Otonom Operasyon Çözümleri Geliştiriyor

0
327

Endüstriye yönelik giydirilebilir ve modüler otonom operasyon çözümleri üreten ZGN Otonom ve Robotik, işletmelere kaynak etkinliği ve verimlilik artışı sağlıyor. Satışlarını rekor seviyede artıran şirket 2022’de 150 milyon TL ciro hedefliyor. ERSAN TAYLAN

ZGN Otonom ve Robotik, bünyesinde barındırdığı yazılım, elektronik devre kartı, tasarım ve algoritma geliştirme uzmanlarıyla endüstriye yönelik giydirilebilir ve modüler otonom operasyon çözümleri geliştiren bir şirket. Tamamı mühendis toplamda 15 kişilik Ar-Ge ve Ür-Ge ekipleri var. ZGN Otonom, faaliyet gösterdiği sektörde dikkat çeken yenilikler geliştirerek etkili bir şekilde büyüyor. Şirket, otonom operasyona yaklaşımı açık kaynak tabanlı kod ve sistem üzerindeki kurgusunu, katı şartlar altında ve güvenli çalışma prensibinde gömülü sistem üzerinde kurgulayan bir yapıya dönüştürerek sektörde ciddi bir fark yarattı. ZGN Otonom, geliştirdiği modüler ve giydirilebilir otonom operasyon yeteneği çözümleriyle endüstriyel elektrikli taşıma aracına sahip tüm firmalara hizmet verebiliyor.

İNSANSIZ TAŞIMA ARAÇLARI

ZGN Otonom ve Robotik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Doğru, “Ana odağımız ve misyonumuz endüstriyel otonom dönüşüm sürecinde sektör için avantaj yaratacak fiyat-performans ürünleri geliştirerek son kullanıcıya erişmek” diyor. ZGN, otonom operasyon için kritik olan merkezi kontrol birimlerini geliştiriyor ve üretiyor. Doğru, “Çözümlerimizle, endüstriyel üretim sahalarında, fabrika içi taşıma operasyonlarında, her boyut ve kapasitedeki depo alanlarında aktif olarak kullanılan transpalet, forklift, turret truck, reach truck gibi hali hazırda manuel insanlı çalışan çatallı tip endüstriyel taşıma araçlarına tamamen giydirilebilir ve araç bağımsız ek bir özellik olarak otonom operasyon yeteneğini kazandırıyoruz” diyor. Bunun yanı sıra, fabrika çıkışlı manuel endüstriyel taşıma araçlarına da sadece basit bir modül eklemesiyle insansız çalışabilme özelliğini kazandırıyor. Halihazırdaki AGV sistemlerine yani otomatik yönlendirmeli araçlara da merkezi kontrol birimi modülleriyle çözüm sunuyor.

MODÜLER SİSTEM

Şirketin geliştirdiği sistemlerden biri olan AVT Otonom Dönüşüm Sistemi, giydirilebilir bir teknoloji. Giydirildiği aracın tüm özellik ve yeteneklerinin otonom operasyonlarda kullanılmasını mümkün kılıyor. Sistem, araç marka model ve tipinden bağımsız. Bu sayede farklı marka model ve tiplerde araçlar üzerine sistemin transferi gerçekleştirilebiliyor. Sistemin modüler ve giydirilebilir bir yapıda olması, standart bir altyapıda olması ve araç marka model ve tipinden bağımsız olarak elektrikli hemen her endüstriyel araca uygulanabilir olması, rakiplerine göre en üstün ayırt edici özellikleri olarak sıralanıyor. Doğru, “Kurulduğumuz günden bu yana AVT Otonom Operasyon Sistemi’nin ihtiyaca göre seçilebilecek yedi farklı versiyonunu piyasaya sürdük” diyor.

YURTDIŞI PLANLARI

Bundan sonrası için iki ana hedefe odaklandıklarını belirten Doğru, “Yaptığımız yurtdışı pazar araştırmalarında Orta ve Doğu Avrupa’da ciddi bir potansiyelimiz olduğunu gördük. Bu pazara yaklaşmak ve bu bölgelerde faaliyetlerde bulunabilmek adına 2022’nin ilk yarısında Avrupa’daki ilk ofisimizi açmayı planlıyoruz. Ülke tercihi olarak listemizi üç ülkeye kadar daralttık. Bu konuda son kararımızı yıl sonuna kadar verip hızlıca harekete geçeceğiz. Rusya, Bulgaristan, Romanya, Kazakistan ve Mısır’da yaptığımız görüşmelerle birlikte potansiyelimiz olduğunu keşfettik ve buralarda gerçekleştirdiğimiz
firma bazlı fizibilitelerle elde ettiğimiz sonuçlara istinaden 2022’de çözümümüzü bu ülkelerde de yaygınlaştırmak istiyoruz. Yine 2022 sonuna kadar gidişata göre bu pazarlarda da aktif olabilmek için başka bir ülkede daha ofis açmayı hedefliyoruz. Yurtdışı operasyonlarını başlattıktan sonra hedefimiz 2023 yılında seri üretim çalışmalarına başlamak amacıyla 2022 ikin yarısında yatırım turuna çıkacağız. Alacağımız yatırımla birlikte hem büyük endüstriyel araç firmalarına modüler otonom operasyon sistemi Operasyon Sistemi’nin ihtiyaca göre seçilebilecek yedi farklı versiyonunu piyasaya sürdük” diyor.

