Şimşek: Kredi notu düşüşünü ciddiye alıyoruz

0
24

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek AA Editör Masası’nda açıklamalarda bulundu. “Moody’s’in kredi notunu düşürmesinin etkisi son derece sınırlı oldu” diyen Şimşek sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’nin temelleri sağlam. Kısmen not indirimi fiyatlanmıştı. Bu karar ileride finans dışı reel sektör borçlanma maliyetlerine etkisi olabilir. Kredi notu düşüşünü ciddiye alıyoruz, tekrar yükseltmek için yoğun bir çaba içine gireceğiz. Moody’s’in, diğerlerinin kararlarına tepkimizi Türkiye’nin temellerini daha da sağlamlaştırarak koyacağız. Türkiye’nin eksikliklerini gidererek, temel yapısal sorunlarını çözerek cevap vereceğiz. Duygusal tepkiler olabilir ama önümüze bakacağız. Türkiye, Moody’s, S&P veya başkalarıyla bu noktaya gelmedi. Milletin güçlü desteği olduktan sonra, Türkiye’nin birliği, beraberliği korunduktan sonra, siyasi istikrar devam ettiği müddetçe Türkiye bütün bu sorunların üstesinden gelecektir. Kredi notumuzu da inşallah tekrar yükselteceğiz. Çalışacağız, çabalayacağız, çünkü eninde sonunda güneş balçıkla sıvanmaz.” 

Şimşek, “Aslında Standard and Poor’s’un not indirimi diğer kuruluşlar üzerine aşağı yönlü baskı yaratmıştır. Keşke bizimle diyalog kursalardı. Darbenin etkilerinin ne kadar geçici olacağını konuşsaydık belki Standard and Poor’s bu kadar aceleci davranmazdı. Nitekim daha sonradan Ankara’ya geldiler. Görüşmelerde benim edindiğim izlenim, aceleci tavırlarından pek memnun değiller. Kasım ayında tekrar bir gözden geçirme gündeme gelebilir.” dedi.

Şimşek, “Yatırım fonları kredi derecelendirme kuruluşlarına bakarak karar vermezler, herkesin risk iştahı farklı boyutlardadır. Türkiye’nin kamu maliyesindeki güçlü duruş yatırım yapılabilir seviyeyi hakkediyor. Son yıllarda Türkiye’nin algısında maalesef bir bozulma var. Türkiye’nin gerçekliği algısından daha güçlü. Türkiye’nin reformlara kesinlikle ihtiyacı var. Algı farklılığı gerçeğe dayanmıyor ama her şeye rağmen algı önemlidir. Türkiye yoluna güçlü bir şekilde devam edecektir, piyasaların tepkisi de onu göstermektedir” dedi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, MGK’nın OHAL’in uzatılmasına yönelik tavsiye kararına ilişkin de “Milletimizin temel hak ve özgürlüklerini garanti altına alacak, ülkemizin huzurunu, barışını, kardeşliğini pekiştirecek geçici bir karar. Dolayısıyla 3 ay daha uzatılması tavsiyesinde bulunuldu. Hükümet olarak tabii ki bunu değerlendireceğiz ve ona uygun olarak da gerekeni yapacağız.” diye konuştu.