Pegasus Dijital Yeniliklere Uçuyor

    0
    131

    Seyahat deneyimini kolaylaştıracak dijital teknolojiler ve yenilikçi çözümler sunmak hedefiyle çalışmalarına devam eden Pegasus Hava Yolları, platformlarını etkin ürün yaratacak bir yapıda düzenliyor. 2019 yılında uçuş ağına eklenen yeni uçuş noktalarının yanı sıra şirket, 2020 yılında filosuna 20 uçak daha ekleyecek.  BEGÜM NUR ALKIŞ

    Dijitalleşme, ürünlerinde ve üretim süreçlerinde değer yaratmak isteyen şirketlerin bugün gündemindeki en önemli konulardan biri. 2018 yılında başlattığı “Türkiye’nin Dijital Hava Yolu” söylemiyle faaliyetlerine devam eden Pegasus da misafirlerinin seyahat deneyimlerini kolaylaştıracak dijital teknolojiler ve yenilikler sunmaya devam ediyor. Sıra beklemeden hızlıca uçağa gitmenizi sağlayacak “Express Bagaj” uygulaması, yurtiçi hatlarda biniş kartı olmadan güvenlikten ve biniş kapısından geçmeye fırsat tanıyan “Yeni Çipli Kimlik Kartı ile Seyahat Teknolojisi”, yoğunluğa göre kontuar açmaya yardımcı dijital gösterge gibi uygulamaları Pegasus’un gündemindeki yeniliklerden birkaçı… 2019 yılında Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) Yönetim Kurulu Üyesi olarak seçilen Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane, dijitalleşme konusunda sundukları çözümlerle ilgili “Hedefimiz sonsuz çünkü ihtiyaçlar sürekli olarak değişiyor” diyor. Nane ile yeni dönemde IATA’daki tek Türk şirketi olacak Pegasus’un, finansal performansı, yeni geliştirdiği dijital uygulamaları ve projeleri ile 2019 gündemindeki konu başlıkları üzerine konuştuk.

    Haziran 2019’da IATA’nın Güney Kore’nin başkenti Seul’da düzenlenen Genel Kurul Toplantısı’nda Yönetim Kurulu’na seçildiniz. Süreçle ilgili neler söylemek istersiniz?

     IATA tüm dünyada hem misafirler hem de havayolu şirketleri için havayolu taşımacılığının en yüksek hızda, emniyette, güvenlikte, uygunlukta ve verimlilikte gerçekleşmesini hedefliyor. Birliğin yeni dönem kararlarında bir Türk şirketinin de imza ve katkısının olması Türk Sivil Havacılığı açısından son derece itibarlı ve kritik. Ülkemiz ve sektörümüz adına böyle önemli bir rol üstlenecek ve Türkiye’yi global bir havacılık platformunda temsil edecek olmaktan dolayı çok mutlu ve gururluyum. Sektörümüzün gelişimi için yeni çalışma ve projeler gerçekleştirerek var gücümüzle çalışacağız.

    Pegasus’ta göreve geldiğiniz 2016 yılından bu yana ağırlık verdiğiniz konulardan ve yapılan yeniliklerden bahsedebilir misiniz?

    Pegasus olarak ağırlık verdiğimiz dijitalleşme konusunda hem ülkemizde hem sektörde önemli bir konuma sahibiz. En son yaptığımız yeniliklerden biri “Express Bagaj” uygulamamız oldu. Biniş kartınızı (boarding pass) alıp, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yer alan Express Bagaj kontuarında biniş kartınızdaki barkodu okutup, Express Bagaj kioskunun size vereceği etiketi, kontuar personeli olmadan, bagajınıza kendiniz takarak banda bırakabileceğiniz ve böylece sıra beklemeden uçağınıza hızlıca gidebileceğiniz ücretsiz bir hizmet. Ayrıca bagajınızı tarttırıp, aynı kioskta fazla bagaj parasını da ödeyebileceğiniz ikinci nesil bir kiosk getiriyoruz.

