Şimşek: Panik yapmaya gerek yok

0
23

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından piyasalara, “Panik yapmaya gerek yok, sakin olmak lazım. Çok hızlı bir şekilde işimizin başına döndük. olağanüstü bir durum olsaydı bugün piyasalar açılır mıydı?” mesajını verdi. 

Şimşek, Bloomberg HT’de katıldığı programda, darbe girişimi sonrası piyasalara yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin demokrasisinin güçlendiğini, siyasi istikrarın pekiştiğini, makro ekonomik temellerinin sağlam olduğunu vurgulayan Şimşek, “Biz bir kabus, kötü bir rüya gördük ama çok kısa sürdü ve geride kaldı.” dedi.
Milletin, toplumun bütün kesimlerinin bu darbe girişimine karşı sağlam durduğunu dile getiren Şimşek,  “Gerek Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bizlerin tabii ki sahada olması, gerek bütün toplumun bu sağlam duruşu sayesinde, aslında dünyada eşi benzeri görülmemiş bir durum yaşandı. Elinde silah olmayan halk, milletimiz, eli silahlı ihanet şebekesine karşı büyük bir başarı sağladı. Ben ordumuz içerisinde asla ve asla genel anlamda, bunun tasvip edilmediği kanısındayım. Nitekim birçok yerde de bu sağlam duruş sergilendi ve bu başarısız oldu.” diye konuştu.

Şimşek, bundan dolayı değişen bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etti.

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ile cuma günü Türkiye raporunu değerlendirdiklerini anımsatan Şimşek, “Rapor ne diyor ? ‘Türkiye güçlü bir büyüme hikayesi’ diyor. OECD ülkeleri arasında en güçlü performansı son yıllarda gösteren ve  önümüzdeki dönemde de bu güçlü büyüme performansı devam edecek’ diyor.” dedi.

“Panik yapmaya gerek yok, sakin olmak lazım”
Türkiye’nin birtakım yapısal sorunları olduğunu ancak onları çözmeye yönelik de yapısal reform gündeminin bulunduğunu vurgulayan Şimşek, “Onun için mesajımız çok açık ve net. Panik yapmaya gerek yok, sakin olmak lazım, çok hızlı bir şekilde işimizin başına döndük. Olağanüstü bir durum olsaydı piyasalar açılır mıydı?” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ekonomisinin, toplumunun genel anlamda büyük bir direnç gösterdiğini anlatan Şimşek, ekonominin başarılı bir şekilde birçok badireden ve stres testinden geçtiğini hatırlattı. Şimşek, “Türkiye’de değişen tek şey varsa, o da demokrasimiz daha da güçlendi. Değişen tek şey varsa bir bütün olarak muhalefetiyle iktidarıyla demokrasiyi sahiplendik. Dolayısıyla toplumsal uzlaşmanın da zemini güçlendi. Yani içeride de tansiyon o anlamda düştü. Tabii ki bu ihaneti yapanlara gereken ceza verilecek hukuk sistemi içerisinde gerekenler yapılıyor. Burada tereddüt yok ama bu da aslında sistemi güçlendiriyor” ifadelerine yer verdi.

“Darbe girişiminin ekonomiye etkisi cüzi ve kısa süreli” 
Başarısız darbe girişiminin etkilerini ikiye ayırmak gerektiğini belirten Şimşek, bunlardan birincisinin siyasi etkileri olduğunu söyledi. Şimşek, şöyle devam etti:

“Yani Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile hükümetimiz arasında ülkenin gidişatı konusunda bir fikir ayrılığı olduğu için mi? Burada bir paralel ihanet şebekesi var ve onlar ağustos Yüksek Askeri Şura’da temizlenebileceklerini düşünerek, bunun önünü almak üzere bir darbe girişiminde bulundular. Dolayısıyla ülkenin gidişatına ilişkin, terörle mücadeleye ilişkin gerek hükümetimiz gerekse genel anlamda TSK arasında bir görüş ayrılığından kaynaklanmamıştır. Sadece TSK birimlerine değil, birçok devletin birimlerine bunlar girmişler. Dolayısıyla burada temel konu şu, başarısız bir darbe girişimi sonucunda Türkiye’de siyasi istikrar pekişmiştir, zayıflamamıştır, demokrasimiz güçlenmiştir, zayıflamamıştır. Toplumumuzda var idiyse gerilimler azalmıştır, artmamıştır”

Şimşek, böyle bir ortamda, toplumsal uzlaşıyla memleketin önünü açacak reformlar yapmanın daha kolay olduğuna dikkati çekti.