YURTDIŞI PLANLARI

Bundan sonrası için iki ana hedefe odaklandıklarını belirten Doğru, “Yaptığımız yurtdışı pazar araştırmalarında Orta ve Doğu Avrupa’da ciddi bir potansiyelimiz olduğunu gördük. Bu pazara yaklaşmak ve bu bölgelerde faaliyetlerde bulunabilmek adına 2022’nin ilk yarısında Avrupa’daki ilk ofisimizi açmayı planlıyoruz. Ülke tercihi olarak listemizi üç ülkeye kadar daralttık. Bu konuda son kararımızı yıl sonuna kadar verip hızlıca harekete geçeceğiz. Rusya, Bulgaristan, Romanya, Kazakistan ve Mısır’da yaptığımız görüşmelerle birlikte potansiyelimiz olduğunu keşfettik ve buralarda gerçekleştirdiğimiz firma bazlı fizibilitelerle elde ettiğimiz sonuçlara istinaden 2022’de çözümümüzü bu ülkelerde de yaygınlaştırmak istiyoruz. Yine 2022 sonuna kadar gidişata göre bu pazarlarda da aktif olabilmek için başka bir ülkede daha ofis açmayı hedefliyoruz. Yurtdışı operasyonlarını başlattıktan sonra hedefimiz 2023 yılında seri üretim çalışmalarına başlamak amacıyla 2022 ikin yarısında yatırım turuna çıkacağız. Alacağımız yatırımla birlikte hem büyük endüstriyel araç firmalarına modüler otonom operasyon sistemi tedariki sağlamak hem de online satışa uygun ürün üretmek amacıyla üretim hattı kurulumlarımızı gerçekleştireceğiz. Yazılım ekiplerimizi genişleterek şu anda dışarıdan hazır olarak aldığımız lokalizasyon çözümünü kendi içimizde geliştirmeye başlayacağız” diyor.

OTONOM TALEBİ ARTIYOR

Türk sanayisi, Endüstri 4.0 sürecini hızlı şekilde benimseyerek erken harekete geçtiğini vurgulayan Doğru, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Dijital dönüşüm süreci Türk endüstrisinde hızlı bir şekilde başladı. İlk yıllarda sıklıkla enerji ve otomotiv gibi yüksek cirolu sektörlerde dijital dönüşüm başarıları lanse edilse de şu anda günümüzde dijital dönüşümün tüm sektörlerde kendini belirgin bir şekilde göstermekte olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Özellikle yerli çok sayıda yazılımsal çözüm, çok alternatifli donanım çözümleriyle birçok süreci ve işleyişi basitleştirmek, verim artışı sağlamak ve bu çözümlere ulaşmak oldukça kolay. Türk sanayisinin en büyük ihtiyacı pratik ve hızlı uygulanabilir çözümler ve bu çözümlere çok sayıda alternatifle günümüzde ulaşmamız oldukça kolay. Son iki yıl içerisinde ZGN’nin otonom araç alanında aktif olması ve kendisini gösterip sektörde birçok uygulama yapmasıyla birlikte, firmalar ZGN’deki gelişmiş otonom operasyon çözümlerini görmeye başladı. Bu durumun lehimize değişmesine yardımcı oldu. Pandeminin de etkisiyle birlikte insansız operasyonların özellikle üretim sektörü için ne kadar önemli olduğunu da net bir şekilde görmüş olduk.

Bu iki durum birbiriyle harmanlandığında sektördeki otonom operasyon çözümlerinin uygulanabileceği fırsat penceresi oldukça genişlemiş oldu. Deneme, demo ve satın alma taleplerinin neredeyse tamamı doğrudan sektördeki potansiyel müşterilerimizden gelmeye başladı ve süreçlerin tamamlanma takvimleri oldukça kısaldı. Türkiye’de otonom operasyona yönelik talebin önümüzdeki yıllarda da ciddi büyüme yüzdeleriyle artacağını rahatlıkla öngörebiliyoruz.