NFT’lerle Yaratıcı Ekonomi Devrimi

0
1018
Orderinbox CEO’su Doğu Taşkıran

İngilizce olarak kullanıma sunulan NFT pazar yeri Orderinbox, çok yakında Türkçe, İspanyolca, Fransızca, Çince, Portekizce ve Rusça dahil olmak üzere altı ayrı dilde daha kullanıma açılacak.

Internet, kendisinin değişimiyle birlikte ona dokunan her şeyi de değiştirme sürecine girdi. Artık merkezi olmayan ve genel blok zincirlerine dayalı Web 3.0 devrine giren internet ortamı, metaverse, kripto para ve NFT’ler ile günlük rutinin içerisinde sıkça yer almaya başladı. Öyle ki geçen yıl 41 milyar dolar pazar değerine ulaşan NFT, özellikle içerik üreticilerinin gelecek kariyerlerini de şekillendiriyor.

ÇOK DİLLİ ERİŞİM

Vancouver merkezli Orderinbox’ın CEO’su Doğu Taşkıran, içerik oluşturucularının hayran kitlelerini oluşturabildiği, iş birliği fırsatlarını keşfedebildiği ve platform içinde güçlü ilişkiler kurabildiği metaverse için sosyal NFT pazar yeri olan Orderinbox’ı bu yüzden hayata geçirdiklerini dile getiriyor. Orderinbox, yaratıcı ekonominin gelişmesi ve yerel yaratıcıların desteklenmesi için NFT’lerin oluşturulması ve satılmasını kolay ve erişilebilir hale getirmeyi hedefliyor. Orderinbox’da tek tıkla NFT oluşturulabilen, gaz ücretinin çok düşük oranlarda olduğu, hatta gelecekte Polygon üzerinden de kaldırılmasının planlandığını ve yerel yaratıcıların global arenada desteklendiğine dikkat çeken Taşkıran, içerik oluşturucuların zaten aşina oldukları araçları kullanmalarına, kreasyonları etrafında küresel topluluklar oluşturmalarına olanak tanıdıklarını da dile getiriyor. İngilizce olarak kullanıma sunulan platform, çok yakında Türkçe, İspanyolca, Fransızca, Çince, Portekizce ve Rusça dahil olmak üzere altı ayrı dilde daha kullanıma sunularak çok dilli bir erişime de sahip olacak.

41 MİLYAR DOLAR DEĞERE ULAŞTI

Taşkıran, “NFT’lerin pazar değeri geçen yıl 41 milyar dolar değere ulaştı. Yaratıcı ekonomiye verilecek her destek yaratıcı kariyerlerin de geleceğini etkileyecek” diyor. İlk insandan beri ortaya bir şey çıkarmak hep değer gördü. Günümüz dünyasında da Web2 ile başlayan dijital yaratım süreci ise özellikle resim, fotoğraf, ses, animasyon vb. unsurlarla çeşitli ekonomik getirilerin oluşmasına olanak tanıdı. Ancak bunların hepsinin içerik üretici ekonomiyi beslediğini aktaran Taşkıran, NFT’lerle bireysel yaratımın lokal olarak gerçekleştiği ve blok zincirlerle korunduğu yaratıcı ekonominin artık devreye girdiğini belirtiyor.

Özellikle koleksiyonerliğin ve sanatın desteklenmesinin Web3 ve metaverse ile farklı varyasyonlara uğramaya başladığına dikkat çeken Taşkıran, geçmişteki bilinene yapılan yatırımın artık yerini yerel içerik oluşturucularına kaydığını ve gelecek vadeden yaratım sürecine insanların katkı sağlamak istediğini dile getiriyor.

GLOBAL DESTEK

Ortalama bir satışın yüzde 50’sinden fazlası 200 doların altında gerçekleşen NFT’lerin üretimi ve satılması da çeşitli zorlukları barındırıyor. Özellikle NFT üretiminde ödenmesi gereken gas-fee yani işlem ücretleri ortalama 70-150 dolar. Üretilen NFT’nin satılması da tamamen pazarlama faaliyetlerine bağlı olarak da değişiyor.