Probiyotik Pazarı Büyüyor

    0
    273

    Bağırsak florasını (mikrobiyota) oluşturan probiyotiklerin 2008’den itibaren üretimde uygun fiyatlı hale gelmesi, bu alandaki üretimi artırarak markalaşma ivmesi yarattı.

    Probiyotikler, uygun miktarda tüketildiğinde tüketici sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroplar veya mikroorganizmalar. Euromonitor International araştırma kuruluşu tarafından açıklanan son veriler dünya probiyotik pazarının 50 milyar avro değerinde olduğunu gösteriyor. Probiyotik pazar büyüklüğünün yoğurt, içecekler, dondurmalar ve diğer gıda ürünlerinde 2024 yılına kadar 55 milyar USD’yi aşması öngörülüyor. Bu ürünler süt, süt ürünleri, hububat, pişmiş gıda, kuru gıda ve fermente et ürünlerinde geniş uygulama alanlarını da kapsıyor. Harcanabilir gelirin artması ve sağlıklı yaşam tarzına yönelik artan bilinç nedeniyle insan probiyotiği pazar büyüklüğü 55 milyar doları aşacak. Euromonitor verilerine göre probiyotik gıda satışlarının yüzde 76’sını yoğurt, yüzde 14’ünü fermente süt ürünleri ve yüzde 10’unu probiyotik gıda takviyeleri oluşturuyor.

    TÜRKIYE’DE PROBIYOTIK PAZARI

    Faydalı bağırsak bakterileri olarak bilinen probiyotikler, ekmekten bebek mamalarına, dondurmadan yoğurda kadar günlük beslenme alışkanlıklarının tüm süreçlerine girdi. Türkiye’de pazarın 5 yılda 2 kat büyümesi bekleniyor. Yaklaşık 15 yıl önce bağırsak tembelliğine çözüm olarak piyasaya sunulan yoğurtlarla Türkiye macerasına başlayan probiyotik pazarı, global sıçramasını, Türkiye’ye de taşıdı. Ekmekten bebek mamalarına, yoğurttan dondurmaya kadar şimdi pek alanda kullanılmaya başlayan probiyotik pazarının giderek büyümesi bekleniyor.

    ORTA ASYA’DAN KALAN ALIŞKANLIK: KEFIR

    Kefir Kafkasya’da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt ürünü. Bugün piyasada kefir satışı devam ediyor ve giderek artıyor. Türkiye pazarına önce tablet formunda ve bağırsak hastalıklarının tedavisi için endikasyonu olan ürünler girdi, bu nedenle bir gıda takviyesi olan probiyotikler, Türkiye’de ilaç sınıfında yer alıyorlar. Diğer yandan kişiye özel probiyotik kürü tedavileri için gerekli yapılanma ülkemizde halen bulunmuyor. Türkiye’de bilinirliği özellikle yoğurtlarda kullanılmasıyla artan probiyotiklerin insan sağlığı açısından tıbbi amaçla kullanımı konusunda piyasa verileri yetersiz.

    Kefir tüketme nedenleri:

    • Yüzde 66 sağlıklı beslenme

    • Yüzde 32 bağışıklık sistemini desteklemesi

    • Yüzde 27 sindirim sistemini düzenlemesi