Nüfusun üçte ikisi deprem riskiyle yaşıyor

0
25

AFAD Deprem Dairesi Başkanlığından edinilen bilgiye göre, Türkiye’de deprem yaratan üç ana aktif fay zonu yer alıyor.

Kuzey Anadolu Fay Zonu bin 200 kilometre, Doğu Anadolu Fay Zonu 700 kilometre, Ege Çöküntü Sistemi ise bin kilometre uzunlukta bulunuyor. 

Bunların dışındaki çok sayıda aktif fay zonu da ülkede deprem üretebiliyor.

Mevcut deprem bölgeleri haritasına göre, birinci deprem bölgesinde 33 milyon 979 bin 266 kişi, ikinci derece deprem bölgesinde de 23 milyon 375 bin 202 kişi yaşıyor. Bu bölgelerde yaşayanlar, toplam ülke nüfusunun üçte ikisini geçiyor.

Birinci derece deprem bölgesinde 10 milyon 256 bin 366 bina yer alırken, ikinci derece deprem bölgesinde 5 milyon 765 bin 978 bina yer alıyor.

Diğer bölgelerde durum
Üçüncü, dördüncü ve beşinci derece deprem bölgesinde bulunan bina sayısı 7 milyonu aşarken, buralarda yaşayanların sayısı ise 20 milyonu buluyor.

Buna göre, üçüncü derece deprem bölgesinde 3 milyon 705 bin 722 bina yer alırken, burada yaklaşık 10 milyon kişi oturuyor.

Dördüncü deprem bölgesindeki 2 milyon 871 bin 366 binada ise yaklaşık 9 milyon vatandaş yaşıyor.

Beşinci deprem bölgesinde de 500 bin 729 bina bulunuyor. Bu bölgede de toplam 1 milyon kişi ikamet ediyor.

Türkiye’deki deprem kuşakları
Kuzey Anadolu Deprem Kuşağı, Türkiye’nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan kuzey Anadolu deprem kuşağı yaklaşık 1500 km uzunluğa sahip. Marmara Bölgesi’nde; Saros Körfezinden başlar, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Aras Vadisi’ne kadar uzanıyor.
 
Güneydoğu Anadolu Deprem Kuşağı, İskenderun Körfezi’nden Van’ın doğusuna kadar bir yay çizerek uzanıyor. Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bitlis ve Van bu kuşakta.
 
Batı Anadolu Deprem Kuşağı, Ege Bölgesi’ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan bazı diri fay hatları bulunuyor. Bu deprem kuşağı; Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir’in içine alıyor.

Deprem riskine göre bölgeler
Birinci derece deprem bölgeleri; başta Kuzey Anadolu ve Güneydoğu Anadolu fay kuşakları boyunca uzanan sahalar ile Ege Bölgesi ve Göller Yöresi’ni kapsıyor.
 
İkinci derece deprem bölgesi; Birinci derece deprem bölgelerinin çevresini kuşatıyor.
 
Üçüncü ve dördüncü derece deprem bölgesi; Trakya’nın kuzeyi, Karadeniz kıyıları. İç Anadolu’nun çevresi ile Güneydoğu Anadolu’nun güneyini kapsıyor.
 
Beşinci derece deprem bölgesi; Tuz Gölü ile Akdeniz kıyısı arasındaki saha olup deprem tehlikesinin en az olduğu yerleri oluşturuyor.