‘Sarsılmış bebek sendromu kalıcı hasara yol açabilir’

0
66

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burçin Nalbantoğlu, sarsılmış bebek sendromunun çocuklarda kalıcı hasarlara yol açabileceğini bildirdi.

Nalbantoğlu, yaptığı açıklamada, sarsılmış bebek sendromunun bir yaşın altıdaki bebeklerde şiddetle öne arkaya doğru kollarından veya göğsünden tutulumda sarsılarak ortaya çıktığını belirtti.

Bebeklerde, şiddetli sarsılma sonucu beyin kanaması, beyin ödemi ve bazen göz içi kanamalar gibi belirtilerin ortaya çıktığını ifade eden Nalbantoğlu, “Bunu yapan anneler ya da bakıcılar genelde bebeğe zarar verdiğinin bilincinde değiller ve bilinçli olarak yapmıyorlar” dedi.

“Gazı olan ve çok ağlayan bebeklerde görülme riski yüksek”
Özellikle, 2,5 ve 4 ay arası gazı olan ve çok ağlayan bebeklerde bu durumun biraz daha fazla görülebildiğini aktaran Nalbantoğlu, şöyle konuştu:
“Solunum güçlüğü, uykulu hal, halsizlik, nefes darlığı, kusma, titreme gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor. Bu belirtiler ortaya çıktığı zaman ‘geçer’ düşüncesiyle evde bırakarak olayı daha da kötüleştiren aileler ya da bakıcılar olduğu gibi hemen hastaneye getirenler de olabiliyor ancak genelde durum saklanıyor. Özellikle bebeğin kollarında, göğsünde morarmalar ve çürükler varsa hemen bebek ve çocuk istismarının akla gelmesi gerekiyor. Bebek bu şekilde acil servise getirildiği zaman yaklaşık yüzde 25’i hiçbir şey olmadan düzelebiliyor. Yüzde 45 kadarı ise ne yazık ki davranış problemleri, öğrenme güçlüğü, matematikte bireysel performansta düşüklük, kalıcı sakatlıklar, körlük, sarılık gibi çok ciddi komplikasyonlarla karşımıza gelebiliyor. Bir kısmını da kaybedebiliyoruz.”