SAS, “Türkiye’de Tam 25 Yıldır İşimiz Özveri” Diyor!

0
380
SAS Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Rasim Eğri

Dünyada uzun yıllardır analitik ve yapay zeka teknolojilerinde lider olan SAS, Türkiye’de 25. yılını kutluyor. Dünya analitik ve yapay zeka devinin Türkiye ve Orta Asya, Genel Müdürü Rasim Eğri’ye SAS’ı ve 25. yılları özelinde bugüne kadar neler yaptıklarını sorduk. 

Bizlere SAS’tan ve Türkiye’deki serüveninden bahsedebilir misiniz? 

“Statistical Analysis System” kısaca SAS, 1976’da Amerika’da sekiz Amerikan Üniversitesi’nin birlikte çalışması sonucunda ortaya çıkan bir araştırma projesi olarak kuruldu. Daha sonrasında bu şirket ilerleyen dönemlerde müthiş bir hızla 150 ülkeye yayılarak sektörüne liderlik eden bir yapıya büründü. SAS şu anda 12 bin çalışanı ile 81 bine yakın işletme, kamu kuruluşu ve üniversiteye geliştirdiği çözümleri ve know-how’ıyla değer katmaya ve üretmeye devam ediyor. 

2022 yılı itibariyle SAS’ın Türkiye’deki faaliyetlerinin 25. yılını “İşimiz Özveri” diyerek büyük bir coşkuyla kutluyoruz ve gururluyuz. Şirket olarak bu 25 yılda iş dünyasının ve kamu kuruluşlarının veri odaklı dijital dönüşüm süreçlerinde iyi bir yol arkadaşı ve paydaşı olduk. SAS olarak Türkiye’yi seviyor ülkemizin gelişmesi ve ilerlemesi için yatırımlar yapıyoruz. Bu kapsamda yüzlerce müşterimizle, el birliğiyle, 1000’in üzerinde önemli projeye imza attık ve dijital dönüşümün Türkiye’de daha da yaygınlaştırılması için çalışmalarımızı da tüm hızıyla devam ettiriyoruz. SAS Türkiye olarak son 3 yılda Türkiye’de çalışan sayımızı üç katına çıkardık ve 100’e yakın uzman çalışanımız yapay zeka ve ileri analitik teknolojilerini Türkiye’nin geleceği için projelendirmeyi tüm hızıyla sürdürüyor. Bu süreç içerisinde şeffaf, güçlü ve güvenilir bir ekosistem inşa ettik. Bu kapsamda küresel ölçekte 2030 yılında yaklaşık 16 trilyon dolarlık bir ekonomik katkı oluşturacağı tahmin edilen yapay zeka ekonomisinden ülkemizin maksimum payı alması için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Dijital Teknoloji Geliştiriciler projeniz sosyal sorumluluk vizyonuyla süren bir çalışma. Neler yapıldı bugüne kadar?

Türkiye’deki genç nüfusun potansiyeline ve yeteneğine şirket olarak değer veriyoruz. 2019 yılı Şubat ayında Türkiye Bilişim Vakfı ile duyurduğumuz, bugün onlarca üniversitenin dahil olduğu Dijital Teknoloji Geliştiriciler sosyal sorumluluk projesini bu doğrultuda bir örnek olarak gösterebiliriz. Hem Türk gençlerinin geleceği hem ülkemizin güçlü yarınları için verinin önemini biliyoruz ve bu vizyonla 20 üniversitemizi projemize dahil ettik ve 5000 gencimize dokunmayı başardık. Hem değerli üniversitelerimiz hem de SAS’ın bağımsız platformlarında veri analisti olmaları yönünde çok sayıda gencimizi bu yaklaşımla eğittik, eğitmeyi sürdürüyoruz. Hatta projemiz kapsamında kısa süre önce önemli bir ilke de imza attık. Ankara Bilim Üniversitesi ile yapay zeka, veri analitiği, makine öğrenimi başlıklarında ders-sertifika programlarını ve bu alanda 13 farklı içeriği kapsayan bir iş birliğine imza attık. Bu global anlamda SAS’ın tek seferde ve tek bir üniversite ile uygulamaya alacağı ilk geniş içerikli proje. Türkiye’de 25. yılımızı kutladığımız bu anlamlı senede gençlerimize ve ülkemize destek olmaktan, onları geleceğin mesleklerine hazırlamaktan mutluluk duyuyoruz.

Artık veri sürdürülebilir refahın anahtarı olarak kabul ediliyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Tüm dünyada kabul edildiği üzere veri sürdürülebilir refahın ana kaynaklarından birisi ve SAS kurulduğu günden bu yana 46 yıldır sadece bu konuya odaklanmış durumda… Dünyada farklı sektörlerde 125 bin projeyi başarıyla gerçekleştirmiş olan şirketimiz, saygın ve kabul gören bağımsız kuruluşlarca ortaya konan tüm raporlarda geliştirdiği teknolojiler ve bilgi birikimiyle hep lider pozisyonda yer alıyor. Bu veri devrinde geliştirdiğimiz SAS teknolojilerimizle sektörün ilerlemesi ve gelişmesi için çalışmaya ve veri odaklı dijital dönüşümüne öncülük etmeye devam edeceğiz. 