    Sektör olarak baktığımızda dünyada blockchain teknolojisiyle data exchange’ini ilk yapanlardan bir tanesiyiz. Yakın zamanda yaptığımız Airbnb ile bir anlaşmamız var. Pegasus BolBol üyeleri, Airbnb ile yapacağı konaklamalarda BolPuan kazanıyor. Biriktirdiğiniz BolPuanları da Pegasus’la yapacağınız bir sonraki seyahatinizde kullanabiliyorsunuz.

    “Yeni Çipli Kimlik Kartı ile Seyahat Teknolojisi”ni hayata geçirdik. Yolcular, bu yeni teknoloji ile İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki yurtiçi hatlarda biniş kartı olmadan güvenlikten ve biniş kapısından (boarding gate) geçebiliyor. Pegasus, check-in işlemini tamamlamış misafirlerine biniş kartları olmadan sadece yeni çipli kimlik kartlarıyla uçuşlarına gidebilecekleri hızlı ve kolay bir uçuşa kabul deneyimi sunmayı hedefliyor. Proje, yolcu başına bize iki saniye kazandırdı. 30 milyon yolcuda iki saniye olarak düşündüğünüzde olayın boyutu ortaya çıkıyor. Bütün bunlar hem dijitalleşmeyi etkin kullanmak hem de zaman kazandırma açısından çok verimli çalışmalar oldu.

    Önümüzdeki günlerde devreye girecek hizmetlerimizden bir diğeri ise kontuar bölümüne koyacağımız dijital gösterge olacak. Eğer bagaj vermek için Express Bagaj uygulamamızı kullanmak istemez ve kontuar kuyruğuna girerseniz, kuyrukta ortalama kaç dakika sürede hizmet edileceğini göstereceğiz. İTÜ ARI Teknokent’te gerçekleştirilen bu teknolojik altyapı sayesinde optimal sayıda kontuar açarak, ne yolcumuzu sırada çok bekletiyoruz ne de fazla kontuar açıp şirkete gider yaratıyoruz.

    2019 yılının ilk çeyreği Pegasus için nasıl geçiyor?

    Geçen seneye göre gayet başarılı geçiyor. 2018 yılına göre hedeflerimizi daha ileriye taşımıştık ve hedeflerimizi de tutturduk. 2018 yılını iç hatlarda 17,7 ve dış hatlarda 12,3 olmak üzere toplam 30 milyon yolcu sayısı ile kapattık. Toplam ciromuz 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 55 artarak, 8.3 milyar TL’ye ulaştı. Yine 2018 yılında yolcu başına düşen yan gelirleri yüzde 18 artırdık. 2019 yılının ilk çeyreğinde ise gelirimiz bir önceki yılın çeyreğine göre yüzde 48 artarak, 1,8 milyar TL oldu. 2018’in ilk çeyreğine göre bu yılın ilk çeyreğindeki yolcu sayımızı yüzde 15 ve yan gelirlerimizi de yüzde 29 oranında arttırdık.

    Pegasus, 2019 yılını hangi konu başlıkları ile tamamlayacaksınız?

    Haziran 2019 itibariyle Pegasus yurt içinde 35, yurt dışında 75 olmak üzere toplamda 42 ülkede 110 noktaya tarifeli seferler düzenliyor. Pegasus 2019 ilk çeyreğinde iç hatlarda 3,9 milyon ve dış hatlarda 2,8 milyon olmak üzere toplam 6,7 milyon misafir taşıdı. Pegasus’un dış hatta büyüme stratejisi 2019 yılı birinci çeyrek performansına olumlu yansıdı. 2019 yılında uçuş ağımıza eklenen yeni uçuş noktalarımız: Bakü (İzmir’den), Basra, Venedik, Riyad, Manchester, Eindhoven, Kasablanka.

    2018 yılında filomuza 10 yeni Airbus uçağımızı teslim aldık. 2019 yılında 11 yeni Airbus uçağımızın filoya katılmasını bekliyoruz. Bu da yaklaşık 600 milyon dolarlık bir yatırım demek. 2019 yılında filomuz 84 uçağa ulaşacak. Yeni yatırımlarımız sürekli devam ediyor. 2020 yılında 20 uçak daha gelecek. 20 uçak demek 1 milyar dolar yatırım demek.

