Sayaçları Drone’lar Okuyacak

0
788

‘Akıllı şehirler bir lüks değil ihtiyaçtır’ diyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz projelerini, çalışmalarını ve hedeflerini Fortune’a anlattı.

YÜCEL YILMAZ eğitim sektöründe geçen iş hayatından sonra 2014 yılında kurulan Balıkesir Karesi Belediyesi’nin ilk başkanı oldu. Beş yıl başkanlıktan sonra geçen yıl Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildi. Kent yönetiminde teknoloji konusunda drone kullanımından, akıllı trafik yönetimine kadar pek çok proje geliştiren ve uygulamaya geçiren Yılmaz’la on aylık başkanlık dönemini, gelecek beş yıldaki hedeflerini ve stratejilerini, Balıkesir’deki teknolojik gelişimi ve dönüşümü konuştuk.

Karesi Belediye Başkanlığı’nı beş yıl sürdürdünüz, şimdi de Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanısınız, ne düşünüyorsunuz?

Büyükşehir yolculuğuna, Karesi’de, vatandaşlarımızla birlikte yazdığımız beş yıllık bir başarı hikayesiyle çıktık. Karesi’deki çalışmalarımız belediyecilik ve şehir yönetimi konusunda deneyimlerimizi artırırken, Büyükşehir için bizlere referans oldu. Balıkesir’in nelere ihtiyacı olduğunu, insanımızın bizden neler beklediğini biliyorduk. Balıkesirliler samimiyetimizi gördü ve bizlere teveccüh gösterdi.

“ÖNCELIĞIMIZ HALKIMIZIN HAYATINI KOLAYLAŞTIRMAK, REFAHINI ARTIRMAK”

Yaklaşık 10 aydır Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı yürütüyorsunuz, neler yaptınız?

Büyükşehir’de ilk altı ay, beş yıl boyunca gerçekleştirmeyi planladığımız proje ve yatırımları hızlıca hayata geçirmek için, 20 ilçemizle birlikte tüm planlamalarımızı yaptık. Tüm şehrin katılımıyla stratejik planımızı hazırladık. Şehrin öncelikli sorunlarına çözüm getirmek için tüm paydaşları buluşturan bir platform oluşturduk. Balıkesir’i herkesin kendisini rahatlıkla ifade edip düşüncesini söyleyebildiği, sorunlarını dile getirebildiği bir anlayışıyla yönetiyoruz. ‘Ben yaptım, oldu’ mantığıyla değil, ‘ne yaparsak güzel olur’ mantığıyla hareket ediyoruz. Temel önceliğimiz halkımızın hayatını kolaylaştırmak, refah seviyesini artırmak. İnsanımızın yaşadığı şehirde mutlu ve huzurlu olmasını istiyoruz. Şu anda Büyükşehir olarak tüm ekiplerimizle sahada, halkımızın yanındayız. Altyapıdan üstyapıya, ulaşımdan tarımsal kalkınmaya, eğitimden sağlığa kadar her alanda projelerimizi hayata geçirmeye başladık.

“DEPREM MASTER PLANINI HAZIRLIYORUZ”

Kentsel dönüşüm konusunda çalışmalarınız var mı?

Balıkesir’i güvensiz, afet riski taşıyan yapılardan kurtarmak, en önemli hedeflerimizden. Şehrimizi daha düzenli, daha sağlıklı ve geleceğe emin adımlarla yürür hale getirmek zorundayız. Bu noktada önce Balıkesir’in deprem master planını hazırlamak için bir süreç başlattık. Balıkesir’de hangi noktaların kentsel dönüşüme ya da sağlıklılaştırma çalışmalarına ihtiyacı olduğunu tespit ediyoruz. Bu ihtiyacı tespit ettikten sonra da hızla dönüşüm çalışmalarına başlayacağız. Deprem gerçeği olan bir şehirde yaşıyorsanız kentsel dönüşümü göz ardı edemezsiniz.

Kent yönetimlerinde “akıllı şehirlerden” söz ediliyor. Balıkesir’de bu konuda projeler var mı?

Büyükşehir Belediyesi olarak dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Şehrimizin dokusuna uygun planlama ve yaklaşımlarla Balıkesir’in geleceğini dijital dönüşümle güçlendiriyoruz. Kent yönetiminde bilgi ve iletişim teknolojileri etkin bir şekilde kullanıyoruz. Yine kentimizle ilgili kararları bilimsel veriler ışığında almayı hedefliyoruz. Çalışmalarımıza ‘akıllı şehirlerin bir lüks değil, şehrimiz için bir ihtiyaç olduğu’ bilinciyle yön veriyoruz.

