Moody’s yurt içi piyasayı sarstı

0
24

Cuma günü açıklama yapan Moody’s, “Yabancı sermaye girişindeki ani, yıkıcı tersine dönüş, rezervlerde daha hızlı bir düşüş ve en kötü durum senaryosunda, bir ödemeler dengesi krizi riski arttı,” dedi ve “Türkiye’nin kredi profilindeki yavaş kötüleşme önümüzdeki iki ila üç yıl boyunca devam edecek ve risklerin dengesini Ba1 kredi notu seviyesi ile daha iyi yansıtıyor”şeklinde görüş bildirdi.

Bu açıklamanın ardından bugün Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 4.4 düşüşle 76 bin 243 puandan başladı. Borsa ilk yarıda yüzde 4.1 değer kaybederek 76 bin 471 puan oldu.

Cuma günü yurt içi piyasaların kapanış saatlerinde 2,9540 seviyelerinden işlem gören dolar/TL piyasalar kapandıktan sonra Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesiyle uluslararası piyasada yükselişe geçti.
 
Dolar/TL, bugün Asya piyasalarının açılışında 8 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyesi olan 3,0033’ü görmesinin ardından düşüşe geçerek 2,9900’un altında geriledi. Saat 13.50 itibarıyla dolar/TL yüzde 0,65 primle 2,99’dan alıcı bulurken, euro/TL 3,3634 seviyesinden işlem görüyor.

Konuyla ilgili Vakıf Yatırım’ın analizi şöyle, “Geçtiğimiz hafta içi Moody’s’den gelen “15 Temmuz darbe girişiminden Türkiye ekonomisinden kaynaklanan şokun büyük ölçüde ortadan kalktığı ve not gözden geçirmesinin gelecek ay içinde tamamlanacağı” açıklaması ardından, Cuma günü piyasa kapanışı ardından bu kez Moody’s’den not indirim kararı gelmesi daha önce yapılan açıklamalarla önemli bir tezat oluşturmakta. Aynı paralelde, hükümet tarafından ise kararın siyasi olduğu ve kendi içinde bir rasyonelitesi olmadığı yönünde açıklamalar geldi. 
   
Moody’s’in ülke notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmesinin ardından bu durumun doğal neticesi olarak Türk bankaları için not indirim haberi de gelecektir. Söz konusu gelişmenin ilk etapta etkisini bankaların yurt dışı borçlanma maliyetlerinde yaratabileceği olası artış ile göreceğiz. Bu durum orta vadede banka karlılıkları üzerinde sınırlı da olsa baskı oluşturabilir.  Diğer taraftan, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamasından Fitch tarafından verilen derecelendirme notunun baz alınması Moody’s not indiriminin doğrudan etkisini görmeyeceğimizi düşünüyoruz. Bunun yanında Fitch’ten herhangi bir not indirimi beklememekle beraber böyle bir durum gerçekleşmesi durumunda bankaların ROM mekanizması ile TL likiditeye geçiş yaparak Sermaye Yeterlilik Rasyo’larındaki düşüş riskini azaltabileceğini 2Ç16 finansal analiz raporlarımızda belirtmiştik.”