Nissan, Üretim Teknolojilerini Yeniliyor

0
49

Nissan, elektrikli otomobili Leaf ile otomotiv sektörünün inovasyonda dikkat çeken üreticilerinden biri. Şirketin üretim teknolojilerine 300 milyon dolarlık yatırım kararı Endüstri 4.0 ve akıllı ulaşımda yeni bir dalganın işareti olabilir.

İNOVASYON düz bir çizgide değil sarmallar üzerinden ilerleyerek yükseliyor. Bu ilerlemenin helezonları ürün inovasyonu ve iş/üretim inovasyonu modellerinin birbirini takip eden sarmallarından oluşuyor. Ürünlerin emtialaşma hızı, üretimde kullanılan teknolojinin de yenilenme hızını belirliyor. Kimi zaman emtialaşmanın yerini rekabet gibi başka etkenler alsa da bu durum, uçtaki ürün ve merkezdeki sistem arasında gitgellerle gerçekleşen ilerlemeyi değiştirmiyor.

Nissan’ın akıllı mobilite vizyonunun uçtaki otomobillerde kendisini göstermesinin ardından dönüp üretime odaklanan 300 milyon dolarlık yatırım olarak kendisini göstermesi bunun ete kemiğe bürünmüş halini ortaya koyuyor. Nissan’ın üretim operasyonlarını daha esnek, verimli ve sürdürülebilir hale getiren bu yatırımı, şirketin bir sonraki aşamada akıllı mobilite vizyonu doğrultusunda yeni nesil elektrikli ve akıllı otomobiller sunmasına da yardımcı olacak.

Nissan’ın tüm fabrikalarında kullanılmak üzere geliştirdiği ileri teknoloji ve ekipmanlarına yönelik bu yatırımının ortaya çıkardığı inovasyon ilk olarak Nissan’ın Japonya’daki Tochigi Fabrikası’nda uygulamaya alınırken Nissan, yeni üretim teknolojisini 2020’de farklı ülkelerdeki fabrikalarında da uygulayacağını açıkladı.

Geleneksel otomobil yapımını gözden geçirerek, yeni elektrifikasyon ve bilgi çağında araç üretiminin yaşadığı yapısal ve teknik zorluklara hitap eden yatırım, Nissan’ın elektrikli, akıllı ve bağlantılı gelecek nesil otomobilleri, tasarım ve inşa sürecine üretim mühendisliğinde büyük ilerlemeler gerektiren yeni bir operasyonel süreci de beraberinde getiriyor.

Bu geliştirmelerden Evrensel Güç Aktarma Montaj Sistemi, Nissan’ın tüm aktarma araçlarını bir kerede monte etmek için
otomatik bir palet kullanmasını sağlıyor. Sistem, aracın boyutlarını montaj sırasında gerçek zamanlı olarak ölçüyor ve palet buna göre mikro ayarlamalar yaparak güç aktarma organlarının milimetrik doğrulukta monte edilmesini sağlıyor. Bu, elektrikli otomobillerin yapısına uygun bir geliştirme olarak karşımıza çıkarken otomobillerde güç aktarım ekipmanları için kullanılan montaj hattında, işlemlerin sırasıyla yapılmasını gerekmesi nedeniyle ortaya çıkan uzun ve yorucu süreci yenilemesi nedeniyle büyük önem taşıyor. Yeni sistemle birlikte aynı palet üç çeşit güç aktarma organını (içten yanmalı motor, e-POWER ve saf elektrik) monte edebiliyor ve 27 farklı aktarma organı kombinasyonunu birleştirip monte edebiliyor.

Bu önemli değişim, uzmanlıklar konusundaki değişimi de ortaya çıkaran etkeni oluşturuyor. Nissan üretim süreçlerinin bir kısmını dijitalleştirirken eğitimli ustaların yanına eğitimli robot kavramını da ekliyor. Şimdiye kadar sadece eğitimli ustalar tarafından gerçekleştirilebilen ve uzmanlık becerisi gerektiren bazı iş süreçlerini dijital hale getiriyor ve bu süreçlerin bazılarında eğitimli robotlar kullanmaya başlayan Nissan, ustalarının uzmanlığından, yeni ve keşfedilmemiş uzmanlık alanlarına odaklanmalarını sağlayarak faydalanmayı planlıyor.

El becerisi ve hızın kopyalanması oldukça zor ve uzun bir süreç olsa da, yapılan çalışmalar bu konuda şimdiden başarılı sonuçları ortaya çıkarmış durumda. Bunun örneklerinden biri, dolgu macunu uygulaması. Dolgu macunu uygulama sürecini otomatikleştiren Nissan mühendisleri, dolguyu yumuşatıp bitirirken, eğitimli işçilerin tüm vücut hareketlerini analiz ederek, her aşamada uygulanan basıncı hesapladılar. Ardından, bu bilgileri robotlar için verilecek talimatlara dönüştürdüler ve kapsamlı deneme yanılma yoluyla daha fazla detaylandırma yaptılar. Tüm bu çalışmalar sonucunda, robotlar artık en karmaşık yerlerde bile yalıtım maddelerini hızlı ve hassas bir şekilde uygulayarak işi tamamlayabiliyor.

Nissan, robotlarla daha iyi bir işyeri oluşturulabileceğine inanıyor. Geliştirdikleri teknolojilerin ve yeniliklerin şirketin rekabetçiliğinin merkezinde bulunduğunu belirten Üretim ve Tedarik Zinciri Yönetimi Genel Başkan Yardımcısı Hideyuki Sakamoto, “Bu teknoloji ve yenilikler önümüzdeki yıllarda gittikçe yaygınlaşarak Nissan’da akıllı ulaşımının geleceğinin temelini oluşturacak ve teknolojideki liderliğimizi pekiştirecek” şeklinde konuşuyor. Bu, otomotivin geleceği ile ilgili kontrol listesindeki maddelerin birçoğunu karşılıyor.