Yüksek enflasyon, faiz baskısı, jeopolitik gerilimler ve buna bağlı olarak dalgalanan hammadde fiyatlarına rağmen, 2024 yılını büyümeyle kapatan Ege Profil’in stratejik odak alanları; sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve globalde Ihracat odaklı büyüme. – Sebla Kutsal
Sektörde 44 yılı geride bırakan Ege Profil, 2024 yılını güçlü bir finansal tabloyla kapattı. Dünyanın önde gelen yapı sistemleri üreticilerinden Deceuninck Grubu’nun stratejik bir parçası olan Ege Profil San. ve Tic. A.Ş’nin net dönem kârı 885,1 milyon TL seviyesinde gerçekleşirken, aktif büyüklük 12,052 milyar TL seviyesinde kaydedildi. 2024 yıl sonunda 10,6 milyar TL’ye ulaşan toplam satış gelirlerinin yüzde 20’si ihracat gelirlerinden oluştu. “2024 yılı Ege Profil için sadece bir kriz yönetimi değil, aynı zamanda geleceğe sağlam adımlarla ilerlemenin yılı oldu” diyen Ege Profil CEO’su Alp Günvaran, tüm bu verileri; doğru stratejilerin, üretimden satışa kadar her alanda hayata geçirilmesinin bir sonucu olarak nitelendiriyor.
Günvaran, 2024 yılı değerlendirmesine şu sözlerle devam ediyor: “2024’te Türkiye genelinde PVC profil sektörü yaklaşık yüzde 15’lik bir daralma yaşarken, biz bu trendin tersine giderek yüzde 3 büyüme kaydettik. Özellikle lamine ürünlerimizin payı 2024’te yüzde 69’a, 2025’in ilk beş ayında ise yüzde 73’e yükselerek sektörümüzdeki dönüşümün ne denli hızlandığını teyit etti. Bu artış aynı zamanda ürün portföyümüzün katma değerli bir dönüşüm içinde olduğunu gösteriyor. Özellikle özkaynaklarımızla hareket edebilme kabiliyetimiz, dış borçlanmaya minimum düzeyde ihtiyaç duymamıza olanak tanıdı. Net finansal borç pozisyonumuz negatif tarafta; yani işletme sermayesi açısından son derece avantajlı bir konumdayız. Cari oranımız ise likiditemizin sağlıklı düzeyde olduğunu teyit eder nitelikte.”
İzmir Menemen’deki fabrika ve Kocaeli Kartepe’deki tesisle, toplam 150 bin metrekare alana yayılan üretim altyapısına ve yılda 150 bin tonun üzerinde üretim kapasitesine ulaşan Ege Profil, beş kıtada 80’e yakın ülkeye ihracat yapıyor. “2024 yılı toplam satış gelirlerimizin yüzde 20’nin üzerinde bir kısmını yurt dışı pazarlarımızdan elde ediyoruz. Önümüzdeki dönemde Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Asya Pasifik gibi hızlı büyüyen pazarlarda daha etkin olmayı hedefliyoruz” diyen Günvaran, 2024 yılı itibarıyla finansal stratejilerine bağlı kalarak nakit akışını optimize ettiklerini, böylece yatırımlara kesintisiz kaynak yaratmayı sürdürdüklerini ve bu sayede pazar paylarını artırdıklarını dile getiriyor.
Yatırımlar açısından da geçen yıla dair değerlendirmeler yapan CEO, “İzmir Menemen ve Kocaeli Kartepe’deki fabrikalarımıza toplam 10,1 milyon euro tutarında yatırım yaparak yalnızca kapasitemizi değil, üretim teknolojimizi de bir üst seviyeye taşıdık. Grubumuzun global stratejisine paralel olarak, bazı ürünlerin üretiminin Türkiye’ye kaydırılması söz konusu oldu. Bu kapsamda, üç yeni conta üretim hattı kurduk ve Avrupa’daki conta üretiminin yaklaşık yüzde 30’unu Menemen fabrikamıza aldık. İzmir Menemen’de modern ve yüksek kapasiteli bir alüminyum boyama tesisi kurduk” diyor.
