​’Para politikasında ortodoks olmayan yaklaşım sürmeli’

0
86

Morgan Stanley, Orta, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (CEEMEA) bölgesinde yer alan ülkelerin para ve maliye politikalarına ne kadar ortodoks olduklarını belirlemek üzere bir not sistemi geliştirdiğini ve Türkiye’nin aldığı notlar ile en ortodoks olmayan politika karışımını izleyen ülke olarak ilk sırada yer aldığını bildirdi. 
 
Morgan Stanley’in yaptığı derecelendirmeye göre Güney Afrika ve Rusya en ortodoks ülkeler olarak ortaya çıkarken, orta-doğu Avrupa’da ortodoks olmayan yaklaşımı benimseyen ülkeler arasında Macaristan ön plana çıktı. 
 
CEEMEA bölgesi için yaptığı derecelendirmede Türkiye’nin hem para hem de maliye politikasında en ortodoks olmayan ülke olarak çıkmasının sürpriz olmadığını belirten Morgan Stanley, son 5 yıla bakıldığında TCMB’nin politika faizinin tanımının birkaç kez değiştirdiğini, yenilikçi faiz koridoru uygulamasını ortaya koyduğunu ve bunu aktif şekilde kullandığını ve döviz, altın rezervlerini desteklemek için rezerv opsiyon mekanizmasını kullanmaya başladığını vurguladı. 
 
Morgan Stanley, TCMB’nin bu politika uygulamalarının sonuçlarına bakıldığında Banka’nın global ve yerel ters rüzgarlara rağmen çoğu zaman finansal ve makro göstergelerde bir dengeyi yakalamayı başardığını vurguladı. 
 
Morgan Stanley, Türkiye’nin ortodoks politikaya yönelmesi zamanının geldiği yönündeki görüşlere yer verse de faiz koridoru uygulamasının agresif indirimler ile sona erdirilmesinin dahbüyük problemler çıkaracağını savundu ve faiz koridoru uygulamasının istikrarsız düşük reel politika faizine rağmen kurda oynaklığı frenlemeye oldukça yardım ettiğine işaret etti. 
 
Morgan Stanley, TCMB’nin siyasi baskılar nedeniyle politika faizlerini benzerlerine göre düşük tutmaya devam edeceğini öngörerek para politikası uygulamasında ihtiyariliğin kaldırılmasının Türkiye’nin şirketlerin açık döviz pozisyonu ve enflasyon gibi finansal ve makro göstergelerini yüksek kur oynaklığı yoluyla negatif şekilde etkileyeceğini savundu.