Rusya yeni ithalat listesini belirledi

    0
    114

    Rusya Tarım Bakanı Nikolay Fedorov, yaptırımlar nedeniyle uygulanan ürün ambargosunun meydana getireceği açığı kapatacak alternatif tedarikçi ülkelerin listesini hazırladıklarını açıkladı.
     
    Fedorov, Avrupa Birliği, ABD ve Kanada’dan et ithalatını Brezilya, Uruguay, Paraguay, Arjantin ve Belarus’tan sevkiyatlarla ikame etmenin mümkün olduğunu kaydetti. Bakan, “İlgili çalışma başladı. Dün Brezilya’nın 40’tan fazla yeni iletmeye yetki verdik” dedi.
     
    Rusya Tarım Bakanlığı, peynir, yağ ve kuru süt ürünlerinde meydana gelecek açığı Güney Amerika ülkeleri ve Yeni Zelanda’dan, sebze açığını Türkiye, Arjantin, Şili, Çin, Özbekistan ve Azerbaycan’dan, elma ve armut açığını Arjantin, Şili, Çin ve Sırbıstan’dan ürünlerle kapatmak niyetinde.
     
    Fedorov, kiraz, kayısı ve şeftalinin Özbekistan, Azerbaycan, Ermenistan, Türkiye ve İran’dan, narenciyenin de Mısır, Fas, Türkiye ve Güney Afrika’dan getirilebileceğini vurguladı.
     
    Rusya’nın  yıllık gıda ithalatı 43 milyar dolar. Bunun 30 milyar dolarını AB, ABD ve diğer ülkelerden, 13 milyar dolarını da eski Sovyet ülkelerinden alıyor.
     
    Türkiye ile temsalara başlandı 
    Diğer yandan,  Rusya, beyaz et ürünleri ve meyve sebze başta olmak üzere ihtiyacını karşılayabilmek için Türkiye ile ürün bazlı temaslara başladı. Yıllık 540 bin ton kanatlı ürün ithalatı yapan, bu yıl 530 bin ton ithalat yapması beklenen  ve Türkiye’den alım yapmayan Rusya’dan, son 3-4 gün içinde Türk firmalara mekanik ayrılmış et ürünlerine yönelik ithalat talepleri gelmeye başladı. Rusya’nın AB ülkelerinden yıllık 1 milyon tonun üzerindeki meyve-sebze ithalatından da Türkiye önemli bir pazar kazanabileceği belirtiliyor.

    Beyaz Et Sanayicileri Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, “Rusya’daki gelişmelerin ardından Türk ve Rus firmalar arasındaki temaslar son birkaç günde yoğunlaştı” dedi. Rusya’nın, mekanik ayrılmış et olarak tabir edilen tavuk kıymalarını AB’den aldığını belirten Koca, “Son 3-4 günde bu ürünlerin ithalatı için Rusya’dan Türk firmalara yoğun şekilde görüşme teklifleri ve fiyat talepleri gelmeye başladı.Türkiye pazarında mekanik ayrılmış et kullanımı yasak. Bunun ihracatını da çok sınırlı olarak yapıyorduk. Şimdi yeni bir pazar yaratılacak olması, üreticiler için önemli. Piliç eti için ise henüz temas başlamadı.”
     
    Meyve-sebze ihracatında artış beklentisi var
    Rusya’nın gıda ürünleri ithalatında ABD ve AB’ye getireceği sınırlamadan Türkiye’nin olumlu etkilenebileceği bir diğer alanın meyve-sebze ihracatı olduğu belirtiliyor. Türkiye Rusya’ya meyve sebze kalemi içerisinde en fazla narenciye, domates ve üzüm ihraç ediyor.

    Türkiye’nin Rusya’ya yıllık 1.2 milyon ton meyve sebze ihracatı bulunduğunu söyleyen Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı “Bunun parasal karşılığı 1 milyar dolarınüzerinde. Rusya’nın AB’den de Türkiye kadar ithalatı bulunuyor. Rusya’nın ithalatı Türkiye’ye kaydırma olasılığı karşısında son gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye’ye yönelebilecek talebin büyüklüğünü tahmin etmek şu aşamada çok zor. Ancak Rusya’ya meyve-sebze ihracatını iki katına çıkarma imkanımız var.”
     
    İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun da, “Ruslar daha çok Yunanistan’dan balık ithalatı yapıyordu. Bu durumda Yunan balıkçıları geri planda kalacak. Rusya’ya mevcut ihracatımızın yüzde 30’u bulacak şekilde artabileceğini düşünüyorum” dedi.
                 
    “Rusya’daki durgunluk Türkiye’yi olumsuz etkiyebilir”
     Diğer yandan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, yeni pazarlar aramak zorunda kalan Rusya’nın daha pahalıya ithalat yapmak zorunda kalabileceğini, bunun da fiyat artışı, enflasyon ve iç talepte azalmayı beraberinde getireceğini kaydederek, Rusya ekonomisinde yaşanacak bir durgunluğun Türkiye’ye olumsuz etkileri olabileceğini söyledi. Özilhan, Yaptırımların kademe kademe ilerlediğine dikkat çeken Özilhan, şöyle devam etti: “Ancak Rusya ekonomisi etkilenmeye başladı. Ruble değer kaybetti, talepte daralma başladı, ekonomideki büyüme yavaşladı. Rusya, Türkiye’nin önemli bir ticaret ortağı. Ekonomideki kötüleşmenin ticaret ve Rusya’dan gelen turist sayısı açısından Türkiye’ye olumsuz yansıması olabilir. Talepte düşüş de Rusya’da üretim yapan Türk firmaları olumsuz etkilemeye başlayabilir.” 
     
    TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin 2013 yılında Rusya’ya ihracatı 7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, Rusya’nın 2013 yılındaki toplam gıda ithalatında Türkiye 1.68 milyar dolar ile beşinci sırada yer aldı.