Günvaran, bu başarıyı aynı zamanda güçlü organizasyon yapısının ve iş ortaklarıyla kurulan sürdürülebilir bağların göstergesi olarak yorumluyor. Ege Profil’in 2025 itibarıyla 700’ün üstünde üretici bayisi ve 2 bine yakın satış noktası bulunuyor. 2025 ve sonrası için hedeflerini sorduğumuz Ege Profil CEO’su Alp Günvaran, “PVC profil sektöründe Türkiye’deki lider pozisyonumuzu daha da pekiştireceğiz. Ayrıca alüminyum tarafında da pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz” diyor.
2025’e girerken önceliklerini yeniden şekillendirdiklerini dile getiren Günvaran, sözlerine şöyle devam ediyor: “Yeni dönemde de stratejik odak alanlarımız; sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve globalde ihracat odaklı büyüme olarak öne çıkıyor. Hem yurt içinde liderliğimizi pekiştirirken hem de uluslararası pazarlardaki rekabet gücümüzü artırmayı planlıyoruz. Bunları gerçekleştirebilmek için 2025 yılı yatırımlarımızda verimliliğe ve iş sürdürülebilirliğine daha fazla odaklanıyoruz. Bilhassa üretim transferi ve bölgesel büyüme, mevcut hedeflerimiz arasında önemli yer tutuyor. Orta vadede Avrupa pazarındaki gücümüzü daha da pekiştirmeyi, Latin Amerika ve Orta Doğu gibi stratejik bölgelerde ise markalarımızın bilinirliğini artırmayı amaçlıyoruz. Benzer şekilde bazı PVC profil ürünlerinin de Türkiye’de üretimine başladık. Önümüzdeki dönemde Avrupa pazarı için katma değerli ve yüksek hacimli ürünlerin üretimi Türkiye’ye kaydırmaya devam edeceğiz. Bu da 2026 ve sonrasında ‘ilave depo’ ve ‘üretim hattı’ yatırımlarını, önümüzdeki dönem planlarımız arasına taşımak anlamına geliyor.”
Sürdürülebilirlik açısından Deceuninck Grubu’nun global vizyonuna paralel adımlar atan Ege Profil, bu anlayışla; Winsa markası altında Türkiye’nin ilk pasif ev pencere profillerinden Revotech’i, Egepen Deceuninck markasıyla Legend serisini ve Pimapen markasıyla ise Nirvana serisini geliştirdi. Bu pencere ve kapı sistemleri sayesinde enerji tüketimi azalıyor, kullanıcıların maliyetleri düşüyor ve karbon emisyonları en aza iniyor. Sürdürülebilirlik stratejisi ürünlerle sınırlı değil. Ege Profil’de bugüne kadar 19 bin 800 ton PVC profili geri dönüştürüldü, bu sayede 37 bin ton karbondioksit salınımı engellendi. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na imza atarak karbon ayak izini azaltma hedefini resmileştiren Ege Profil, 2030 yılına kadar Kapsam 1 ve 2 sera gazı emisyonlarını yüzde 60, Kapsam 3 emisyonlarını ise yüzde 48 oranında azaltmayı hedefliyor. Günvaran, “Nihai hedef 2050 yılında net sıfır emisyon seviyesine ulaşmak” diyor.
