Sofralara Her Gün 60 Bin Ekmek Ulaştırıyor

0
1199

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi iştiraki Fırıntaş, 40 yıllık tecrübeyle günde ortalama 60 bin ekmek üreterek Balıkesirlilerin sofrasına taşıyor.

FIRINTAŞ, 1980 yılından bu yana 40 yıldır Balıkesir halkının sağlıklı, kaliteli, hijyenik ve ucuz ekmek ihtiyacını karşılamayı amaçlıyor. “Mayasında sağlık var” anlayışıyla çalışan Fırıntaş, ürettiği 27 çeşit ekmeği ePtt AVM kanalıyla Türkiye’nin her yerine gönderiyor. Fırıntaş’ın bağlı bulunduğu, Balıkesir Gayrimenkul Yatırım ve Gıda A.Ş. (BAGYAŞ) Genel Müdürü Oktay Akbaba bir maden mühendisi. Bagyaş’a ait olan yedi sosyal tesis var. Akbaba daha çok Balpark ve Fırıntaş’la ilgileniyor. Fırıntaş’ın üretimde Balıkesir’in ununu, zeytinini, zeytinyağını, şekerini, balını, peynirini ve sütünü kullandıklarını vurgulayan Akbaba, katkı maddesi kullanılmayan ekmeklerinin tamamen organik olduğunu söylüyor. BAGYAŞ Genel Müdürü Oktay Akbaba, Fortune’un sorularını yanıtladı.

Bu göreve ne zaman geldiniz?

Daha çok yeni, altı aydır genel müdürüm. Maden mühendisiyim, kamuyla ve kamu iştirakleriyle ilgili daha önce bir deneyimim olmadı. Aslen Balıkesirliyim, 1994 yılında üniversite eğitimi için çıktım ve bu görev için 6 ay önce tekrar yuvaya döndüm. Fırıntaş 1980 yılında kuruldu. Amacı Balıkesir’deki ekmeğin kalitesini sürdürmek ve her noktada bulunmasını sağlamak. 5-7 ortaklıkla küçük bir fırın olarak başlayan ve sonrasında Belediyenin ortaklığıyla birlikte şu anda 71 ortaklı bir şirket Fırıntaş. Yüzde 99.86’sı belediyeye ait, 183 çalışanımız var.

Aslında burası BAGYAŞ (Balıkesir Gayrimenkul Yatırım & Gıda A.Ş.) olarak geçiyor. Bagyaş’ın dört şirketi var. Bunlardan birisi Fırıntaş. Öbürleri de Balpark (Balıkesir Otopark İşletmeleri), BTT (Balıkesir Toplu Taşıma) ve Baltok (Balıkesir Toplu Konut A.Ş.) Ben BAGYAŞ’ın genel müdürlüğünü yapmaktayım. Çoğunlukla Balpark ve Fırıntaş’la ilgileniyorum.
Bagyaş’a ait olan yedi sosyal tesis var. Bunlar pastane, iki restoran, üç kafeterya ve birde çocuk köyü. Ürettiğimiz ve yaptığımız işler çok farklı. Beach Club’lerden sahildeki büfeler ve restoranlara kadar, tüm sahillerdeki işletmeler bize ait. Yaptığımız işlerin arasında hafriyat ve döküm de var.

“GÜNDE 200 BIN EKMEK ÜRETEBILIRIZ”

Kaç çeşit ekmek çıkartıyorsunuz?

Fırıntaş, başta ekmek olmak üzere unlu gıda mamulleri üretiyor. Tam 27 çeşit ekmek üretiyoruz. Bu 27 çeşit ekmeği üretirken de ana hattımız ekşi mayalı ekmek üretimi. Türkiye’de ekşi mayalı ekmek yapan firma sayısı çok az. Üç vardiya halinde çalışıyoruz. Günde 200 gramlık ekmekten, yaklaşık olarak 63-65 bin adet ekmek üretiyoruz. 47 noktada ekmek büfemiz mevcut. Ayrıca beş ilçeye de ekmek sevkiyatı yapıyoruz. Büfelerimizin sayısını 50-55’e çıkarmak için çalışıyoruz. Büfelerimizi ihale ve başvuru üzerine veriyoruz. Normalde bir ekmeğin mayalanma süresi 2 saate yakın. Bizdeki ekmeğin mayalanma süresi ise minimum 48 saat. B 12 ve probiyotik bakterisi olan ekşi mayalı ekmek üretiyoruz. Aşırı yememek kaydıyla bu sağlığa oldukça yararlı.

Akdeniz ekmeği üretelim felsefesiyle ortaya çıkan ‘Ciabatta’ adlı zeytinyağlı bir ekmeğimiz var. Özelikle Balıkesir’i anlatan zeytinli ekmeğimiz var. Bu zeytinli ekmeğimizin satışına bir aydır başladık ve çok sağlıklı olduğunu

söyleyebilirim. Ayrıca fırınlarımızda 200 gramlık ekmekten günde 200 bin tane üretebiliriz. Çünkü ürün küçüldükçe fırın kapasitesi artıyor. Bizim ekmeklerimizde son kullanma tarihi dört gündür. Çünkü bizim ekmeğimiz bozulur. Bozulmasının sebebi içine kimyasal hiçbir şey koymamamız. Ekmeklerimiz tamamen organiktir.

“ASKIDA EKMEK ŞART”

Fırıncılar Fırıntaş’ı rakip olarak görüyor mu?

Fırıncıları üzmeden ve karşılıklı çatışmaya girmeden ortak paydada buluşuyoruz diyebilirim. Çünkü fırıncılar her mahalle ve bölgede fırın açmak istemiyor. Biz geçim standardı kötü olan semtlerde ve mahallelerde varız. Tabi oralarda da fırın açabilirler ama benim şartlarımda. Çünkü biz 300 gramlık ekmeği fırıncılardan yüzde 50 daha ucuza satıyoruz. Bir de büfelerimizde askıda ekmek şartı var. ‘Ben açım, ekmek alamıyorum’ diyen herkese ekmek ücretsiz verilecek. Bunu kesin şart olarak getirdik. Hatta askıda ekmek yoksa, gelen vatandaş geri çevrilmeyecek.

Ürünleriniz (buğday, yağ gibi) Balıkesir de mi yetişiyor?

Fabrikaya ilk geldiğimde ilk sorum, ürünlerimizi nereden alıyoruz oldu. Balıkesir’in unu, zeytini, eti, sütü benim için çok değerli. Mesela unumuzun başka illerden geldiğin öğrendim. Hızlı bir aksiyon alındı ve şu anda Balıkesir’deki beş un fabrikasıyla çalışıyoruz. Şehrin ununu, zeytinini, zeytinyağını, şekerini, balını peynirini, sütünü kullanıyoruz. Biz üretim kapasitemizi artırıyoruz ve onları da büyütüyoruz.

Ürünlerinizi başka illere satıyor musunuz?

Şehir dışına ePtt AVM’si kanalıyla ekmek satıyoruz. ePtt AVM internet sitesinden Fırıntaş ekmeğinin siparişini verip alabiliyorsunuz. Aylık 500 adet ekmeğimizi internet üzerinden çeşitli şehirlerimize gönderiyoruz.