Şirketlere İş ve Yatırım Yapma Olanağı Sağlıyor

By Fortune Türkiye

PASHA BANK, YATIRIM BANKACILIĞI ALANINDA GELENEKSEL YÖNTEMLERİN ÖTESİNE GEÇEREK, İŞ DÜNYASININ GELİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜNE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLIYOR. 2022’DE 3 MİLYAR 423 MİLYON TL NAKDİ KREDİ BÜYÜKLÜĞÜNE ULAŞAN BANKANIN TOPLAM KREDİ BÜYÜKLÜĞÜ 4 MİLYAR 423 MİLYON TL’YE YÜKSELDİ. 2023’TE KREDİLERDE YÜZDE 30 BÜYÜMEYİ HEDEFLEYEN BANKA, 2022’DE 820 MİLYON TL VE 2023’ÜN İLK ÇEYREĞİNDE İSE 150 MİLYON TL VDMK İHRAÇLARINI GERÇEKLEŞTİRDİ. -ERSAN TAYLAN

PASHA BANK GENELMÜDÜRÜ H.Cenk Eynehan, “PASHA Bank olarak finansman konusunda sektörel bir ayrım yapmıyoruz. Önceliğimiz hangi sektörde olduğu fark etmeksizin doğru işlerle sürdürülebilir büyümeyi sürekli kılmayı hedefliyoruz” diyor. Banka, tüm bunları yaparken de dengeli sektörel konsantrasyon yapısını koruyor.

PASHA Bank’ın, proje finansmanı alanında başta yenilenebilir enerji kaynakları olmak üzere enerji, turizm, madencilik, inşaat, yatırım bankacılığı alanında ise satın alım finansmanı ve VDMK (Varlığa Dayalı Menkul Kıymet) ihracı ürünleriyle tarım, otomotiv ve teknoloji odaklandığı sektörler arasında bulunuyor. Eynehan, “PASHA Bank temel olarak Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde ticaret ve yatırım yapmak isteyen, mevcut iş hacmini artırmayı hedefleyen firmalar için “finansal köprü” olmanın yanı sıra bu firmalar için bölgede rehber ve stratejik çözüm ortağı olma misyonunu da üstlenen kurumsal, ticari bankacılık ve yatırım bankacılığı hizmetlerinin yanı sıra premium bankacılık alanında da hizmet veren bir banka. Biz, butik hizmet anlayışımız ve belirlemiş olduğu stratejimiz paralelinde, müşterilerimizle daha hızlı ve etkili bir biçimde ilgileniyor ve daha derinlikli bir müşteri ilişkisi kuruyoruz” diyor.

YATIRIM BANKACILIĞI

PASHA Bank kurumsal ve ticari bankacılık tarafında nakdi ve gayri nakdi krediler, leasing, proje finansmanı, forfaiting, alacak finansmanı ve alacak garantisi ürünlerinin yanı sıra hazine ürünleri ve dış ticaret ürünleriyle hizmet veriyor. Azerbaycan ve Gürcistan bölgesinde iş yapan müşterilerine yerel para birimleriyle işlem yapma olanağı sağlıyor.

Yatırım bankacılığı tarafında ise tahvil, bono, Eurobond ihraçlarının yanı sıra Özel Sektör Borçlanma Araçları Piyasası’nı geliştirmek ve desteklemek amacıyla menkul kıymetleştirme işlemlerine aracılık ediyor. Bunun için 2020’de kendi bünyesinde Varlık Finansmanı Fonları kuruluşlarına başladı. Eynehan, “Kaliteli varlık havuzuna sahip ancak bu tür işlemler aracılığıyla uygun şartlarda finansmana erişimi olmayan tarım ve otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren müşterilerimiz için yapılandırılmış bir sermaye piyasası aracı olan Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ihraçlarına aracılık yaparak nitelikli yatırımcıları müşterilerimizle buluşturuyoruz. VDMK ihraçlarında öncü bir banka olarak ihraçlarla bugünün, geleceğin ve ekonominin sürdürülebilirliğini desteklemeye devam ediyoruz” diyor.