Sürdürülebilirlik yaklaşımlarının enerji yatırımlarına nasıl yansıdığını Günvaran şöyle açıklıyor: “2017 yılında Kocaeli Kartepe fabrikamızda 1.560 kW kapasiteli, 2019’da ise İzmir Menemen fabrikamızda 4.300 kW kapasiteli iki trijenerasyon tesisi kurduk. Bu yatırımlar hem enerji verimliliğimizi artırdı hem de karbon ayak izimizi önemli ölçüde azalttı. 2024 yılı bu konuda çok önemli kazanımlar elde ettiğimiz bir yıl oldu. Trijenerasyon sistemimiz sayesinde yılda yaklaşık 2 milyon kWh elektrik üretimi sağlıyoruz. Fabrikalarımızda devreye aldığımız güneş enerji santralleri, yılda yaklaşık 750 bin kWh elektrik üretebiliyor. Bu kapasiteyi 2024’ün ilk çeyreğinde faaliyete geçen, toplam 2.000 kWp kurulu güce sahip yeni GES yatırımıyla daha da ileri taşıdık. İzmir Menemen fabrikamızda kullanılan elektriğin yıllık ortalama yüzde 8’ini güneş enerjisinden elde etmeye başladık. Bugün itibarıyla güneş panellerinden elde ettiğimiz elektriğin toplam enerji tüketimimiz içindeki payı yüzde 10 ila 15 bandına ulaşmış durumda. İlerleyen yıllarda da ilave GES yatırımları planlamakta kararlıyız. Diğer taraftan doğal kaynak tüketimini azaltmaya yönelik bir diğer önemli adımımız ise geri dönüşüm tesisimiz. Burada, kendi üretici bayilerimizden toplanan proses atıkları özel yöntemlerle ayrıştırılarak yeniden üretime kazandırılıyor.”
Bir yandan da daha düşük enerji tüketimine sahip makine ve ekipman yatırımlarıyla tesislerin modernizasyonuna odaklanan Ege Profil’de, bir süredir devam eden üretim süreçlerini dijitalleştirme çalışmaları ve MES otomasyon sisteminin üretim hatlarına entegre edilmesi sayesinde üretim hatları anlık olarak izlenebiliyor ve süreçler daha verimli yönetilebiliyor. Günvaran, geri dönüştürülmüş malzeme kullanımından karbon ayak izini azaltan ileri teknolojilere yapılan yatırımlara, pek çok alanda atılan adımlarla ilerleyen bu sürecin Ağustos 2025’te yayımlanacak bir sürdürülebilirlik raporuyla daha da şeffaf hale getirileceğini belirtiyor.
İnsan kaynakları stratejileri açısından Ege Profil, organizasyonel çevikliği artırmak için sadeleşmeye ve sorumluluk alanlarını yeniden yapılandırmaya odakmış durumda. Böylelikle, karar alma süreçleri de daha hızlı ve etkili hale getirilebiliyor. “Bin 200’ün üzerinde çalışma arkadaşımızla faaliyetlerimizi sürdürüyor; genç yetenekleri desteklemek amacıyla hayata geçirdiğimiz Management Trainee programımızla birçok yeni mezunun gelişimini destekleyerek onları orta kademe yöneticilik pozisyonlarına taşıyoruz” diyen Günvaran, liderlik pozisyonları da dahil olmak üzere tüm seviyelerde kadın çalışanların desteklendiğini, önümüzdeki dönemde yönetim pozisyonlarında kadın istihdamını artırmayı hedeflediklerini dile getiriyor. İnovasyon ve Ar-Ge Ege Profil’in büyüme stratejilerinde önceliklendirdiği alanlardan bir diğeri. Deceuninck Grubu’nun global Ar-Ge süreçleri Türkiye’den yönetiliyor; bu da ülkemizi sadece üretim değil, aynı zamanda yenilik ve teknoloji geliştirme üssü konumuna taşıyor. “Ürün geliştirme süreçlerimizde müşteri beklentileri ve küresel trendleri temel alıyor, inovasyonu yalnızca teknolojik ilerleme olarak değil, sürdürülebilirliğin ve toplumsal katkının bir aracı olarak görüyoruz” diyen CEO Alp Günvaran, İzmir Menemen’de kurdukları Malzeme Araştırma Laboratuvarı ile Ar-Ge yetkinliklerini yeni bir seviyeye taşıdıklarını, test laboratuvarlarında geliştirdikleri ürünler için uluslararası sertifikalar aldıklarını sözlerine ekliyor.