‘Kızlarımız Okuyor’

0
67

2025 hedefi olarak, PepsiCo Vakfı’nın ortaklığıyla, bulunduğu ülkelerde en az 12,5 milyon kadın ve kız çocuğunun faydalanacağı girişimlere yatırım yapmayı planlayan PepsiCo, eğitimdeki fırsat eşitsizlikleriyle mücadeleye katkıda bulunmak üzere Türkiye’de hayata geçirdiği ‘Kızlarımız Okuyor’ projesine yeni unsurlar ekleyerek, başarılı kız öğrencilere verdiği desteği genişletiyor.

PepsiCo Türkiye’nin global olarak PepsiCo’nun ortaya koyduğu bu vizyon çerçevesinde, 2003 yılında ‘GAP-CHEETOS Çocuk Gelişim Merkezleri’ ile başlayan ve 2009’da ‘Kızlarımız Okuyor’ ile devam eden eğitimde fırsat eşitliğini hedefleyen sosyal sorumluluk projeleri, “Kızlarımız Okuyor, Işık Saçıyor” ile toplumsal etki yaratacak şekilde dönüşüyor. Yeni dönemde PepsiCo’nun ‘Kızlarımız Okuyor’ Projesinde yer alarak burs, eğitim ve staj programlarından faydalanan kız öğrencilere sunulan eğitim programları kapsamında sadece kişisel gelişimlerine değil, hayatın farklık alanlarında insani gelişimlerine de katkı sağlanarak toplumsal etki yaratmalarına da odaklanılacak.

PepsiCo’nun 16 yıldır T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğinde devam eden ‘GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri’ eğitimlerine katılan ancak sosyo-ekonomik şartlar sebebiyle lise ve sonrası eğitimlerine devam edemeyecek durumda olan başarılı kız öğrencilerin desteklendiği ‘Kızlarımız Okuyor’ kapsamında; akademik desteğin yanı sıra kız öğrencilerinin kişisel gelişimiyle de ilgilenilerek onların toplum ve hayat karşısında daha eşit daha güçlü bir konuma gelmelerine yardımcı olunuyor.

“Kızlarımız Okuyor, Işık Saçıyor” projesinin eğitim ortağı olan Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ev sahipliğinde Bahçeşehir Üniversite’sinde düzenlenen lansmanında konuşan PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Levent Yüksel; PepsiCo’nun hem dünyada hem de Türkiye’de, bir yandan en üst düzeyde finansal performans gösterirken, bir yandan da kurumsal ve toplumsal sürdürülebilirliği esas alarak hareket ettiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “PepsiCo Türkiye olarak toplumsal konularda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu bir şekilde hareket ediyoruz. Bu kapsamda özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği, eşitsizliklerin azaltılması ve nitelikli eğitim konularınaodaklanıyoruz. PepsiCo’nun PepsiCo Vakfı aracılığıyla 2025’e kadar en az 12,5 milyon kadın ve kız çocuğunun faydalanacağı girişimlere yatırım yapma taahhüde katkıda bulunacak projeler geliştiriyoruz. Bu çerçevede 2003 yılında 4-14 yaş grubundaki çocuklarımıza yönelik olarak başlattığımız GAP-CHEETOS Çocuk Gelişim Merkezleri ile 200 bini aşkın çocuğa ulaşarak onların bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini destekledik. Sonrasında GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri’nden aldığımız ilham ile lise ve üniversite hayatına devam etmek isteyen başarılı kız öğrencilere yönelik olarak 2009 yılında “Kızlarımız Okuyor” projemizi hayata geçirdik. PepsiCo çalışanlarının gönüllü olarak kendi topladıkları bağışlarla yürütülen bu projemizle, ailelerinin ekonomik şartları sebebi ile eğitimlerine devam edemeyen kız öğrencilerimizin, lise ve üniversite eğitim masraflarına destek olmanın yanı sıra onları eğitimlerle de destekliyoruz. Proje kapsamında 2016’dan bu yana Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri ile işbirlikleri yapıyoruz. Bu üniversitelerin akademisyenlerinin katılımıyla düzenlenen özel eğitimlerle ve eğitim gördükleri alanda staj imkanlarıyla öğrencilerimizi günümüz dünyasının değişen koşullarına hazırlamayı hedefliyoruz. Bu çerçevede, Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ile geçtiğimiz yıl başladığımız eğitim işbirliğini bu sene genişleterek ve geliştirerek devam ediyoruz.”

“Kızlarımız toplumsal fayda sağlayan projeleri ile Türkiye’yi daha aydınlık bir geleceğe taşıyacak”

Yalnızca akademik açıdan gelişmiş olmanın yeterli olmadığını; sosyal, çevresel ve insani kalkınmanın da eş zamanlı olarak gerçekleşmesi gerektiğini ifade eden Levent Yüksel; bu anlayışla 10 yıldır devam ettirdikleri “Kızlarımız Okuyor” projesini toplumsal etkisi yüksek bir projeye dönüştürdüklerini dile getirerek sözleri şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar “Kızlarımız Okuyor” projesi ile çok güzel işlere imza attık. Şimdi istiyoruz ki bu birbirinden kıymetli, ışık saçan kızlarımız sadece kendi gelişimlerini sağlamakla kalmasın, aynı zamanda bulundukları bölgenin, toplumun ve Türkiye’nin de sosyal gelişimine katkı sağlasın. Bu amaçla 10. yılımızda, Kızlarımız Okuyor projemizi, “Kızlarımız Okuyor, Işık Saçıyor” olarak yeniden adlandırıyor ve projemizin içeriğini “Değer Odaklı Gelişim” yaklaşımıyla yeniden şekillendiriyoruz. Projemizin yeni döneminde de çalışanlarımızın gönüllü katılımı en büyük gücümüz olacak.Kızlarımız, PepsiCo gönüllüleri tarafından sağlanan eğitim desteğiyle oluşturacakları değerle, sadece kendi gelişimlerinin değil, hayatın farklı alanlarında insanı gelişime de katkı sağlayacaklar, toplumsal konularda çözümün bir parçası olabilecekler. Bulunduğu bölgelerde bu projelerin uygulanmasına öncülük edecekler. Böylece kızlarımız bir yandan oluşturdukları farkındalıkla toplumsal konulara duyarlı, sosyal kimliği gelişmiş bireylere dönüşürken, bir yandan da ürettikleri toplumsal etkisi yüksek projelerle gittikleri her yeri aydınlatarak Türkiye’yi daha aydınlık bir geleceğe taşıyacaklar. Biz de PepsiCo Türkiye olarak onların yanında olmaya, PepsiCo gönüllüleriyle onları desteklemeye devam edeceğiz.”