Sağlık çalışanları bugün iş bırakıyor

0
24

Samsun’da doktor Kamil Furtun’un öldürülmesi dikkatleri yeniden sağlık çalışanlarına yönelik şiddete çevirdi. Sağlık çalışanları bugün artan saldırıları protesto etmek için iş bırakıyor. Son üç yılda 31 bin sağlık çalışanı şiddet mağduru olması sözlü ya da fiziksel şiddetin boyutunu ortaya koyuyor.
 
Sağlık Bakanlığı’nın kurduğu Beyaz Kod adı verilen sisteme yapılan başvurulara göre şiddete maruz kalanların 18 bini hekim, 13 bini diğer sağlık çalışanları. Başvurulara göre, saldırıların üçte biri fiziksel.
 
Türk Sağlık-Sen Basın Bürosu tarafından yapılan yazılı açıklamada sendika üyesi sağlık çalışanlarının bugün sağlık hizmeti sunmayacakları belirtildi. Açıklamada sağlıkta şiddetin cinayete dönüştüğünü ifade eden Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Sağlık çalışanlarının her gün yaşadığı korku Samsun’da gerçeğe dönüştü.

Dr. Kamil Furtun ‘un hastane koridorlarında elinde silahla gezen bir katil tarafından katledilmesiyle sağlıkta şiddet bir kez daha cinayete döndü. Tüm sağlık çalışanlarının mesaiyi sağlıklı bir şekilde tamamlayıp eve dönebilme ailesine kavuşma isteği ne yazık ki doktorumuz için gerçekleşmedi. Hastane koridorunda hunharca katledildi. Sağlık çalışanlarının memnuniyeti ve can güvenliği denilince sırt çevrilmesi nedeniyle bugün bu acıyı yaşıyoruz” dedi.

Sağlık alanında faaliyet gösteren tüm sivil toplum örgütlerini, iş bırakma eylemine katılmaya çağıran Kahveci, açıklamasında şunları kaydetti: “Son bir yılda Beyaz koda bildirilen şiddet vaka sayısı 11 bin 174. Şiddet sürekli tırmanıyor. Samsun’da da cinayete dönüştü. Sağlık çalışanlarının tamamı hayatlarından endişe ederek çalışıyor. Çalışanlar ne yazık ki şiddete karşı korumasız. Türk Sağlık-Sen olarak Samsun’da yaşanan vahşi cinayeti protesto etmek ve Sağlık çalışanlarının can güvenliğine dikkat çekmek için 1 Haziran Pazartesi günü tüm yurtta iş bırakıyoruz. O gün sağlık kurum ve kuruluşlarında hizmet üretmeyeceğiz. Alanlara çıkarak sağlık çalışanlarının yaşam hakkını, güvenli çalışma hakkını savunacağız”