“160 BIN SAYACI DRONE’LAR OKUYACAK”

Akılı şehir için hayata geçirilen projeler var mı?

Belki dünyada ilk kez kullanılacak bir teknolojiyi ‘Akıllı Sayaç Okuma’ projesiyle pilot mahallelerde uygulamaya geçirdik. Proje kapsamında akıllı sayaçlar, drone’lar tarafından havadan radyo dalgalarıyla okunacak. 160 bin abonenin okuma süreleri en aza indirilecek. Aboneler kısa mesaj ve elektronik posta ile bilgilendirilerek zamandan ve işgücünden tasarruf sağlanacak. Yine benzer biçimde planlamasını tamamladığımız ve kısa sürede hayata geçireceğimiz ‘Veriye Dayalı Kent Yönetimi Projesi’ var.

Bu proje ile toplu taşıma araçlarına takacağımız sensörlerle bozuk yolları, su birikintilerini, hava kalitesini ve gürültü yoğunluğunu insan müdahalesi olmaksızın düzenli olarak tespit edeceğiz. Yine bu verilerle vatandaşlarımızın toplu taşıma araçlarını kullanım alışkanlıklarına göre otobüs güzergahlarını, sefer saatlerini ve durakları düzenleyeceğiz.

“23 KAVŞAKTA AKILLI TRAFIK YÖNETIM SISTEMI KULLANIYORUZ”

Balıkesir’de trafik yoğunluğu için de bir proje var mı?

Elbette, bu konuda ‘Akıllı Trafik Yönetim Sistemi’ni uygulamaya koyduk. Belediyemizin çalışmalarıyla projelendirilen bu sistem yerli ve milli imkanlarımızla, Türk mühendisler tarafından geliştirildi. Proje sayesinde sorumluluk alanımızdaki kentiçi ulaşım ağını daha verimli, etkin, planlı, genişleyebilir ve sürdürülebilir olarak yönetebiliyoruz. Sistem bize kentiçi ulaşım ağı verilerinin ölçümlenmesi, geriye dönük raporlanması, sinyalize kavşaklarda sürelerin trafik yoğunluğuna göre otomatik olarak güncellenmesi, trafik yoğunluk haritalarının oluşturulması, kameralar vasıtasıyla canlı olarak izlenebilmesi, gerekli durumlarda operatörlerin kavşaklara anında müdahale edebilmesi gibi olanaklar sağlıyor. Bu sistemi şu an 23 kavşakta aktif olarak kullanıyoruz.

Balıkesir depreme hazır mı? Örneğin toplanma alanları yeterli mi?

Büyükşehir Belediyesi olarak olası bir afet durumunda ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Şehrimizde bin 158 toplanma alanımız var. Türkiye genelinde 16 bin 740 toplanma alanı olduğunu düşünürseniz bu konuda Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları, AFAD başta olmak üzere ilgili kurumlarla da sürekli işbirliği halindeyiz.

“GENÇLERIMIZE IŞ IMKANI YARATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Beyaz yakalıların şehrimize gelmesi için bir planlama yapıyor musunuz?

Bir yandan günlük hayatı düzenlerken diğer yandan on yıllar sonrasının Balıkesirini hayal ederek çalışıyoruz. Şehrin kimliğine zarar vermeden, beyaz yakalı akıl göçünü sağlayan yatırımların yapılmasına zemin hazırlıyoruz. İstiyoruz ki Balıkesir’de ‘nitelikli göçü’ konuşalım. Balıkesir, yaşlı nüfusun yoğunlukta olduğu iller arasında. Çünkü gençler, parlak bir gelecek umuduyla başka şehirlere gidiyor. İşte bizler Büyükşehir olarak bu gençlerimize ekmeklerini burada kazanabilecekleri imkanları yaratmaya gayret ediyoruz. Yatırımcıları şehrimize davet ediyor, yatırım yapmaya teşvik ediyoruz. Sanayi ve ticaret odalarıyla birlikte şehrimizin girişimciliğin merkezi olması için çalışıyoruz.

Gençlerin ve iyi beyinlerin burada kalması için neler planlıyorsunuz?

