Murat Çetinkaya para politikasının rotasını açıkladı

By Fortune Türkiye

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, başkanlığı sonrası ilk enflasyon raporunu açıkladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerinde herhangi bir değişiklik olmadı.

TCMB Başkanı Çetinkaya 2016 yılı 2. enflasyon raporu sunumunda konuştu.

Çetinkaya, “Yakın dönemde küresel oynaklıklarda gözlenen düşüş sürdü ve küresel finansal koşullarda iyileşme yaşandı. Son zamanlarda Çin ekonomisine yönelik belirsizliklerin azaldığı gözlendi. Gelişmekte olan ülkelerdeki finansal koşullarda iyileşmeler gördük. Küresel piyasalarda yaşanan bu gelişmeler Türkiye ekonomisini olumlu etkiledi. Çekirdek enflasyon eğilimi bir miktar iyileşme sergiledi. Para politikası çerçevesinde sadeleşmeye yönelik adımlar attık” diye konuştu. 

‘TCMB İKİ YIL ENFLASYON HEDEFİNİ TUTTURAMAZ’

Para politikası duruşunun enflasyon görünümüne bağlı olmaya devam edeceğini kaydeden Çetinkaya “Para politikasındaki sıkı duruşumuzu gerekli gördüğümüz süre boyunca koruyacağız” değerlendirmesinde bulundu. 

Çetinkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Merkez Bankası olarak sıkı para politikasını daha dar bir para politikası içinde uygulayabileceğiz, önümüzdeki dönemde koşullar elverdiği ölçüde sadeleşme adımlarına devam edeceğiz. Ticari krediler tüketici kredilerine göre daha yüksek oranda büyüdü. Hem ticari kredilerde hem de tüketici kredilerinde büyüme eğilimlerinin 2016 başından itibaren bir toparlanma sergilediğini görüyoruz. Kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyredeceğini öngörüyoruz. İlk çeyrekte enflasyonda temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olmak üzere belirgin bir düşüş gerçekleşti. İlk çeyrekte işlenmemiş gıda fiyatları belirgin bir şekilde geriledi. Çekirdek enflasyo göstergelerinin eğilimlerinde temel mal grubu kaynaklı olarak yavaşlama kaydedildi. İlk çeyrekte hizmet enflasyon eğilimi yüksek seyrini sürdürdü. çekirdek enflasyonda henüz arzulanan iyileşme gerçekleşmedi.2016 enflasyonunu 2015 Ekim’e göre 1 puan yukarı güncellendi. Ham petrol fiyatlarına dair varsayımlarda yukarı yönlü güncellemeler yapılmıştır. İthal fiyatlarını aşağı doğru güncelledik.Ham petrol varsayımı 37 dolardan 40 dolara yükseltildi. Gıda enflasyonu varsayımını 2016 için yüzde 9 olarak koruduk. Gıda enflasyonu varsayımını 2017 için yüzde 8 olarak koruduk. 2016 sonunda enflasyonun yüzde 7,5 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. (Önceki yüzde 7,5) 2017 sonunda enflasyonun yüzde 6 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. (Önceki yüzde 6) 2018 yılında enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrara kavuşmasını bekliyoruz (Önceki yüzde 5)” 

YENİ DÖNEMDE POLİTİKA DURUŞU
Çetinkaya, yeni dönemde para politikası duruşuna ilişkin olarak “Merkez Bankası fiyat isitkrarını temel hedef olarak gözetmeye devam edecektir. Yeni dönemde tercihimiz daha sade ve öngörülebilir bir para politikasından yana olacak. Nihai olarak para politikası duruşunun daha açık ve öngörülebilir olduğu bir sisteme geçmeyi planlıyoruz. 
 