Dünyada ve Türkiye’de ekosistemi geliştirmek üzere önemli iş birlikleri yapıyorsunuz. Microsoft ile önemli ilgili bir iş birliği duyurdunuz. Bu tam olarak neyi kapsıyor?

SAS® Viya® analitik platformunu, tek tıkla ve kullandıkça öde yaklaşımıyla Microsoft Azure Marketplace üzerinde kullanıma sunduğumuzu kısa bir süre önce duyurduk. Microsoft Azure üzerinde tüm fonksiyonlarıyla birlikte sunulan SAS Viya, dünyanın her yerindeki müşterilere temel veri keşfi, makine öğrenimi ve model yaygınlaştırma analitiğine erişim sağlıyor. Pek çok dilde sunulan uygulama hızlı uyumu ve uzun vadeli başarıyı desteklemek için kapsamlı bir uygulama içi öğrenme merkeziyle geliyor. SAS Viya, kullanıcıların üretkenliği artırmasına ve sorunsuz bir şekilde iş birliği yapmasına olanak tanıyan makine öğrenimi yetenekleriyle, kurum genelinde analitik erişimini genişletmek için tasarlandı. SAS Viya’nın Microsoft Azure’da kullanıma sunulmasıyla birlikte kullanıcılar SAS Visual Analytics, SAS Visual Statistics, SAS Visual Data Mining and Machine Learning ve SAS Model Manager öğelerini içeren eksiksiz Viya paketine erişebilecekler. Platform, her seviyedeki kullanıcının sınıfının en iyi yapay zekasından faydalanmasını sağlamak için tek bir görsel arayüzde hem programlama hem de çok az kod kullanılan veya hiç kod kullanılmayan seçenekler sunuyor. Python ve R dahil olmak üzere hem SAS hem de açık kaynak dillerini destekleyen veri bilimcileri, kendi dillerini ve tercih ettikleri teknikleri kullanarak kod yazabiliyor.

Türkiye’ye ve dijitalleşme vizyonuna SAS olarak önemli katkılar sunuyorsunuz. Bugün ve gelecek özelinde ne tür bir yaklaşımı benimsiyorsunuz?

46 yıldır tek odağı yapay zeka temelli ileri analitik çözümler üretmek olan SAS’ın global pazar lideri olan çözümleri kapsamında 125 bin projede oluşan eşsiz deneyim ve referans proje kütüphanesiyle ülkemizde birçok sektörde çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Finans, telekomünikasyon, perakende, enerji ve üretim başta olmak üzere özel sektörde ve sağlık, eğitim, enerji, adalet, ulaştırma ve altyapı, güvenlik, akıllı şehirler gibi konularda kamu sektöründe veri temelli dijital dönüşüme öncülük ederek analitik odaklı karar destek çalışmalarında müşterilerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz.

Bugünden gelecek için fark yaratacak adımlar da atıyoruz. SAS Türkiye’nin kuruluşunun 25. yılında, BDDK onaylı Türkiye’deki ilk finans bulut platformu inter-Cloud özelinde SAS’ın pazar lideri analitik ve yapay zeka çözümlerinin hizmete sunulması ve bulut altyapısıyla Türkiye’deki bankacılık sektörünün kullanımına açılması kapsamında INTERTECH ile iş birliği başlatmak amacıyla bir araya geldik.

İnanıyoruz ki bu iş birliği inter-Cloud’un güçlü altyapısı, SAS’ın dünyada 3.500’den fazla finans kurumu ile gerçekleştirdiği projelerden elde ettiği deneyim ile Türkiye’deki bankalar için bulut tabanlı çözümler ile Yapay Zeka Bankacılığı’na giden yolda inovasyonu hızlandıracak. 

SAS olarak Dijital Teknoloji Geliştiriciler projesi başta olmak üzere birçok platformumuz ile global standartlarda veri bilimci ve yapay zekâ uzmanları yetiştirmeye ve Türkiye’nin istihdamına katkı sağlamaya yönelik çalışmalarına hız kazandıracağız. Veri odaklı dönüşüm süreçlerinde en önemli hedeflerimizden biri iş ortaklarımızda ve müşterilerimizde gerekli kapasiteyi ve sürdürebilir bir yapıyı oluşturmak. Türkiye’de iş ortaklarımız ve müşterilerimizle geliştirilecek yerli analitik projeler ve uygulamaların gerek ülkemizde gerekse global pazara ihraç edilerek kullanılması ve bu doğrultuda ülkemizin ekonomisine katkı sağlaması da öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor.