​Kurtulmuş: Rusya ile ilişkiler düzelecektir

0
27

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ikili ilişkilerin düzelmesi yolunda Türkiye’den giden olumlu sinyallerin benzerinin Rusya’dan da geleceğini ümit ettiğini belirterek, iki ülke ilişkilerinin kısa sürede düzelmesini arzuladıklarını söyledi.

Türkiye Rusya ilişkileri geçen yıl Kasım ayında bir Rus savaş uçağının Türkiye-Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal etmesi üzerine Türk savaş uçaklarınca düşürülmesinin ardından bir kriz dönemine girmişti.
Dün akşam Başbakanlık muhabirleriyle biraraya geldiği iftar yemeğinde Kurtulmuş, “Türkiye Rus uçağını bilerek düşürmüş değildir… Ne Türkiye Rusya’dan, ne Rusya Türkiye’den kolay kolay vazgeçemez… Ümit ederim Rusya’dan da Türkiye’dekine benzer olumlu sinyaller gelecektir. İlişkiler kısa sürede düzelecektir” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, Başbakan Binali Yıldırım da Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’e 12 Haziran’daki Rusya milli günü nedeniyle kutlama mektupları göndermişlerdi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları Erdoğan’ın mektubunda “Önümüzdeki dönemde Türkiye ve Rusya münasebetlerinin hak ettiği seviyeye yükselmesini temenni ederim” ifadesine yer verdiğini dile getirmişlerdi.

AK PARTİ’NİN ÇALIŞTIĞI MODELLERDE EYALET VE FEDERAL SİSTEM YOK
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, AK Parti’nin başkanlık sistemi önerisine dönük “Federasyon ve eyalet sistemi” konusundaki sorularına da yanıt veren Kurtulmuş, “Ak Parti’nin çalıştığı modellerin hiçbirinde eyalet sistemi ve federal sistem yoktur” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu dünkü CHP Meclis Grup Toplantısı’nda parlamenter sistemi savunduklarını belirtirken, Yıldırım’ın başkanlık ABD tarzı sistemiyle birlikte eyalet sistemi ve ayrı parlamentoyu kabul edip etmediğini açıklamasını istemişti.

AB ile ilişkileri de değerlendiren Kurtulmuş, Türk vatandaşlarına AB ülkelerinde vize serbestisinin sağlanması için Türkiye’nin üzerine düşenleri yaptığını belirterek, “Yeni bir şart diyorlarsa bu sadece üretilmiş bir mazerettir. Şu da bilinmeli ki vize serbestisi olmadı diye Türkiye’de kıyamet kopmaz. Türk vatandaşları Avrupa’ya gider ve seyahatlerini yaparlar” diye konuştu.

Türkiye ile AB arasında Mart ayında sağlanan mülteci anlaşması aynı zamanda Türk vatandaşlarının Haziran’dan itibaren AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilmesini öngörüyordu.
Ancak AB vize serbestisi sağlanması için Türkiye’nin Terörle Mücadele Yasası’ndaki terörist tanımını değiştirmesini talep etmiş; Ankara ise PKK ile mücadelenin sürdüğü bir dönemde bu değişikliğin yapılamayacağını açıklamıştı.