Sürdürülebilir Kalkınma İle Şehirler Kalkınır

0
1013

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Derneği Başkanı Murat Karacan: “Dernek olarak öncelikle ulusal ve uluslararası kurumlara, iklim değişikliğinin tarıma ve tarımdaki istihdama etkisini araştıran bir yapıyız.”

SÜRDÜRÜLEBILIR KALKINMA AMAÇLARI DERNEĞI, yerel yönetimlerle alakalı ve özelikle iklim değişikliğinin kadınlar ve çocukların üzerindeki etkisini araştıran bir dernek. Dernek, şehrin sürdürülebilir hale gelmesi ve kadın kooperatiflerinin kurulması için çabalıyorlar.

Derneğin Başkanı Murat Karacan, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Derneği’nin Balıkesir’de muhakkak olması gerektiğini düşünmüş ve son iki senedir kırsal kalkınma ve kırsal kalkınmada kadının rolünü yerel yönetimlere anlatmak için çalışıyor.

Özelikle kadının, ekonomik yönden güçlenmesi, emeğinin karşılığını tam alması ve toplumda daha çok söz sahibi olması çok önemli. Karacan da, “Kadının ekonomik anlamda güçlenmesi, karar alma mekanizmalarında daha fazla yer almaları bizim en büyük amacımız” diyor.

Murat Karacana ile derneğin çalışmaları ve yeni projelerini konuştuk…

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Derneği’nin faaliyetleri hakkında bilgi verirmisiniz?

Ben Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Derneği adına yedi yıldır Balıkesir’de çalışıyorum. Yerel yönetimlerle alakalı ve özelikle iklim değişikliğinin kadınlar ve çocukların üzerindeki etkisini araştıran bir dernek bu. Son iki senedir de kırsal kalkınma ve kırsal kalkınmada kadının rolünü ve o kadını nasıl şehrin merkezine taşırız onu çalışıyoruz.

Dernek olarak öncelikle, ulusal ve uluslararası bir takım kurumlara, iklim değişikliğinin tarıma ve tarımdaki istihdama etkisini araştıran bir yapıdayız. Şehrin sürdürülebilir hale gelmesi için de, bisiklet yollarından tutunda, kadın kooperatiflerinin kurulmasına kadar bir çok projeyi gerçekleştirmek için çabalıyoruz.

Bakın biz burada elimizi taşın altına sokan tarafız. Yani sorumluk almaktan kaçmayan, ısrarla bunu anlatan ve anlatmamızdan kaynaklı olarak da bugünün gelen noktaya baktığımızda, iklim değişikliği başta olmak üzere bu bahsetmiş olduğumuz bütün konuların gündeme girmesini sağlayan ekibiz.

Sürdürülebilir kalkınma konusunda Türkiye’de çalışan ilk 20 kişiden biriyim. Böyle bir yapının da Balıkesir’de oluşturulması gerektiğini düşündük. Çünkü yakın illerin tedarikçisi olmasından dolayı Balıkesir’i seçtik. Şunu da özellikle söyleyeyim; İstanbul sonrasında, sürdürülebilir kalkınmayı Türkiye’de çalışan ikinci şehir burası. Kadim bir tarım kültürünü ve bu kültürün kırsala yayılmasından kaynaklı olarak da kadınlarla ilgili çalışma yapmaya çalışıyoruz. Ama özelikle merkeze yakın kırsal mahallerde.

Kadın kooperatiflerinde neler yapmak istiyorsunuz?

Kadın kooperatifleri demokratik bir ortaklık yapısı sunuyor. Bu ortaklık yapısının dayanışma kültürüyle yürümesinden kaynaklı iş birliği yapısının, toplumda oluşmasının adımıdır bu kadın kooperatifleri.

Öteki taraftan en önemlisi de kadının ekonomik yönden güçlenmesi. Kadın emeğinin değerini tam olarak yerini bulması. Kadının toplumda daha çok görünür olması ve söz sahibi olması. Öbür taraftan da karar alma mekanizmalarında daha fazla kadının yer almasını sağlamak için gerekli olan yapılar bunlar. Dünyaya baktığımız zaman iyi örnekler var ve bu söylediklerimizin hepsini gerçekleştirmişler.

Bütün bunlara ek olarak ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda değişim, dönüşüm ve gelişmeyi sağlayan özelikle kadınlar bu da kadın kooperatifleri çatısı altında hayata geçebiliyor. Buralardan çıkan kadınların toplumda öncü olması ve onun üzerinden de gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya ve nesiller bırakması amacıyla yola çıkan bir derneğiz.
Bunların dışında bir de kooperatif yapılarına son günlerde kapasite artırımı çalışmaları üzerinden, e-ticareti anlatmaya başladık. Bunlar olursa İstanbul’daki arkadaşlarımızı buraya getirip, e-ticaret üzerinden üretilenleri pazarlama imkanı da doğacak. Aynı zamanda başka ekonomik modeller hayata geçirebiliriz.

Kooperatifler şehrin tanıtımına katkıda bulunuyor mu?

Kadının toplumsal açıdan daha görünür olması, evinden çıkması, sadece anne figürü, ev kadını figürü değil de, kendine ait bir yaşam alanının olması çok çok önemli. Tabi bunun yanı sıra ekonomik anlamda güçlenmesi, karar alma mekanizmalarında daha fazla yer almaları bizim en büyük amacımız. İşte biz bunları hem kadınlara hem de buradaki kurumlara anlatıyoruz.

Bakın Balıkesir’in tanıtılmasına ihtiyacı yok daha çok reklama ihtiyacı var. Bu konunun da şöyle yapılması gerektiğini savunuyoruz. Her daim iş birliği yaratmak çabasında olduklarını ifade etmelerine rağmen, iş birliğinden daha çok güç birliği yaratma çabasındalar. Güç birliği yaratmada orada olması gereken birçok tarafı da dışlıyor. Durum böyle olunca kadın kooperatiflerinin de eli zayıflıyor. Bu zayıflamayı da ortadan kaldırıp hep beraber hareket etmemiz gerekiyor.