Ipsos tarafından gerçekleştirilen E-ticaret Paneli ve Dijital Alışverişçi Takip verilerinden derlenen bu haftaki bülten içeriğinde; Online alış veriş, gördüğü ilgi, kanal tercihleri, değişim gösterdiği zamanlar, dünyada e-ticaret önemi kazandı. Online perakendecilerin satışları nasıl ilerledi? FMCG de ne oldu? Ekonomik endişelerin öne çıktığı günümüz Türkiye’sinde trendler nasıl, ne yönde devam ediyor? Online dönüşüm sadece alışverişçi sayısının artışı ile mi ölçümleniyor? Başka hangi çeşitlilikte kendini ortaya çıkarıyor konularında bireylerin ifade, tutum ve davranışları incelenmiştir.

Online dönüşüm sadece alışverişçi sayısının artışı ile değil, kanal ve kategori çeşitliliği olarak da kendini gösteriyor.
Ipsos E-Ticaret Paneli Nisan’21-Mart’22 dönemi verilerine göre online alışverişçiler ayda ortalama 2 kez alışveriş yaparken her sepete 210 TL ödediler. Genel online alışveriş davranışlarını önceki 12 aylık dönemle karşılaştırdığımızda, son dönemde tercih edilen kanal sayısının 6’dan 7’ye, kategori sayısının ise 12’den 17’ye çıktığını görüyoruz.
Online alışverişçiler Nisan’21-Mart’22 döneminde yaklaşık olarak ayda 1 kez FMCG alışverişi yaparken bir alışveriş sepetine ortalama 92 TL ödedi. FMCG alışveriş davranışlarını önceki 12 aylık dönemle karşılaştırdığımızda satın alınan kategori sayısı 7’den 10’a yükseliyor. Özetle, online dönüşüm sadece alışverişçi sayısının artışı ile değil, kanal ve kategori çeşitliliği olarak da kendini gösteriyor.



Ipsos Türkiye CEO’su Sidar GEDİK verilerle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu : Online alışveriş, soru işareti taşıyan bir konu olmaktan çıkalı çok zaman oldu. Dünyanın en değerli şirketinin Amazon olduğunu unutmayalım.
Öte yandan, alışveriş dünyasında dijitalleşme kendi patikası içinde doğal hızında ilerlerken, karşımıza çıkan Covid-19 salgını ve getirdiği karantina uygulamaları birden vites büyümesine neden oldu. “Evde Kal” döneminde ülkemiz tüketicisinin kafasındaki son bariyerler de yıkılmaya başladı ve online alışveriş yapanların oranı katlanarak arttı. Aylar ilerledikçe online alışveriş hacminin ulaştığı bu seviyenin geçici olmadığını da gördük, evlerden çıkıp alışveriş yapabilmeye başladığımızda da online alışverişi terk etmedik. Mart 2020’de internet kullanan bireylerin %54’ü internetten alışveriş yapıyordu, 2022 yılına geldiğimizde bu oran 1.5 kat artmış halde, artık her on internet kullanıcısIndan sekizi online alışveriş yapıyor.
Pandemi öncesi dönemde hızlı tüketim malları kategorisinde online alışveriş yapanlar daha sınırlı bir kesim iken pandemi ile birlikte burada da önemli artışlar gördük. Bu kategoride de istikrarlı bir tablo olduğunu söylemek gerek. Pandemi koşulları sona ermiş olmasına rağmen online alışverişin popüler olmaya devam etmesinin nedeni ne? Tüketicilerin tercih nedenlerini incelediğimizde promosyonların/kampanyaların öne çıktığını görüyoruz. Önde gelen nedenlerden biri de online alışveriş esnasında daha rahat fiyat karşılaştırması imkanı sayesinde daha hesaplı alışveriş yapabilmek. Promosyonlu, daha uygun fiyatlı, hesaplı alışveriş… Buradan hareketle online alışverişin tüketiciler açısından ekonomik zorluklar ile mücadelede bir yöntem olduğunu belirtebiliriz. Online perakendeciler önce salgın koşullarında, ardından da yüksek enflasyon döneminde tüketicilere can simidi oldular, olmaya devam ediyorlar gibi görünüyor.
ARAŞTIRMA KÜNYESİ
Bu dosyada paylaşılan veri ve bulgular Ipsos tarafından gerçekleştirilen E-ticaret Paneli ve Dijital Alışverişçi Takip çalışmalarından derlenmiştir.
- Ipsos E-ticaret Paneli: Türkiye’de yılda en az 2 kez online alışveriş yapan bireyleri sosyoekonomik statü, yaş, çoğrafi bölge ve cinsiyet gibi demografik özelliklerine göre temsil edecek şekilde 35 ilden seçilmiş 16 yaş üstü 5.000 bireyden oluşan bir örneklemden, süpermarket, tekstil, elektronik vb tüm online satın alım verilerinin mobil uygulama üzerinden düzenli olarak toplanması ile gerçekleşen bir araştırmadır.
- Ipsos Dijital Alışverişçi Takip: Bu bültende paylaşılan sonuçlar Türkiye NUTS12 bölge dağılımını yansıtacak şekilde 81 ilde, son 3 gün içinde online market alışverişi yapan 805 kişiden, online anket yöntemi ile toplanan verilere dayanmaktadır. Araştırmanın sahası Mayıs 2022’de gerçekleştirilmiştir. Görüşülen kişiler son 3 gün içinde online market alışverişi yapmış olmanın yanında, genel olarak ayda en az 1 kez online veya offline market alışverişi yapan, 15-55 yaşları arasında, ABC1C2DE SES gruplarından kadın ve erkeklerdir. Görüşülenlerin %34’ü anketin yapıldığı gün, %66’sı ise anketin yapıldığı günden 2 gün öncesine kadar online market alışverişi yapmış, dolayısıyla yoğun olarak online market alışverişi yapan bir kitledir. Market alışverişi tanımı içine gıda, içecek, kişisel bakım ve temizlik gibi market ürünleri dahildir. Giyim, ev yaşam ürünleri, ev aletleri gibi FMCG dışı ürünler hariç tutulmuştur.