Robotla kaynaşmaya başlangıç dersleri

0
66

Derin öğrenme teknolojisi ile beyaz eşyayı fütüristik evle buluşturan LG ve sosyal medyaya odaklanan Samsung’un pazar savaşı, toplumu robotlarla kaynaştırmak için yol haritası çıkarabilir. 

Bu iki farklı stratejinin sonuçları, sadece beyaz eşya değil medya dahil bütün sektörler açısından değerlendirmeye değer olabilir.

Ne yalan söyleyeyim; LG’nin nesnelerin interneti (IoT) odaklı ürünleri benim bir mühendis olarak daha
çok ilgimi çekiyor. Deep learning ya da derin öğrenme, Güney Kore’de LG ile birlikte bulunduğum dönemde de ilgimi çeken bir konuydu. Tek başına ya da ev içinde kullanılan makinelerde olduğu kadar gelecek döneme damgasını vurmasını beklediğim, ortak kullanılan beyaz  eşya konusunda da bu teknoloji çok  şey vaat ediyor.
Aslında IoT ve derin öğrenme uzun süredir Samsung’un da gündeminde. En yetkili ağızdan, yılda 650 milyon adet cihaz üreten bir şirket olarak artık IoT’ye odaklanmaları gerektiğini iki üç sene önce Las Vegas’taki CES’te dile getirmişlerdi. Teknolojide bu kadar ileriye nişan alırken bu teknolojiyi anlatmak için kullandığı yöntem, Samsung’u farklılaştırıyor. Teknoloji yazmaya başladığımdan beri New York Times’ın, “Hiçbir şey bilmeyenin bile anlayacağı şekilde yaz” tezinin reyting getirmekle birlikte fayda yaratmadığını bilecek kadar deneyimli biriyim. İlgimi çeken de aslında bu iki şirketin kendi alanları dışında yaratacakları etkiyi gözlemlemek istiyorum.
 
DERİN ÖĞRENME İLE KULLANICISINI TANIMAK
LG’nin fütüristik evlere layık gördüğü beyaz eşyaları, kullanıcı alışkanlıklarını takip ederek kendisini kullanıcısı ile daha uyumlu bir ürün haline geliyor. Yapay zekalı robot ve bilgisayar teknolojilerinin beyaz eşyalara uygulanması, kişiselleştirmenin bir üst düzeye taşınması anlamına geliyor.

LG Deep Learning teknolojisiyle üretilen robot süpürge, buzdolabı, klima ve çamaşır makinesi modelleri, sadece bir makine değil aynı zamanda birbiriyle haberleşen, kullanıcıların ihtiyaçlarını bilen ve ona ayak uyduran, gerektiğinde kişiselleştirilebilen bir seviyeye ulaşan beyaz eşyaların başlangıç aşaması örnekleri olarak karşımıza çıkıyor.

LG robot süpürge: Çoklu sensörler ve LG Deep Learning teknolojisini kullanan LG’nin en yeni robot süpürgesi, odadaki eşyaları tanıyor ve buna göre tepki veriyor. Odanın yüzey görüntülerini kaydeden akıllı süpürge, karşılaştığı engelleri hatırlıyor ve onları aşmayı öğreniyor. LG robot süpürge temizlik sırasında karşısına çıkan engelin bir insan mı yoksa bir koltuk ya da masa gibi cansız bir nesne mi olduğunu da ayırt edebiliyor.
 
LG çamaşır makinesi: En uygun yıkama performansını sağlamak için bulunduğu ortamdaki çevresel değişkenleri öğrenen ve kullanıcının günlük faaliyetleri hakkında bilgi edinen makine, suyun aşırı kalsiyum karbonat ihtiva ettiği bölgelerde, sert suyun kıyafetler üzerindeki etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan su miktarını ve sıcaklığını en uygun şekilde ayarlıyor. Çok tozlu bölgelerde ise daha temiz bir yıkama için otomatik olarak fazladan bir durulama döngüsü daha ekliyor.

LG buzdolabı: LG akıllı buzdolabı kullanıcıların alışkanlıklarını analiz ederek neye ihtiyaçları olduğunu öngörüyor. Buzdolabı, soğuk içeceklerin en çok tüketildiği zamanlarda buz haznesini otomatik olarak kendisi dolduruyor.

LG klima: Akıllı kliması, evsahiplerinin gün içinde en fazla hangi odaları kullandığını analiz ederek hızlı ve verimli bir şekilde en uygun oda sıcaklığını ayarlayabiliyor ve gerekli alanlara daha hızlı soğutma imkanı sağlıyor.
 
SAMSUNG, İREM SAK İLE İNSANA OYNUYOR
Samsung’un oyuncu İrem Sak’ı kullandığı reklam kampanyası, kadınlar, futbolseverler, işlerini dar vakitlere sıkıştıranlar hatta teknolojiye mesafeli olanlar için “Ona Göre Anlat” teması ile kişiselleştirilmiş kullanım biçimlerine vurgu yapıyor. “Vaktim yok ona göre anlat”, “Teknolojiden anlamam, ona göre anlat”, “Kız kızayız, ona göre anlat”, “Diyetteyim ona göre anlat” gibi farklı başlıklarda altı ürünü, 24 farklı videoda anlatan kampanya teknolojiden çok kullanıcıya vurgu yapıyor.

YouTube Türkiye ekibiyle yaptığı işbirliği kapsamında Türkiye’de internet kullanıcılarının beyaz eşya kategorisinde yaptığı aramaları ve sorduğu soruları araştıran Samsung Dijital Pazarlama Ekibi, bu araştırmanın sonuçları doğrultusunda farklı kullanıcı profillerine yönelik anlatım tarzlarını belirledi. Kampanya kapsamında çekilen 24 farklı video Youtube, Instagram, Facebook başta olmak üzere farklı sosyal mecralarda gösterilmeye başlandı.

Bu farklı yaklaşımlar, sadece iki Kore markasının kullanıcıları etkileme yöntemlerinin karşılaştırılmasını sağlamakla kalmayacak, insanların gelişmiş teknoloji kullanan ürünler ya da bir sonraki aşamada robotlara adapte olmaya yönlendirilmesi konusunda hangi yaklaşımın daha çok işe yarayacağı konusunda da bir fikir verecek: Teknoloji ile hayatı kolaylaştırmalarına yapılan vurgu mu, yoksa ben teknolojiden anlamam ve anlamaya da niyetim yok diyen insanın egosuna yapılan çalışma mı?