Bu girişimin ekonomiye etkilerine de değinen Şimşek, şunları kaydetti:

“Çok kısa vadede turizm kanalıyla çok cüzi, geçici birtakım etkiler yaşanabilir, çünkü dışarıdaki algı, daha iyi yöneteceğiz inşallah ama dışarıdan bakış biraz farklı olabilir. Onun dışında kalıcı bir etki olamaz. Türkiye ekonomisi zaten yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8, ikinci çeyreğinde de güçlü büyümeye devam ediyor, rakamlar onu gösteriyor. Türkiye rahat bir şekilde bu sene yine Avrupa’da OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülkelerden biri olacak. Çok cüzi, kısa süreli bir etki olsa dahi aşağı yönlü, risk anlamında bu sınırlı kalır. Neden? Çünkü, biz akşamları meydanlardayız, festival var, şölen var , o hava var,  gündüzleri de işimizin başındayız. Aslında o meydanlara çıkan kardeşlerimiz de aynı şekilde. Cuma gününden bu yana bir kısa süren kötü bir rüya gibi geliyor bana, ekonomiye etkisi o anlamda sınırlı.”

Şimşek, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası, ekonomide kalıcı bir tahribat beklemediklerini belirterek, “Bütün kurumlarımız, Merkez Bankamız, Borsa İstanbul, SPK, BDDK, Hazine, bütün ilgili birimler, hepsi işlerinin başında. Piyasaların etkin bir şekilde, sorunsuz bir şekilde işlem görmesi için gerekeni yaptılar, yapacaklar, yapıyorlar. O konuda tereddüt yok.” dedi.

Darbe girişiminin ardından yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilişkin algılarına yönelik bir soru üzerine Şimşek, dün sabahtan itibaren 3 uluslararası yatırım bankasının ev sahipliğinde yabancı yatırımcılarla telekonferans yoluyla görüştüklerini hatırlattı. Pazar günü olmasına rağmen telekonferansa rekor düzeyde katılım sağlandığını ifade eden Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile bütün sorulara cevap verdiklerini söyledi. Şimşek, “Özetle şunu söylemeye çalışıyorum. Dışarıdan bakınca ne görüyorsunuz? Millet, demokrasiye, hükümetine sahip çıkmış ve darbecileri püskürtmüş. Türkiye’nin aslında hem iç barışı hem dış algısı anlamında süreç, Türkiye’yi güçlendirmiştir, zayıflatmamıştır.” diye konuştu.

Olayın “başarısız bir darbe girişimi olduğunu”  vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:

“Tabii ki sonuçları vardır. Tabii ki bu sürecin iyi yönetilmesi lazım. Başlangıçta birtakım tepkiler verilebilir. Çünkü herkes Türkiye’yi yakından bilmeyebilir. Ekonomide bunun doğurduğu kalıcı bir tahribat beklemiyoruz. Ne büyümede ne dış dengede ne de diğer makro ekonomik alanlarda. Özetle kalıcı tahribat yok. Ülkemiz, demokrasimiz, siyasi istikrarımız güçlenmiştir. Dolayısıyla Türkiye’nin önü açıktır. Biz çok hızlı bir şekilde tekrar yapısal reform gündemimize döneceğiz.”

Darbe girişiminin daha çok reform yapmanın önünü açacağının altını çizen Şimşek, piyasaların etkilenmemesi için alınan tedbirleri anlattı. Şimşek, bu tür durumlarda en önemli konunun likiditenin sağlanması olduğunu belirtti. Bu anlamda Merkez Bankasının sınırsız likidite sağlayacağını açıkladığını hatırlatan Şimşek, likidite noktasında milletin rahat olmasını istedi.

Döviz noktasında da gereken açıklamaların yapıldığını anlatan Şimşek, bütün ilgili kurumların görevinin başında olduğunu vurguladı. Şimşek, “Bütün kurumlarımız, Merkez Bankamız, Borsa İstanbul, SPK, BDDK, Hazine, bütün ilgili birimler, hepsi işlerinin başında. Piyasaların etkin bir şekilde, sorunsuz bir şekilde işlem görmesi için gerekeni yaptılar, yapacaklar, yapıyorlar. O konuda tereddüt yok. Her zaman için bizim planlarımız var. Ama şu aşamada ben şahsen olağanüstü bir durumdan, çok kötü bir rüya sonrasında hızla normalleşmenin başladığı bir süreç olarak görüyorum. İnşallah öyle olacak.” ifadelerini kullandı.