Gençlerimizin yaşadıkları şehirde mutlu olmalarını arzuluyoruz. Bu yüzden hayatlarının her alanında destek olmak için, onları geleceğe hazırlamak için

tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. İstiyoruz ki Balıkesirli gençlerimiz çalışmak ve üretmek için başka şehirlere gitmesin. Burada hayal kursunlar, burada çalışsınlar, burada üretsinler. Bu hayalimizin gerçekleşmesi için de Balıkesir’de ihtiyaçları olabilecek her imkanı sunmaya çalışıyor, Balıkesir’i gençlere hazırlıyoruz.

“ÜRÜNLERIMIZI MARKAYA DÖNÜŞTÜRECEĞIZ”

Coğrafi işaretli ürünlerde ne durumda Balıkesir?

Bizim 12 tane coğrafi işaretli ürünümüz var. Kuzu etinden höşmerime, zeytinden zeytinyağına, kolonyadan pirincimize, Yağcıbedir halısından peynirlerimize kadar bir çok değerimiz coğrafi işaret aldı. Balıkesir’in coğrafyasına ait bu ürünleri birer markaya dönüştürmek, katma değeri yüksek hale getirmek için çalışmalarımız var.

Kooperatifler ve sivil toplum kuruluşları için destekleriniz var mı?

Balıkesir’e hizmet eden herkes bizim için çok kıymetli. Göreve geldiğimizde şehrin öncelikli sorunlarına çözüm getirmek amacıyla tüm paydaşları buluşturan, herkesin kendisini rahatlıkla ifade edip düşüncesini dile getirebildiği bir platform oluşturduk. Bu platformun içerisinde kooperatiflerimiz de var sivil toplum kuruluşlarımız da iş dünyası da. Siyaset üstü bir gözle baktığımız bu platform sayesinde şehri birlikte yönetiyoruz. Rutin olarak platform ile bir araya geliyor, fikir alışverişinde bulunuyoruz. Dile getirilen her konu bizim nezdimizde önemli bir yere sahip.

Mesleki eğitim konusunda neler yapıyorsunuz?

Tüm ilçelerimizde şehrin tüm kesimlerine yönelik mesleki eğitim için çalışmalar yapıyoruz. Açmış olduğumuz Balıkesir Meslek Edindirme Kursları’nda kadınlarımıza ilgi ve yetenekleri doğrultusunda mesleki beceriler kazandırıyoruz. Ayrıca Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı aracılığıyla da benzer çalışmaları yürütüyoruz. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, arı yetiştiriciliği başta olmak üzere bir çok alanda kurslar açıyoruz. Amacımız bunların hobi olarak yapılmasının yanı sıra birer geçim kaynağına dönüştürülmesi.

Kadını ekonomiye kazandırmak adına ne tür çalışmalar var?

Biz bu yola toplumun her kesiminin rahatça yaşayacağı ‘Kucaklayan Şehir Balıkesir’ diyerek çıktık. Hedefimizi “kadına dost şehir” olarak belirledik. Bunun için proje ve hazırlıklarımızı tamamlamak üzereyiz. Kadınlarımızın sosyal hayata katılmalarını sağlamaya, iş gücüne katılımlarını en üst düzeyde sağlamaya yönelik çalışmaların altına imza atmaya hazırlanıyoruz. Sındırgı’ya büyük ölçüde kadınlarımızın çalışacağı sebze ve meyve kurutma tesisi kuracağız. Ayrıca ürettikleri el emeği ürünleri satabilecekleri satış noktaları oluşturacağız. Balıkesirimizde kadınlar, hak ettikleri yeri alacak.

Sanayi bölgesi ile işbirliğiniz konusunda neler söylersiniz?

Göreve geldiğimizde ilk yaptığımız işlerden birisi ‘Atılım Platformu’nu kurmak oldu. Bu platform içerisinde sanayi ve ticaretle uğraşan çok sayıda iş insanımız var. Her ay düzenli toplantılar gerçekleştiriyor, şehrimizin ticaretini, ekonomisini, istihdamı konuşuyor, birlikte hareket edebileceğimiz konularla ilgili fikir alışverişinde bulunuyoruz. Ayrıca bölgesel kalkınma işbirliklerinin kurulması ve şehrimizin ekonomisinin güçlenmesi için ‘Şehirler Buluşuyor, Ekonomi Konuşuyor’ projesini başlattık. Bu kapsamda Bursa’dan gelen yatırımcıları misafir ederek şehrimizin potansiyelini anlattık. Yatırımcılarla, yerel yöneticiler, karar vericiler ve devletimizin çeşitli bakanlıklarıyla beraber yapabileceğimiz yatırımların alt yapısını oluşturuyoruz.