunuyor. 
Akademik hayatının yanısıra 1998 yılında iş hayatına da atılan Koçak, Çin’den tekstil ithal ederken daha sonra New York’un en büyük Türk restoranı olan Turkuaz restoranı kurdu. Koçak, son olarak Turkuaz Restoran’ın yeni şubesini Fort Lee, New Jersey’de açıyor.

Koçak, aynı zamanda kozmetik üretimi yaparak kendi ürünlerini ‘Natural Cuddle’ marka adı altında üretiyor.