Önümüzdeki dönemde makroekonomik dengeleri ve para politikası ile etkileşimlerini de gözeten bütüncül bir yaklaşımla hareket edeceğiz. Hem günün şartlarını hem de geleceğe dair beklentileri dikkate alarak finansal ve reel sektörü daha iyi anlamak için çaba göstermeye devam edeceğiz. Bu konularda geçmişte başlattığımız çalışmaları daha ileri götürme gayretinde olacağız. Nihai amacımız, fiyat istikrarını sağlayarak ekonomik istikrarı pekiştirmek ve ödünleşimleri azaltmak olacaktır

Önümüzdeki dönemde de önümüzdeki bu set çerçevesinde sadeleşme adımlarına imkanlar elverdiği ölçüde devam ederek daha dar ve simetrik bir koridor aşamasına ulaşmayı düşünüyoruz.Sadeleşme konusunda kurul üyelerinin tamamının net ve ortak bir görüşü söz konusu. Sadeleşmeyi olabilecek en makul hızla tamamlamayı öngörüyoruz.” diye konuştu.

Çetinkaya soru-cevap kısmında şu açıklamalarda bulundu: “Brüt rezervlerimizin dikkate alınması daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır. orta vadede koşular elveridği ölçüde rezerv biriktirme niyetindeyiz. Botaş’a döviz satışlarının bu yıl kademeli olarak azalmasını bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde rezervlerimizin artmasını bekliyoruz.Tasarrufun artırılması yönünde alınan makro tedbirlerin genel olarak bankacılık sektöründe çekirdek yükümlülükler üzerinde etkili olacağını düşünüyoruz. Sadeleşmenin gerçekleşmesinde koridorun üst bandını tercih ettik. Dönem dönem koridorun üst bandının mevduat faizini etkilediğini gördük. Önceliğimiz oalbilecek en uygun ve makul hızda sadeleşmeyi bir an önce gerçekleştirebilmek. Bu hala sıkı duruşu koruma anlamına da gelebiliyor. Önümüzdeki dönemde şartları değerlendirmeye devam edeceğiz. En baştan itibaren iletişimimiz çok net, tek politika faizi ve dar simetrik koridor. Tek politika faizine geçmediğimiz süreci, uyguladığımız koridro ve ağırlıklı ortalam fonlama maliyeti üzerinde para politikası üzerinde tartışmalar devam edecek, bunun farkındayız. Hala elimizdeki veri çervesinde para politikasında duruşumuzu ‘sıkı’ değerlendiriyoruz. Sadeleşme önlemleri önümüzdeki dönemde hızlandığı takdirde kurul üyeleri nihai tek faize ilişkin değerlendirmelerini yapacaklardır, şu anda farklı değerlendirmeler olduğunu biliyorum. İletişim önümüzdeki dönem bizim açımızdan en önemli unsurlardan biri olacak. İletişim bir kaç boyutu var. Amacımız fiyat istikrarına her hangi bir yıl ulaşma hedefimi yok, amacımız kalıcı olarak ulaşmak. Tutanaklarla ilgili tartışmalar yapmıştık, bunun önümüzdeki dönemde yapılabilir olduğunu düşünüyoruz, ne zaman olur tartışılabilir benim görüşüm olabileceği yönünde.Önümüzdeki birkaç ay ietişim araçlarına ilişkin çerçeve stratejisini oluşturup, paylaşmayı düşünüyoruz. Enflasyonu revize etmemiz için şartlar vardı, ancak gıda enflasyonuna ilişkin olarak geçtiğimiz yıllarda sürprizlerle karşılaştık, bu nedenle tahminimiz tuttu. Enflasyon tahminlerinde ihtiyatlı tarafta olmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarında oyanklığın azaltılması için somut adımlar içeren bir eylem planının oluştuğunu rahatlıkla söyleyebilirim, bizim işimizi kolaylaştıan katkılar gelmeye devam edecek. Yıl sonunda manşet ve çekirdek enflasyonun birbirine yakınsamasını bekliyoruz. Sadeleşmede şu anda beklentimiz para politikası çerçevesini sadeleştirebilmek, önümüzdeki dönemde diğer araçlarda gerekli görülürse sadeleşme düşünülebilir. Bugün için gündemimizde yok.Bir kaç yıldır arkadaşlarımız şubelerdeki çalışanlarımızla birlikte farklı sektörlerdeki firmaları düzenli ziyaret ediyolar, Birebir elde edilen bilgileri düzenli olarak raporluyor ve kurul üyelerimle paylaşıyorlar. Bu çalışmanın bize önemli veriler sağladığını gördük. Bu tarz çalışmaları genişletebiliriz.”

 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...