Merkez Bankası’ndan ters köşe

0
28

Merkez Bankası, piyasanın faiz artırım beklentilerine karşılık faizlere dokunmayarak piyasayı şaşırttı.  ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarında artışa gitmesinin ardından TCMB’nin faiz artırımına gideceğine yönelik beklentiler artmıştı. 

TCMB FAİZLERİ DEĞİŞTİRMEDİ

Kurul, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceği açıklamasında bulundu. 

Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası Türk Lirası’nda değer kaybı hızlandı. Dolar/TL 2,94’ü, Euro/TL 3,22’yi aştı. BIST 100 endeksinde düşüş yüzde 1’in üzerine çıktı. 2015 Şubat ayındna bu yana ilk kez 10 yıllık tahvil faizi 2 yıllık tahvil faizinin üzerine çıktı. 10 yıllık tahvil faizi yüzde 10,86’ya yükselirken, gösterge tahvil faizi yüzde 10,85 seviyesinde bulunuyor. 

”MERKEZ BANKASI NORMALLEŞME YÖNÜNDE OLDUKÇA YAVAŞ KALDI”
Merkez Bankası’nın faiz kararını yorumlayan Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artırımı ya da normalleşme yönünde oldukça yavaş kaldığının görüldüğünü kaydetti.
 
Serdar Şenol Foreks’e yaptığı açıklamada, TCMB’nin piyasanın tüm faiz artırım beklentilerine karşın, bu toplantısında da faizleri değiştirmediğine değinerek, “Piyasada 50 baz puan düzeyinde bulunan repo faizi artırım beklentilerine karşın, TCMB, faiz oranları sabit tuttu. TCMB, Fed’in faiz artırımı sonrasında küresel piyasalarda 
oynaklıklarda düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasında sadeleşme adımlarına başlanabileceğini değerlendirmiştir” diye konuştu.

Şenol, TCMB’nin faiz artırımı ya da normalleşme yönünde oldukça yavaş kaldığının görüldüğüne işaret etti ve şunları söyledi:

“TCMB’nin kararı ardından TL dolara karşı değer kaybederken, son bir haftadaki beklentilerin hepsinin tercihine bir hareket yapmış oldu.

TCMB’nin bu hareketi karşısında, gelecek toplantılarda da gereken ve daha önce açıkladığı normalleşmeye geçmekten olabildiğince kaçınacağı görüşleri artabilecektir.

TCMB’nin normalleşme hamlesini olabildiğince öteleme tavrını görmemiz artık daha yüksek bir olasılık haline geliyor. Bu sürece piyasa tepkisi olumsuz olacaktır. “

”TCMB BEKLEMEDE KALMAYI TERCİH ETTİ”
Gedik Yatırım Menkul Değerler Portföy Yönetim Müdürü Eral İlhan Karayazıcı, Merkez Bankası’ndan ilk hamlenin 22 Ocak tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında görme ihtimalinin daha olası bir gelişme olarak değerlendirdi.

Eral İlhan Karayazıcı Foreks’e yaptığı açıklamada, TCMB’nin faiz konusunda bir değişime gitmeyişinin dövizde yukarı, borsada aşağı yönlü etkisinin kalıcı olmayacağı görüşünü savundu ve “Eyvah faiz artmadı, dolar uçar, borsa çöker” değerlendirmelerine katılmadığını söyledi.

Bugün TCMB’nin beklemede kalmayı tercih ettiğini, çünkü Fed’in faiz artırımının sermaye hareketlerinde tetikleyebileceği eğilimleri görmek istediğini belirten Karayazıcı, Fed başlığına yönelik “beklenen kötü haber geride kaldı” algısı ile Ocak ayından itibaren gelişen ülkelere sermaye akımının artması durumunda, sadeleştirme sürecinin ağırlıkla gecelik borç verme faizi indirilerek uygulanacağı tahmininde bulundu.
 
Eral İlhan Karayazıcı sözlerini şu şekilde sürdürdü:
 
“Bu bakımdan Merkez Bankası’ndan ilk hamleyi 22 Ocak tarihli TCMB toplantısında görmemiz daha olası. Esas olan fiili faiz ve bunun hangi şartlarda ne yönde değişim gösterebileceğine ilişkin ip uçlarını yarın TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın ekonomistlere yapacağı sunumda öğrenme imkanı bulacağız. 

BIST üzerinde gördüğümüz ilk etki negatif ve eyvah dolar yükseliyor temalı. Ancak dolarda artışın kalıcı olacağını düşünmediğim için borsanın da bir süre sonra dengeleneceğini düşünüyorum. 72.000 ve 71.000 bu cephede alıcıları teşvik edecek güçlü destekler. USD/TRL cephesinde ise 2,9450 ve 2,98 satıcı getirebilecek majör dirençler.”

”KUR TARAFINDA BASKI OLUŞABİLİR”
ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Merkez Bankası’nın faizlerde değişikliğe gitmemesinin kur tarafında bir miktar baskı oluşturabileceğini kaydetti.

Erkan, Merkez Bankası’nın piyasanın genelinin beklentilerine rağmen faizlerde bir değişiklik yapmamasının ilk yansımalarının olumsuz olduğunu söyledi.

Erkan, şunları söyledi:

“Fed’in faiz artırmasından sonra birçok ülkenin merkez bankaları para politikaları hamleleri yaparak uzun vadeli risklere karşı önlemlerini alırken, adımlarını Fed’e göre atacağını belirtmiş olan Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutmasında kur volatilitesinin düşmesi ve Fed sürecinin yumuşak bir geçişle atlatılmasının etkili olduğunu düşünmekteyiz. Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutmasına rağmen, data odaklı olacağını ve proaktifduruşunu 2016’da da devam ettireceğini açıkladığını görüyoruz. 
 
Hali hazırda beklenilen 50 baz puanlık faiz artışı yapılmış olsaydı bile, fonlama maliyeti üzerinde etkisi olmayacağından dolayı bankalararası piyasa borçlanma maliyetlerinde ek bir olumsuzluk yaşanması beklenmemektedir. Fakat, kur tarafında bir miktar baskı oluşması muhtemel gözükmektedir. 
 
Merkez Bankası, sadeleştirmede ön şart olarak belirttiği küresel para politikalarındaki normalleşme ile birlikte, piyasa oynaklığında başlayan gerilemenin kalıcı olması halinde daha önce duyurmuş olduğu sadeleştirme adımlarına başlanabileceğini belirtmektedir. Bununla birlikte, içeride kredi ve makro verilerdeki makul sürecin devamı halinde küresel piyasalardaki gelişmeler Merkez Bankası’nın politika belirlemede daha çok önem vereceği taraftır. ”