PREMIUM BANKACILIK

PASHA Bank, premium bankacılık alanında ise yatırımcı çeşitliliğini genişletiyor. Banka bu doğrultuda portföyüne nitelikli bireysel yatırımcıları da katıyor. Eynehan, “Yatırım bankacılığında öncülüğünü yaptığımız VDMK ihraçlarımızla premium bankacılığın gücünü birleştirerek bireysel müşterilerimize yeni bir yatırım fırsatı sunuyoruz” diyor. PASHA Bank ayrıca premium bankacılık çatısı altında, Türkiye’de konut sahibi olmak isteyen Azerbaycan vatandaşlarına yönelik, Azerbaycan Manatı, dolar ve euro bazında konut kredisi ürününü müşterileriyle buluşturuyor. Banka 2022’de Azerbaycan vatandaşlarının Türkiye’de alacakları ev için mortgage ürününü hayata geçirmişti. 2023’te de “Kardeş Vatanda Misafir Değil, Ev Sahibi Olun” mottosu ile mortgage ürünüyle devam ediyor.

Eynehan, “Odak noktalarımız olarak belirttiğimiz hizmetlerimiz, zaman içerisinde müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda devreye aldığımız ve kişiye özel olarak modelleyebildiğimiz hizmetlerdir. Bundan sonraki süreçte de müşterilerimizin ihtiyaçlarına bağlı olarak doğru zamanlama, doğru model ve doğru iş yaklaşımı çerçevesinde stratejimizle uyumlu yeni iş modelleri geliştirmeye devam edeceğiz” diyor.

BÜYÜME HEDEFLERİ

2022 yılını hedeflerinin üzerinde gerçekleşmeyle tamamladıklarını vurgulayan Eynehan, ‘Hedeflerimizin üzerindeki başarımızı güçlü sermaye yapımız, sağlam müşteri portföyümüz, sağlıklı kredi büyümemiz ve donanımlı insan kaynağımıza borçlu olduğumuza inanıyoruz. PASHA Bank olarak bu yıl 2021-2023 yıllarını kapsayan üç yıllık strateji döneminin üçüncü ve son yılındayız. 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20 aktif büyüklük ve yüzde 30 kredi büyümesi hedefliyoruz. Ayrıca 2023 yılı hedeflerimizde ve stratejimizde, sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme elde etmek, ürün çeşitliliğini artırmak, sermaye piyasalarındaki rolümüzü güçlendirmek ve Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde dış ticaretin finansmanındaki payımızı artırmak var” diyor.

VDMK İHRACINDA ETKİN

Bankanın 2022 yılsonu finansal sonuçlarında, nakdi kredi büyüklüğü yüzde 50.2 artarak 3 milyar 638 milyon TL’ye ve toplam kredi büyüklüğümüz yüzde 40.2 artışla 4 milyar 423 milyon TL’ye yükseldi. Kredilerde 2023’te yüzde 25-30 aralığında bir büyüme hedefleniyor. Eynehan, “Sektörde lider konumda olduğumuz VDMK piyasasında reel sektörü sermaye piyasası oyuncularıyla buluşturarak hem reel sektöre finansal kaynak yaratıyor hem de yatırımcılara cazip getirili yatırım alternatifi sunuyoruz.

İlk VDMK ihracını yaptığımız 2020 yılından bugüne toplamda yaklaşık 1,5 milyar TL tutarında ihraç gerçekleştirdik. 2022 yılında 820 milyon TL ve 2023 yılının ilk çeyreğinde 150 milyon TL VDMK ihraçlarını hayata geçirdik.

İhraçlarımız yıl boyunca da devam edecek ve sektörel bir ayrım gözetmemekle birlikte tarım, otomotiv ve teknoloji öncelikli sektörlerin yanında olarak ekonomik sürdürülebilirliğe katkı sağlamaya devam edeceğiz” diyor.

