​’TCMB 2 yıl enflasyon hedefini tutturamaz’

0
19

İş Yatırım, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın Enflasyon Raporu sunumu sonrası değerlendirmelerde bulundu. İş Yatırım, Merkez Bankası’nın iki yıl boyunca enflasyon hedefini tutturamayacağı öngörüsünde bulundu. 

İş Yatırım’ın konuyla ilgili değerlendirmesinde şu görüşlere yer verildi:

“Merkez Bankası (TCMB) bugün yayımladığı yılın ikinci enflasyon raporunda 2016 ve 2017 yılsonu enflasyon tahminlerini bir önceki rapora göre değiştirmeyerek %7,5 ve %6,0’da tuttu. Bu durum TCMB’nin önümüzdeki iki yıl boyunca hedefi tutturamayacağını ortaya koyuyor. 
 
Enflasyon tahmininde kullanılan varsayımlara bakıldığında, son dönemdeki aşağı yönlü seyre rağmen gıda fiyatlarındaki yüksek oynaklık dikkate alınarak yıllık gıda enflasyonunun %9’da tutulduğu, ortalama ithalat fiyatlarındaki %5,5’lik azalma beklentisinin %-8,9’a güncellendiği ancak bu durumun ortalama petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü güncelleme ile telafi edildiği (37 dolardan 40’a) görülüyor. 
 
Bugünkü toplantı Başkan Çetinkaya’nın para politikasında verebileceği mesajlar açısından takip edilmesi gereken önemli bir toplantı idi. Nitekim Başkan Çetinkaya’nın önümüzdeki dönemde para politikası duruşunun enflasyon görünümüne bağlı olacağını söylemesi, yıl sonu enflasyon tahmininin değiştirilmemesi ve bu bağlamda para politikasındaki sıkı duruşun gerekli görülen süre boyunca korunacağını belirtmesi piyasalarca olumlu algılandı. 
 
Ancak, sonrasında Başkan’ın “küresel oynaklıklardaki düşüşün devam etmesi veya dış denge ve finansal istikrar alanlarındaki kazanımları sürdürecek politika önlemlerinin etkili bir şekilde kullanılması durumunda sıkı para politikasını daha dar bir faiz koridoru içerisinde uygulayabileceklerini ve önümüzdeki dönemlerde koşulların elverdiği ölçüde sadeleştirme adımlarına devam edileceğini” söylemesi üst bantta indirimlerin devam edeceği beklentisini arttırdı. TCMB tek politika faizi ve bu faizin etrafında oluşacak daha dar ve simetrik bir koridora sahip yeni para politikasının daha sade ve öngörülebilir olacağını savunuyor. 
 
Küresel piyasalardaki olumlu havanın devam ettiği bir ortamda gıda fiyatlarındaki düşüş ve olumlu baz etkisinin desteği ile düşüşünü sürdüren yıllık enflasyon yılın ilk yarısında TCMB’nin faiz indirimlerini destekleyebilir veya en azından olumsuz piyasa tepkisini sınırlandırabilir. Cevaplanması gereken asıl soru, Merkez Bankası’nın yılın ikincin yarısında baz etkisinin tersine dönmesi ve asgari ücrete yapılan zammın tüketici fiyatlarına yansıması ile artan yıllık enflasyona (yıl sonu enflasyon tahminimiz: %8,7) ve küresel piyasalardaki rüzgarın tersine dönmesi durumunda oluşacak baskıya tek para politikası etrafındaki dar koridor ile nasıl cevap vereceği. TCMB bahsettiğimiz bu risklere karşı elindeki mevcut araçların yeterli olacağını düşünüyor. Ancak yüksek betaya sahip Türk varlıklarının risk iştahında bir bozulmaya karşı yeni para politikası yapısıyla daha kırılgan olacağını ve emsallerinden daha olumsuz etkilenebileceğini düşünüyoruz. “