Leo Co, tamamen yerli imkanlarla ve Türk mühendisler tarafından geliştirilen bulut bilişim yazılımı Leo Cloud Orchestrator’u ABD’ye ihraç ediyor. Şirket, 2025’te 100 milyon dolarlık ihracat hedefliyor.
Leo Co CEO’su Serkan Koçak veri merkezi yönetiminde yaptıkları bu ihracatı teknolojinin merkezi ABD’ye gerçekleştirmelerini tersine yolculuk olarak tanımlıyor. Koçak, yaklaşık 15 yıllık bir Ar-Ge çalışmasının sonucunda bulut bilişim alanında Türkiye’den ilk defa uçtan uca veri merkezi yönetimi yazılımı (Sanallaştırma, yedekleme, ağ yönetimi…) ile ilgili “Leo Cloud Orchestrator” ürünlerini ABD’de pazarlamaya başladıklarını vurgulayarak, bunun Türk bilişim sektörü açısından çok önemli bir adım olduğu vurguluyor.
Tasarruf Mümkün
“Özellikle Leo Co’nun sahip olduğu veri merkezi otomasyonu ve sanallaştırma altyapısı ile ilgili Türkiye yazılım ithalatı yapar konumda” diyen Koçak, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Maalesef ülkemizde yerli yazılım kullanım oranları bu alanda çok düşük. Firmalar ve kurumlar bu alanda alışkanlıklarından vazgeçmekte zorlanıyorlar. Halbuki sadece orta ölçekli yerli bir firma, veri merkezi yönetimi için satın aldığı yabancı yazılımlar yerine Leo Co’yu tercih etmesi durumunda yılda 1 milyon TL tasarruf sağlayabilir. Büyük ölçekli firmalarda bu rakamın en az 10-15 milyon TL’yi bulacağından eminiz. Bizim ürünümüzü kullanan firma sayısının artırması durumunda yazılım ithalat rakamlarının ciddi anlamda gerileyeceğini hesaplamak zor olmasa gerek.”
İddialı Ciro Hedefi
Yıllardır yürüttükleri çalışmalar sonucunda veri merkezi yönetiminde hedefledikleri noktaya ulaştıklarını vurgulayan Koçak, “Türkiye, ABD veri merkezi sektörüne Imperial Cloud Technologies iş birliğinde Leo Co ile giriş yaptı. Mutluluğumuz büyük. Çünkü çıktığımız bu yolun başından beri olmayı hayal ettiğimiz yerdeyiz. Hayallerimizi gerçekleştiren Leo Cloud Orchestrator, kendini gerçekleştirirken becerilerini katlamaya devam edecek. Leo Cloud Orchestrator ile hedeflerimiz büyük” diyor. Türkiye’nin oyun sektörü hariç yılda 1 milyar dolarlık yazılım ihracatı yaptığını, ancak bu rakamın özellikle global kriz ortamında çok düşük olduğunu ifade eden Koçak, tüm dünyada artık alternatif çözümlere bakıldığını ve yerli yazılım firmaların bunu avantaja çevirmesi gerektiğini söylüyor. Serkan Koçak Leo Co ile 2025’te 100 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediklerini de sözlerini ekliyor.