Sanofi’den Yeni Teknoloji Transferiyle İlaç Sektöründe Bir İlk

0
1012
Sanofi Türkiye Ülke Başkanı ve Sanofi Türkiye, Afrika ve Orta Doğu Temel Ürünler Başkanı Cem Öztürk

Sanofi Türkiye, toplamda 1 milyar euro’yu aşan yatırımlarıyla Türkiye’nin ilaç sektörüne farklı teknolojileri kazandırırken, yerel üretimiyle de ülke ekonomisine her yıl 110 milyon euro katkıda bulunuyor. 

Bu stratejisi doğrultusunda Sanofi Türkiye, yerli üretimde imza attığı önemli bir yatırımı daha basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı. Günümüzün kronik hastalıkları arasında sayılan iyi huylu prostat büyümesi alanında hastanın tedaviye uyumunu olumlu yönde destekleyen bir üretim teknolojisini, 3 yıl süren bir hazırlık aşamasının ardından Sanofi’nin Lüleburgaz fabrikasına ve Türkiye ilaç endüstrisine kazandırdı. Üç katmanlı tablet üretim teknolojisi Türkiye ilaç sanayisi için bir ilk olma özelliğine sahip. 

Bu yeni teknolojik üretimini kamuoyuna tanıtan Sanofi Türkiye Ülke Başkanı ve Sanofi Türkiye, Afrika ve Orta Doğu Temel Ürünler Başkanı Cem Öztürk şu açıklamada bulundu: Sanofi olarak Türkiye’deki 65 yıllık ayak izimizle ülkemizde üretiyor, sağlık çözümleri sağlıyor ve yatırım yapıyoruz. Teknoloji öyle bir hızla ilerliyor ki, hastalara en gelişmiş tedavi çözümlerini sunmak ve sektörünüze öncülük etmek istiyorsanız, yatırımlarınızı sürekli kılmak zorundasınız. Bugün açıkladığımız yatırım ve teknoloji transferi sayesinde, dünyada sadece 8 ilaçta bulunan üç katmanlı tablet üretim teknolojisini Lüleburgaz fabrikamıza ve ülkemize kazandırdık. Ürünümüzü Türkiye’de üretmeye başlayarak, yılda 110 milyon euro’ya ulaşan yerel üretimimizle ülke ekonomisine katkımızı artan şekilde sürdürmek bizim için bir mutluluk ve gurur kaynağı.”

Hastanın yaşam kalitesini ileriye taşıyan teknoloji

Türkiye’ye Sanofi’nin yatırımı ve teknoloji transferi sayesinde ilk kez kazandırılan Geomatrix teknolojisi üç katmanlı tablet formunda bir ilacı mümkün kılıyor. Üç katmanlı tabletlerde, çekirdek bölümünde etkin madde yer alırken bu madde alt ve üst katmanda bulunan iki tabaka tarafından sarılıyor. Böylelikle, gün içinde birden fazla ilaç almak yerine alacağınız tek ilaç 24 saati kapsayan bir etkiye sahip oluyor. Bu özelliği ile hastalar açısından fark yaratan teknoloji, istenmeyen etkilerin de en aza indirilmesini sağlıyor.

Hazırlık üç sene sürdü, ekip Fransa’da eğitim aldı

Halen Sanofi’nin dünyadaki üçüncü büyük üretim tesisi olan, Türkiye’deki her yedi kutu ilaçtan birini üreten ve ürünleri aralarında Almanya, İngiltere, Fransa, Avustralya ve Japonya’nın da bulunduğu 49 ülkeye ihraç edilen Lüleburgaz fabrikasında, bu teknoloji transferi için üç yıllık bir hazırlık süreci yaşandı. Oluşturulan yeni ekip Fransa’nın Lyon kentindeki Tours fabrikasına giderek eğitimler aldı. Türkiye’deki fabrikada bu üretim için özel bir alan oluşturuldu. Üç katmanlı tablet baskı teknolojisine sahip makinenin kurulumunun ardından tesis bu özelliğe sahip tablet üretebilme yetkinliği kazanmış oldu. TC Sağlık Bakanlığı’nın onayının alınmasıyla, ticari üretim Mart 2023’te başladı.