Kurumsal Şirketler Neden Esnek Çalışma Alanlarına Yöneliyor?

0
247

Küresel salgın çalışma hayatını dönüştürdü. “Her yerden çalışma” iş hayatının yeni gerçeği olarak karşımıza çıkarken, küçük büyük fark etmeksizin tüm şirketler hibrit çalışma modelini desteklemek için esnek ofis alanlarını tercih ediyor. Kolektif House Kurucu Ortağı ve CEO’su Ahmet Onur, kurumsal şirketlerin yeni nesil ofis alanlarına yönelmesinin nedenini şirketlere sağladığı maliyet avantajı, esneklik ve özgürlük, network ağı olarak sıralarken; esnek ofis alanlarının aynı zamanda çalışan verimliliğini, motivasyonunu ve bağlılığını da artırdığını belirtiyor.  

Kolektif House Kurucu Ortağı ve CEO’su Ahmet Onur

Koronavirüs salgını iş hayatının tüm dinamiklerini kökten değiştirdi. Tüm dünyada kısıtlama tedbirleriyle başlangıçta zorunluluk olarak başlayan “uzaktan çalışma” bugün çalışma kültürünün vazgeçilmez bir parçası haline gelirken, çok sayıda kurumsal şirket “hibrit çalışma modeline” ve “esnek ofis alanlarına” yöneliyor. 

Kolektif House’un anket çalışmasının bu gerçekliği desteklediğine işaret eden Kolektif House Kurucu Ortağı ve CEO’su Ahmet Onur, “Katılımcıların yüzde 77’si salgın sonrasında da hibrit çalışmaya devam edeceklerini bildiriyor. Anketimize katılan firma sahiplerinin %85’i esnek ofis alanlarını ya şu anda kullandığını ya da önümüzdeki zaman planlamaları içerisinde değerlendirdiğini belirtiyor. Yüzde 60’a yakını ise çalışan memnuniyeti için ofis alanı tasarımı ve çalışma alanı stratejilerinin öncelikleri olduğunu söylüyor” dedi. 

Kurumsal firmaların günümüzde merkez ofislerini küçültürken, çalışanların yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde uydu ofisler kurarak, ev de dahil olmak üzere her yerden çalışmayı benimsediğinin altını çizen Ahmet Onur, kurumsal şirketlerin hibrit çalışma ve esnek çalışma modellerine yönelmelerinin altında yatan temel etkenleri ise Fortune Türkiye için şu başlıklar altında sıraladı:

Maliyet avantajı ve tasarruf

“Teknolojinin hızlanması, mobilitenin artması, şirketlerin teknoloji alt yapılarına ciddi yatırımlar yapması sayesinde tüm ekiplerin her gün bir arada olması ihtiyacı ortadan kalktı. Dolayısıyla ticari bir alan satın almak ya da uzun vadeli sözleşmelerle kiralamak yerine demirbaştan teknolojik alt yapıya herhangi bir ön yatırım gerektirmeyen, resepsiyondan ikramlara pek çok hizmeti bir arada sunan esnek ofis çözümler, geleneksel bir ofise kıyasla şirketlere yüzde 20 ila 40 arasında tasarruf sağlıyor.

Esneklik ve özgürlük

Ayrıca hibrit çalışma modeli şirketlerin büyüme/küçülme kararları doğrultusunda ofis alanını hızla dönüştürmesinde kuruma nihai çeviklik sunuyor. Bu esneklik şirketleri özgür kılarken, aynı zamanda ekipleri de kendi iş planlarına göre çalışacakları alanı belirlemede özgürleştiriyor.

Verimlilik ve motivasyon 

Buna ek olarak şirketler esnek çalışma alanlarını tercih ederek çalışan memnuniyetini, motivasyonunu ve bağlılığını artırma noktasında da büyük bir avantaj yakalıyor. Özellikle tasarımlarıyla ilham veren çalışma alanları motivasyonu ve verimliliği besliyor. 