İŞLETME SERMAYESİ DESTEĞİ

Eynehan, PASHA Bank’ın 2022 yılını güçlü sermaye yapısı, sağlam müşteri portföyü, sağlıklı kredi büyümesi ve donanımlı insan kaynağının da desteğiyle başarıyla kapadıklarını belirtiyor. 2022’nin pandeminin etkilerinin halen devam ettiği aynı zamanda büyük umutlarla başlayan ancak Rusya-Ukrayna savaşı ve sonrasında dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler ve beraberinde Türkiye ekonomisine olan yansımalarıyla devam eden bir yıl olduğunu hatırlatan Eynehan, “Küresel ölçekteki yüksek enflasyon ve jeopolitik risklerden tüm ekonomiler etkilendi. PASHA Bank olarak hızlı ve uygun nitelikteki finansman kaynaklarına erişim imkânlarının azaldığı bir konjonktürde firmaların gerek işletme sermayesi finansmanı gerekse yatırım finansmanı tarafında daha fazla desteğe gereksinim duyacağını öngörmekteyiz. Biz de çalışmalarımızı bu yönde ilerletiyor ve sektör ayrımı yapmadan firmaların bilançolarına bakıp kredi taleplerini mümkün olduğunca karşılamaya çalışıyoruz. Bu noktada bankamızın önceliği; iş ortağı addettiğimiz müşterilerimizle sürekli yakın temas halinde kalarak doğru anda, doğru modellerle, doğru işlerin finansmanına aracılık ederek müşterilerimize sağladığımız finansal danışmanlığı ve finansman desteğini sürekli kılmaktır” diyor. PASHA Bank’ın müşterilerine sunduğu ürün ve hizmetleri; kurumsal bankacılık ve yatırım bankacılığı olmak üzere iki ana alanda toplanıyor. Banka, müşterilerinin yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak kurumsal bankacılık segmentinde; nakdi ve gayri nakdi krediler, leasing, proje finansmanı, hazine ürünleri, dış ticaret ürünleri ile hizmet veriyor. Yatırım bankacılığı iş kolu altında ise müşterilerine borçlanma araçları ihraçlarına aracılık, yapılandırılmış finansal ürünler ve kurumsal finansman ürünleri hizmeti sunuyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YAKLAŞIMI

Sürdürülebilirliğin bugünü ve geleceği etkilediği gibi tüm sektörleri de amaç ve hedefleriyle içine alan büyük çatılı bir kavram olarak gördüklerini belirten Eynehan, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Biz de PASHA Bank olarak kendi üzerimize düşen sorumlulukların bilinciyle çevresel boyutlarını geliştirmek üzere atık yönetimi, geri dönüşüm, sorumlu tüketim-tasarruf ve çalışanlarımızda farkındalığı artırmak amacıyla banka içinde danışmanlarımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fırsat eşitliği, çalışan mutluluğu yönetim olarak en önem verdiğimiz konular. Bankacılık sektöründe yüzde 50.5 olan kadın çalışan yüzdesi bankamızda yüzde 55 ile ortalamanın üzerinde. Direktör ve üzeri unvanlardaki kadın çalışanlarımızın oranı ise yüzde 60. Biz sürdürülebilirliği sadece çevresel olarak değil, sosyal ve yönetimsel boyutlarıyla da ele alıyor, sürdürülebilirliğin sadece kurumun faaliyetleriyle sınırlı kalmayıp tüm paydaşları içine alacak, herkesi etkileyecek kararlar ve iş planları uygulandığı takdirde başarılı olacağına inanıyoruz. Finans sektörü özelinde bizlerin en büyük aktifi kredilerimiz. Bankalar müşterilerinin finansman ihtiyaçlarını karşılarken alacakları kararlarla aslında müşterilerinin dönüşüm süreçlerini de etkileyecek güce sahipler. Gerek çalıştığımız sektörler, gerek finanse edeceğimiz projeler ve yapılacak fiyatlamalar, sürdürülebilirlik kapsamında bankamızca özel olarak değerlendiriliyor. Kredi süreçlerimizde bu bilinçle sürdürülebilirlik ilkelerini gözetiyoruz. Böylece şirketlerin de bizden veya diğer bankalardan kaynak sağlayabilmek için bu ilkelere uygun iş yapmaları gerekeceğini biliyoruz. Ayrıca banka olarak geçtiğimiz yıldan beri sürdürülebilirlik temalı sendikasyonlara finansman desteği sağlıyoruz ve önümüzdeki sendikasyon döneminde de bu kredileri desteklemeyi sürdüreceğiz. Müşterilerimize, güçlü iş modelimiz, güvenilir çözüm ortağı olma ve sürdürülebilir gelecek yaklaşımımızla 2023’te de değer katmaya devam ediyoruz.”

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...