Süveyş Kanalıyla 55 milyon tonluk yükün yolu kısaldı

    0
    32

    Mısır, Süveyş Kanalı’na yaptığı 35 kilometrelik paralel hattı dün 121 ülkenin temsilcisinin katıldığı görkemli bir törenle açtı. ‘Yeni Süveyş Kanalı’ adı verilen ve ‘Mısır’ın Dünyaya Hediyesi’ sloganıyla tanıtımı yapılan projenin maliyeti 8.5 milyar dolar tuttu.

    Habertürk’ten Seçkin Ürey’in haberine göre, Projeyle 193 kilometrelik kanalın yaklaşık yüzde 60’ı aynı anda iki geminin karşılıklı geçebileceği hale geldi. Mısır’ın resmi açıklamalarına göre yeni hat sayesinde kanaldan geçiş süresi ortalama 22 saatten 11 saate inecek. Ancak dünya denizcilik sektörü temsilcileri geçiş süresindeki yüzde 50’lik düşüşün çok iddialı olduğunu dile getiriyor. Yapılan çeşitli yorumlarda verilen tahminlere göre geçiş süresi en fazla 4 saat kısalacak.

    GÜNDE 150 BİN TON
    Süveyş’ten geçiş süresi Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Geçiş süresindeki değişim Türkiye’nin ihracat ve ithalat yüklerinin pazara ulaşımını doğrudan etkiliyor. Süveyş Kanal İdaresi’nin verilerine göre Türkiye, 2014’te Süveyş Kanalı’nın kuzeyindeki ülkeler arasında kanalı ton bakımından yük anlamında en çok kullanan 7. ülke oldu. Kanaldan geçen kargo yükünün yüzde 6’sını Türkiye’ye giden veya oradan gelenler oluşturdu. Kanaldan geçen kargo yükünün 2014’te günlük 2.5 milyon ton olduğu düşünüldüğünde, Türkiye’nin kanaldan günde 150 bin ton yılda da yaklaşık 55 milyon ton yükü geçti. Kanalı kuzeyden en fazla yüzde 9’luk yük oranlarıyla İspanya, İtalya ve Hollanda kullandı.

    TÖRENE KATILAN LİDERLER
    Dubai Şeyhi Al Maktoum, Ürdün Kralı Abdullah, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Kuveyt Emiri Ahmet El Cabir El Sabir, Yemen Devlet Başkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi ve Etiyopya Başbakanı Haliemariam Desalegn

    DÜNYA TİCARET HACMİ % 9 ARTMALI
    Mısır, projenin hayata geçmesiyle yaptığı 10 yıllık plana göre 2023’te kanal gelirinin 5.3 milyar dolardan 13.2 milyar dolara çıkacağını öngörüyor. Halen kanaldan günde 49 gemi geçiyor. Bunun aynı tarihte 97 olması hedefleniyor. Ancak analistler rakamlara Mısır kadar iyimser yaklaşmıyor. Hedefin tutması için dünya ticaret hacminin yıllık yüzde 9 artması gerektiği bildiriliyor. Kanaldan geçen gemi sayısı halen Küresel Kriz öncesi son yıl olan 2008’in yüzde 20 altında bulunuyor. 2004’ün ise sadece yüzde 2 üstünde seyrediyor.

    8.1 MİLYARI HALKTAN ALDI, 80 MİLYARI DÜNYADAN BEKLİYOR
    Yeni Süveyş Kanalı adı verilen projenin 3 yılda tamamlanması planlanıyordu. Ancak Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Es Sisi’nin emriyle süre 1 yıla çekildi. Projenin 8.5 milyar dolarlık maliyetinin 8.1 milyar doları Eylül 2014’te satışa çıkarılan 5 yıl vadeli Mısır Pound’u bazında yıllık yüzde 12 getirili yatırım sertifikalarıyla sağlandı. Ancak Mısır, devamında Süveyş Kanalı boyunca özel ekonomik bölge oluşturup 6 limanı genişletmek, lojistik merkezler kurmak ve sanayi bölgeleri yaratmak istiyor. Bunun için de yaklaşık 60 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı hesaplanıyor. Bu finansmanın ise yabancı yatırımlardan gelmesi hedefleniyor.

    MISIR: DÜNYAYA HEDİYEMİZ
    -Projeyle kanalın derinliği ve genişliği de artırıldı. Ancak en büyük tip petrol, gaz tankerleriye konteyner gemileri kanaldan tam dolu yükle geçemeyecek.

    -Tören alanının güvenliğini çoğunluğu asker 10 bin kişi sağladı.

    -Her ne kadar Yeni Süveyş Kanalı adı verilse ve “Mısır’ın dünyaya hediyesi’ olarak tanıtılan kanalda 1956 ile 1980 arasında genişletme ve derinleştirme çalışmaları yapılmıştı.

    ABD: DÜNYANIN İHTİYACI YOK
    Mısır’ın ‘Dünyaya hediye’ olarak tanıtımını yaptığı yeni Süveyş Kanalı’na ABD’den eleştiri geldi. Uzmanlar dünyanın böyle bir hediyeye çok da ihtiyacı olmadığını belirterek “Eskisi zaten daha uzun yıllar yeterli olacaktı” yorumunu yaptı.