Portekiz’de Orman Yangınlarını Keçiler Önleyecek

0
152

Her yaz dünyada pek çok ülkeyi kasıp kavuran orman yangınları Portekiz’in de sorunu. Ancak Portekiz yönetimi yangınları önlemek için keçilerden yararlanmaya karar verdi.  Bu deneysel proje drone ve uyduların kullanımının yetersizliğini telafi etmeyi ve ülkenin çevre yönetimini iyileştirmeyi amaçlıyor.

Avrupa kıtası aşırı sıcak geçen yazlar ve kuraklıkla boğuşurken, Portekiz bu durumdan en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Ülke yangınlar nedeniyle ormanlarının yarısından çoğunu kaybetti. Yılarca yangınlarla mücadelede drone ve uydu kullanan ülke şimdi ise çok daha düşük teknolojili bir yönteme başvuruyor: Keçiler. Nitekim Mart 2018’den beri çalılıkları, makileri yiyip temizlemeleri için 18 bin 500 keçi doğaya salındı. Keçiler insanların ulaşamayacağı en yüksek noktalara, kayalıklara çıkabildikleri için buralar çalı çırpıdan temizlendiğinde yangın sırasınDa alevlerin yayılması da önlenmiş oluyor.

Portekiz hükümetinin uygulamaya koyduğu proje kapsamında 5 yıl boyunca kırk kadar çoban görevlendirilecek. Temizlenen hektar başına 25 euro ödenecek; çobanların da böylece büyük ölçüde boşalmış köylere dönüşünün sağlanması amaçlanıyor.

Portekiz Tarım bakanlığı yetkililerinden Joao Cassinello, “insanlar kırsal alanları terk edip gittiklerinde, doğa yangınlara son derece hassas bir hale geliyor. Ormanların değerli görüldüğü hayat tarzını kaybettik” diyor.

Portekiz bu yıl yangınlarla mücadele bütçesinin hemen hemen yarısını kırsal kesimde yangınlarla mücadeleye ayırdı. Bu oran 2017 yılında yalnızca yüzde 20’ydi.

Aslında ülkede yangınların yayılmasının tek nedeni köylerin boşalması değil. İklim değişikliğiyle beraber kâğıt endüstrisi için selüloz üretimi de yangınları körüklüyor. 1980’lerdeki sanayileşme hareketiyle beraber kâğıt sanayisinin büyük oranda talep ettiği ve son derece yanıcı olan okaliptüs ağaç ekimine hız verilmesi de geniş çaplı yangınların başlıca sebeplerinden biri. Halen ülkenin ormanlık alanlarının en az yüzde 9’u okaliptüs ağaçlarıyla kaplı. (Çeviri: Anahid Hazaryan)