“Öğrencilerimiz, Avrupa’da Güneş Enerjisi Eğitimi Aldı”

    0
    56

    İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Elektrik Öğretmeni Fotovoltaik Sistemler Koordinatörü Muhammet Sarı, “Balıkesirli öğrencilerimiz Fotovoltaik Sistemleri Stajı için Avrupa ülkeleri’ndeki çalışmalara katıldı” diyor.

    TEKNOLOJİNİN baş döndürücü bir hızla değiştiği, birçok alanda işi modellerinin yenilendiği bir dönemden geçiyoruz. İşte bu yeni dönemde nitelikli, yetişmiş iş gücünün önemi çok fazla. Bu gerçeklerden yola çıkan
    İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi, öğrencilerine uluslararası alanlarda eğitim ve çalışma fırsatları sunarak onların en son teknoloji ve bilgiyle buluşmalarına olanak sağlıyor. İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Elektrik Öğretmeni Fotovoltaik Sistemler Koordinatörü Muhammet Sarı ile söz konusu projenin yanı sıra okulda sunulan eğitim ve güneş enerjisi alanında yaptıkları çalışmaları konuştuk.

    Fotovoltaik Sistemleri Stajı programı neleri kapsıyor?

    İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri Fotovoltaik Sistemler Stajı, Avrupa Birliği Eğitim Programı kapsamında düzenlendi. Öğrencilerimizin Fotovoltaik Sistem teknoloji ve montajını yerinde görmeleri sağladık.

    Staj nerede yapıldı? Ne kadar sürdü?

    2019 yılında hayata geçirilen proje kapsamında öğrencilerimiz Portekiz Barcelos’da Jomasil Renovaveis Jorge Manuel Silva firmasında düzenlenen staja katıldılar. Staj, firma partneri ve şirket sahibi Nuno Barbosa kontrolünde yapıldı. Öğrencilerimiz 15 gün boyunca fotovoltaj uygulama stajı yapma fırsatı buldular.

    Masrafları Avrupa Birliği fonu tarafından karşılanan projede öğrenciler 15 gün boyunca bire bir hem teknik hem teknolojik hem de proje uygulama imkanına kavuştular.

    Alternatif enerji konusunda neler düşünüyorsunuz?

    Dünyamızda her şey elektrik ile çalışır hale geliyor. Enerji tüketiminde her yıl ortalama yüzde 4-5 oranında artıyor. Enerjiye olan bağımlılığımız hızla arttığından, çevreye daha az zarar veren, hammadde bağımlısı olmayan, kendini sınırsız tekrarlayan yenilenebilir enerji kaynakları (Hidroelektrik, rüzgar, güneş, biokütle gibi) kullanımı önem kazanıyor. Dünyanın birçok ülkesinde bu durum göz önüne alınarak yeni enerji üretim yatırımları temiz enerji odaklı yapılıyor.

    Diğer alternatif enerji kaynakları arasında Fotovoltaik (Güneşten enerjisi) önemi artan bir konu mu?

    Teknik olarak güneş enerjisini doğrudan DC elektrik enerjisine çeviren ve bu işlem sırasında Silikon, Galyum, Arsenit, Kadmiyum Tellurid ya da Bakır İndiyum Diselenid gibi yarı iletken malzemeleri kullanan düzeneklerdir. Bu sistemler; sistemler güvenli ve güvenilirdir. Yakıtı olan Güneş enerjisi sonsuz ve bedava… Ayrıca bakım-onarım gerektirmiyor. Tüm bunların yanı sıra kurulumu kolay. Hızlı bir şekilde hemen ve her yere kolayca monte edilebiliyor. Bunların dışında başka önemli avantajları daha var. Örneğin bu tarz sistemler gürültü yapmıyor. En önemlilerinden biri; zararlı gazlar üretmiyor. Fotovoltaik sistemler sera gazı salınımlarını ciddi ölçüde düşürüyor. Bütün bu nedenlerden dolayı Fotovoltaik sistemlerin yaygınlaşması çok önem taşıyor.

    “Sanayicilerimiz ara eleman bulamıyor” söyleminin temelinde neler var?

    Bilim ve teknoloji alanlarındaki ilerleme, sanayinin mühendis haricinde yüksek nitelikli ara insan gücüne olan ihtiyacını artırıyor. Şu an sanayicilerimizin ara eleman bulamıyoruz söyleminin temelinde, bu hızlı değişim ve yetersiz ara elaman olayı yatmakta. Hizmet ve sanayi kuruluşları kalifiye eleman olarak nitelendirilen çalışanlardan üretim, bilgi ve becerisine ek olarak teknolojiyi de yakından takip etmesini de istemektedir. Bu noktada iş meslek okullarına düşüyor.
    Bu araz talep durumunu karşılamak için; öğrencilerin mesleki eğitimi sırasında yeteneklerinin geliştirilmesi, teknoloji takip etme becerisi kazanması, el becerilerinin artırılması, teknik bilgilere vakıf olması, malzeme kullanım tecrübesine sahip olması nitelikli iş gücü vasfı kazanmasında çok önemli.

    Bu tarz staj programlarının öğrencilere neler kazandırdığını düşünüyorsunuz?

    AB Projeleri olarak anılan projelerin finansmanı Avrupa Komisyonu tarafından AB’ye üye ve aday ülkelerin katkılarıyla oluşturulan fondan sağlanıyor. Ülkemizde bu fonlardan yararlanan yüzlerce proje bulunmaktadır. Özellikle üniversitelerde uygulanan erasmuslar da gençlerimize çok büyük imkanlar sağlanıyor.
    Projeler kapsamında; yabancı dil öğrenme, staj, gönüllü çalışma, eğitim, öğretim, proje hazırlama, saha uygulama örnekleri gibi bir çok alanda fırsatlar var. Sadece doğru proje üretmek yeterli oluyor. Ayrıca okullarımızda proje üretip imkanlardan yararlanabiliyor. Bu fırsatları geleceğimiz olan gençlerimiz için iyi değerlendirmek gerekiyor.

    Öğrencilerinizin gelişimi açısından AB projelerinin yararlı olduğunu düşünüyor musunuz?

    Yapmış olduğumuz proje ile öğrencilerimiz; güneş enerjisi sistemlerinin çalışmaları ile ilgili gözlemler yapma şansı buldular. Ayrıca katılımcı öğrencilerimizin daha önce yurtdışı çıkışlarının olmadığını ve Güneş Enerjisi Teknolojileri alanında istihdam piyasasının genelde çok kültürlü olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda önemli bir deneyim oldu onlar için.

    Öğrencilerimiz gerçekleştirdikleri uygulamalı eğitim seminerleri aracılığıyla çok kültürlü bir ortamda, farklı kültürlerden bireylerle beraber bulunma, eğitim görme ve çalışma fırsatı buldu. Öğrencilerimiz ileride bu alanda istihdam edildiklerinde kültürel bir sıkıntı yaşamayacaklar. Faaliyetlerin sonrasında öğrencilerimizden elde ettiğimiz geri dönüşler bizleri oldukça sevindirdi. Öğrencilerimizin gelişimi açısından AB projelerinin yararlı olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda proje çalışmalarımız devam edecek. Eğitimciler olarak bizler daha çok proje üreterek gençlerin hayatlarında olumlu gelişmeler sağlamalıyız.