SPK beklenti anketi yayınlandı

0
30

Sermaye Piyasası Beklenti Anketinde önümüzdeki ay katılımcıların %62’si BIST-100 endeksinde değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı yükselmiş, sırasıyla %42 ve %57’ye ulaştı. 
   
Anket sonuçlarına göre, bir önceki dönem anketinde aylık beklentilerde değişim beklemeyen katılımcıların oranı %51 olarak gerçekleşmişti.
   
SPK’nın Anket sonuçları şu şekilde:
   
“Gösterge bono faiz oranına ilişkin olarak katılımcıların %67’si önümüzdeki ay, %43’ü önümüzdeki altı ay ve %38’i önümüzdeki bir yıl değişim beklemezken, önümüzdeki altı ay ve bir yıl için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla %29 ve %35’e ulaşmıştır. Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında aylık beklentilerde artış bekleyen katılımcıların oranında düşüş yaşandığı gözlenmiştir.
   
Katılımcıların %57’si ABD dolarına ilişkin olarak önümüzdeki ay değişim beklemezken, artış bekleyen katılımcıların oranı önümüzdeki altı ay ve bir yıl için yükselerek sırasıyla %51 ve %59’a ulaşmıştır.
   
Katılımcıların %62’si önümüzdeki ay Euro’da değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönem için aynı yönde görüş bildiren katılımcıların oranı gerilemiş, Euro’da artış bekleyen katılımcıların oranı ilgili dönemler için sırasıyla %50 ve %57’ye ulaşmıştır. Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında Euro’da düşüş bekleyen katılımcıların oranında azalmalar yaşandığı dikkatleri çekmiştir.
   
Önümüzdeki ay katılımcıların %62’si BIST-100 endeksinde değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı yükselmiş, sırasıyla %42 ve %57’ye ulaşmıştır. Bir önceki dönem anketinde ise aylık beklentilerde değişim beklemeyen katılımcıların oranı %51 olarak gerçekleşmiştir.
   
Önümüzdeki ay BIST pay piyasası işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların %62’si değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler artış beklentisi yükselmiş sırasıyla %41 ve %55 olarak gerçekleşmiştir. 
   
Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların %73’ü önümüzdeki bir ay, %60’ı önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, önümüzdeki bir yıl için artış bekleyen katılımcıların oranı %43 olarak gerçekleşmiştir.
   
Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında yıllık beklentilerde halka açılacak şirket sayısında artış bekleyen katılımcıların oranında düşüş yaşandığı gözlenmiştir (%50,36’dan %42,66’ya).
   
Özel sektör borçlanma araçlarının ihracına ilişkin olarak önümüzdeki ay katılımcıların %69 ile çoğunluğu değişim beklemezken, altı aylık ve bir yıllık dönemler için koşullarda iyileşme beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla %47 ve %57 olarak gerçekleşmiştir. Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında yıllık beklentilerde özel sektör borçlanma araçları ihracında artış bekleyen katılımcıların oranında düşüş yaşandığı gözlenmiştir (%66,42’den %56,64’e).
   
Katılımcıların %64’ü önümüzdeki ay, %45’i önümüzdeki altı ay yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı %49’a ulaşmıştır.
   
Reel kesimin yurtdışı borçlanma durumuna ilişkin olarak katılımcıların %64’ü önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemlerde artış bekleyen katılımcıların oranı yükselmiş, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla %37 ve %51’e ulaşmıştır.
   
BIST pay piyasası yatırımcı sayısına ilişkin olarak katılımcıların %74’ü önümüzdeki ay, %47’si önümüzdeki altı ay değişim beklememektedir. Önümüzdeki bir yılda artış bekleyen katılımcıların oranı ise %49 olarak gerçekleşmiştir. Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında yatırımcı sayısında değişim beklemeyen katılımcıların oranında artış, düşüş bekleyen katılımcıların oranında ise azalma yaşandığı dikkatleri çekmiştir.
   
BIST kıymetli madenler ve taşlar piyasası işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların %76’sı önümüzdeki ay, %57’si önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı %45’e ulaşmıştır. Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında değişim beklemeyen katılımcıların oranında artış yaşandığı gözlenmiştir.
   
VİOP işlem hacmine yönelik olarak önümüzdeki ay katılımcıların %68’i değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla %46 ve %57’ye ulaşmıştır.
   
Yatırım fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların %68’i önümüzdeki ay değişim beklemezken, artış bekleyen katılımcıların oranı altı aylık ve yıllık dönemler için sırasıyla %49 ve %58 olarak gerçekleşmiştir. 
   
Emeklilik fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların %53’ü önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler artış beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla %63ve %69 olarak gerçekleşmiştir.
   
Katılımcıların %71’i önümüzdeki ay, %49’u önümüzdeki altı ay MKYO net aktif değerine ilişkin olarak değişim beklemezken, artış bekleyen katılımcıların oranı yıllık dönem için %54’e ulaşmıştır.”