Moskova’nın Çöpüne Körfez’den Yatırım

0
165

Rusya ülkede gittikçe sorun yaratan çöp dağlarından kurtulmak için ilginç bir formül buldu. Söz konusu formül 1917 yılı Bolşevik devriminin ardından ülkede elektrik üretimi için gündeme getirilen uygulamayı çağrıştırıyor.

Körfez ülkeleri şimdilik mütevazı düzeyde de olsa, Rusya’nın çöp işleme projesine yatırım yapıyorlar.

Projenin yürütülmesinden sorumlu, devlete ait Rusya Çevre İşletmesi’nin yöneticisi Denis Butsayev “Lenin döneminde ülkeye elektrik sağlanmasına benzer ölçekte bir proje söz konusu” diyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin şirketin kurulması için ocak ayında gereken talimatnameyi imzalamıştı.

Kuveyt ve Suudi Arabistan fonları, Moskova yakınlarında elektrik üretecek dört tesisin inşasıyla ilgili 2,4 milyar dolarlık projede bu yılın başında yaklaşık yüzde 5’lik bir pay aldılar. Rusya devlet kalkınma bankası Vnesheconombank  yılda 2,8 milyon ton atık işleyebilecek tesislerde yüzde 10’luk bir hisseye sahip.

Rus yetkililer, yatırımcılar 15 yıl boyunca toptan pazarlarda satılacak elektrikten düzenli olarak yıllık yüzde 12’lik bir kâr elde edeceği için ciddi bir ilgi olduğunu belirtiyorlar.

Avrupa’nın en büyük başkenti konumundaki Moskova ve civarı Rusya’nın yıllık 70 milyon tonluk hane çöpünün yüzde 17’sini üretiyor.

Rusya atıkların yeniden dönüştürülmesi programına geç dahil oldu. Ülke halen çöpünün yalnızca yüzde 1’ini geri dönüştürüyor. Oysa bu oran AB ülkelerinde yüzde 46. Rusya 2024 yılına kadar geri dönüştürme oranını yüzde 36’ya çıkarmayı hedefliyor.

Bu hedefe erişmek için de Rusya’da  150 milyar ruble devlet yatırımı ve 182 milyar ruble özel fon yatırımlarıyla 220 adet atık işleme tesisinin inşası öngörülüyor.

Bu yeni politikadan yararlanacak olan bir diğer işletme ise Moskova merkezli danışmanlık firması The Big Three; söz konusu firma Rusya’nın genelinde toplanan çöpleri yönetmek ve elden çıkarmak için bir bilgisayar sistemini uyguluyor.

Söz konusu şirket teknolojiyi Avrupa, ABD, Brezilya, Meksika, Hindistan, Japonya ve Afrika’ya ihraç ediyor. Hedefi gelecek beş yıl içinde 3 milyar dolar-6 milyar dolar arası bir değere ulaşması beklenen küresel pazarın yüzde 25’ini elde etmek.

Konuyla ilgili Rus yetkililer “Avrupalıların on yıllar içinde başardıklarını biz beş yılda gerçekleştirebiliriz” diyorlar.  (Kaynak: Bloomberg.com)