Network ağı

Çok önemli bir diğer önemli nokta da esnek çalışma alanları şirketlere geniş bir network ağı sunuyor. Ekiplerin sektör ya da sektör dışından çalışanlarla bir arada olması yeni iş birliklerinin kapısını araladığı gibi çalışanların etkileşimini artıracak ortamı da sağlıyor. Böylece farklı sektörden farklı şirketlerden ekiplerin fikir alışverişinde bulunmasına ve farklı bir bakış açısı kazanmalarına olanak tanıyor. Bu da yine çalışan üretkenliğini ve verimliliğini artıran bir nokta olarak karşımıza çıkıyor.

Tasarım, ilham ve konfor

Son olarak her bir köşesi özenle tasarlanmış modern çalışma alanları yaratıcı düşünme gücünü artırıyor. Ergonomik ofis mobilyaları, iyi seçilmiş renkler ve herkesin birbiriyle etkileşimde olduğu rahat bir ortam çalışanlarda ilhamın artmasına destek oluyor. Kolektif House olarak bizler de dekorasyonumuzda etkileşim odaklı, motivasyon artırıcı biyofilik tasarımı tercih ediyoruz. Böylece sürdürülebilirliğe de katkı sağlamaya çalışıyoruz.” 

“Her ihtiyaca uygun yeni nesil esnek ofis çözümleri sunuyoruz”

“Her yerden çalışmanın” iş hayatına eklemlendiği yeni normalde Kolektif House’un geliştirdiği “her ihtiyaca uygun” yeni nesil esnek ofis çözümleriyle çalışma hayatındaki dönüşümde öncü rol üstlendiğine vurgu yapan Ahmet Onur, sözlerine şöyle devam etti: “Şirketlere ve çalışanlara en optimum faydayı sağlayacak ofis çözümünü planlamak için her kuruma özel çalışma alanı stratejisi geliştirerek öncelikle ihtiyaçları belirleyen Kolektif House, bu ihtiyaçlar doğrultusunda kurumsal, bireysel, inovatif çözümleri ve bu çözümler üzerinden sunduğu kombinasyonlar ile şirketleri ofis alanı belirlemede esnekliğe ve çevikliğe kavuşturuyor. Kolektif Enterprise ile 50 kişilik orta ölçekli şirketlerden 1.000 kişilik kurumsal şirketlere kadar kurumların spesifik ihtiyaçlarına cevap veren verimli çalışma alanı çözümleri sunan Kolektif House, kurumların ihtiyaçları doğrultusunda gerekli büyüklükteki çalışma alanını bulup, kurumun tercihleri kapsamında tasarlayıp, tüm operasyonel süreçlerini üstleniyor. Böylece şirketler için ön yatırım maliyetleri ortadan kalkarken, tek paydaş olarak Kolektif House ile tüm süreçlerin konsolide edilip tek elden tek faturayla yönetilebilmesi verimliliği artırıyor. Buna ek olarak kurumlar esnek sözleşme şartları ile büyüme/küçülme durumlarında alan optimizasyonu yapılabilme imkânına kavuşurken, merkez ofislerde azalan metrekarelere karşılık, paylaşımlı alanların da ofis alanına dahil edilmesiyle daha verimli ve geniş çalışma alanına sahip oluyor. Çalışanların tüm Kolektif ayrıcalıklarından yaralanmasının yanında etkileşime ve yaratıcılığa olanak sağlayan mimari tasarım da çalışan memnuniyetini artırıyor. Bugün Groupe PSA Türkiye’den iyzico’ya, Nielsen’den Facebook İstasyon’a, Hopi’den Vodafone’a kadar pek çok şirketin çalışma alanlarının dönüşümünü üstlendik. Kurumsal şirketlerden yoğun talep almaya devam ediyoruz. Özetle; gelecek artık yatırım yapmadan, firmaya özel ve esnek ofis alanlarına sahip olmak üzerine konumlanacak. Bizler de bu yönde çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.”