    Pegasus’un 2019 yılı itibari ile 6 binin üzerinde çalışanı bulunuyor. 2019 yılında filomuzun büyümesi ve pazar ihtiyaçlarının artışı ile operasyonel pozisyonlarımızın alımları kritik hale gelecek. Sadece İstanbul değil, Antalya ve İzmir’de de büyümeyi planlıyoruz. Kokpit, kabin ve yer operasyonları için binin üzerinde alım yapacağız.

    Ocak 2019’da “Pegasus Pilot Yetiştirme Programı”nı başlattık ve gençlere hayallerini gerçekleştirme imkânı sunmaya başladık. Filo büyümemize ve pazar ihtiyaçlarının artışına paralel olarak kokpit ekiplerimizi de büyütüyoruz. 2019’da 150 pilot adayına eğitim vereceğiz. 20 kişilik ilk grup, Şubat 2019’da eğitime başladı. 2020’de Pegasus filosunda “ikinci pilot” olarak sağ koltukta yerlerini alacak.

    Bu yıl gündemimizdeki ana konulardan bir diğeri de misafirlerimize “etkin hizmet” vermek. Bu amaçla platformlarımızı etkin ürün yaratacak bir yapıda yeniden düzenliyor. Bunu da “Türkiye’nin dijital havayolu” söylemimiz ile ortaya koyuyoruz.

    İstanbul’un yeni havalimanı ile birlikte Pegasus’un gündeminde neler değişti?

    Biz Atatürk Hava Meydanı’nda günlük beş tane uçuş gerçekleştiriyorduk. Yeni havalimanında da aynı sayıda uçuşumuzu devam ettiriyoruz. İstanbul Havalimanı’ndan şu anda İzmir dışında herhangi bir uçuşumuz bulunmuyor. Mart 2019 verilerine göre Pegasus, iç hatlarda yüzde 60’a varan dış hatlarda yüzde 70’in üzerindeki pazar payı ile Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki ana operatör.

    Dijital uygulamalara yönelik dünyadaki trendler neler? Pegasus trendleri yakalama konusunda ne durumda?

    Pegasus bu trendlerin en önünde. İlk 10’dayız diyebilirim. Trendler “kişiselleştirilmiş deneyim” olarak tabir ettiğimiz noktaya doğru gidiyor. Özellikle bu Y ve Z jenerasyonunun daha çok para harcamaya başladığı, iş dünyasına daha hakim olmaya başladığı bir sürecin çıktısı esasında. Y ve Z jenerasyonun, hayata bakış açıları ve yaklaşımları deneyim odaklı. Deneyim odaklı bakış, dijital ile bütünleştiği zaman farklı ürünler ortaya çıkartıyor. Burada bu ürünlere en fazla yaklaşan, yenilik getiren ve bu deneyimlemeyi misafirlerine etkin bir şekilde sunan öne geçiyor. Bizde bu amaçla 2018 yılında web ve mobil platformumuzu daha kullanıcı dostu bir hale getirdik. Bu sayede deneyimleme imkanları daha fazla oldu.

    Peki, “deneyimleme imkanları” ne demek? Eğer BolBol üyemizseniz, uçak saatinde veya kapı numarasındaki bir değişikliğin ya da indiğinizde bagajınızın hangi banda geleceğinin bilgisini mesaj yoluyla veriyoruz. Bu da üye olmanın getirdiği farklı bir deneyimleme yaşatıyor. Belirsizlikleri belirgin hale getirerek, sizin farklılaşmanızı ve daha etkin bir deneyim elde etmenizi sağlıyor. Pegasus olarak misafirlerimize, sadece ulaşım amacıyla değil, indiklerinde de ne yapmaları konusunda alternatifler sunarak tercih hakkı tanıyan bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Bu sayede misafir bağlılığımız daha da artıyor. Hedefimiz misafirlerimizin istediği ürün ve hizmetleri onlar daha bizden talep etmeden hazırlayıp bu altyapıyı sunmak.