Pasha Bank sınır ötesi ilişkilerde köprü görevi görecek

0
46

Bakü merkezli bölgesel finans kuruluşu Pasha Bank’ın Türkiye’deki iştiraki Pasha Yatırım Bankası, 2015 yılını yaklaşık 9 milyon TL karla geride bıraktı. 2016’da Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçgeninde faaliyetlerine hız kazandırmaya başlayan banka, sermaye artışı ve yurtdışı kaynaklarla beraber, aktif ve kredi büyüklüğünü geçen yıla göre beş kat artırırken bankanın kredi büyüklüğü, sağlanan ek kaynaklar ile beraber 373 milyon TL’ye ulaştı. Aktif ve kredi büyüklüğü ise bir önceki yıla göre beş kat artış kaydetti.

Üç ülkeyi birbirine bağlayan bir finansal kapı olarak konumlanan Pasha Bank, sınır ötesi ticaret ve yatırım hacmini geliştirmek için bölgede önemli bir oyuncu olmayı hedefliyor. 

Pasha Bank OJSC’nin bankanın Aksoy Holding’e ait hisselerini 2015’te satın alarak yüzde 99,9 payla hakim hissedar olduğuna dikkat çeken Pasha BankTürkiye Genel Müdürü H. Cenk Eynehan, bankanın ünvanın Pasha Yatırım Bankası Anonim Şirketi olarak değiştiğinin altını çizdi. 

Jeopolitik risklerin devam etmesiyle birlikte 2016’nın hareketli bir yıl olmasını beklediklerini ifade eden Eynehan, İran’daki ambargonun kalkması ile dış ticaretin olumlu yönde etkileneceğini vurguladı. 

Merkez Bankası’nın daha sade bir para politikası izleyeceği yönündeki açıklamalarına dayanarak petrol fiyatlarındaki düşüşün enflayson ve cari açığı iyileştireceğine dikkat çeken Eynehan, “Büyümenin yüzde 4-4,5 aralığında, enflasyonun ise yüzde 7,5-8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bankacılık sektöründe kredi büyümesinin geçtiğimiz yıl olduğu gibi yğzde 15-16 aralığında gerçekleşeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.