‘Kısa vadeli faizler ile fonlama kompozisyonu önemli’

0
30

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), “Ekonomi Notları” çalışmasında, “TCMB’nin aylık olarak belirlediği kısa vadeli faizlerin yanı sıra fonlama kompozisyonu da para politikası duruşu açısından önemli” denildi.

Bankanın internet sitesinde yayımlanan “Ekonomi Notları” bölümünde detayları yer alan “Faiz Koridoru ve Para Politikası Duruşu” çalışmasında geniş faiz koridorunun küresel oynaklık dönemlerinde finansal istikrar ve fiyat istikrarı ödünleşimini hafifletmek için TCMB tarafından geliştirilmiş bir araç olduğu aktarıldı.

MERKEZ BANKASI’NDAN SIKILAŞMA MESAJI

Çalışmada notunda, küresel kriz sonrasında gelişmekte olan ülkelerin piyasalarının küresel para politikalarına aşırı duyarlı hale geldiği belirtildi.

“Sermaye akımlarındaki ve risk iştahındaki ani değişimlerin hızlı şekilde yurt içi finansal koşullara yansıması, ekonomide öngörülebilirliği azaltarak makro ekonomik istikrarı tehdit edebilmekte” ifadesinin yer aldığı çalışma notunda, “Söz konusu durum küresel risk iştahı ve likidite koşullarındaki ani değişimlere karşı vakitli tepki verilmesini sağlayacak bir aracın gereksinimini doğurmuştur. Bu doğrultuda TCMB, 2010 yılının sonlarından itibaren geniş faiz koridoru ve aktif likidite politikasının bir arada kullanıldığı bir para politikası stratejisi tasarlayarak uygulamaya koymuştur” değerlendirmesi yapıldı.

TCMB’nin uyguladığı geniş faiz koridoru çerçevesinde likidite politikası ve kısa vadeli faizlerin etkileşiminin incelendiği belirtilen çalışma notunda, basitleştirilmiş bir gösterim eşliğinde kısa vadeli faizlerin oluşum süreci ve para politikası duruşu açısından olası yansımaların tartışıldığı ifade edildi.

Böylelikle operasyonel çerçevenin ve para politikası duruşunun daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunulmasının amaçlandığı çalışma notunda, şunlar kaydedildi:

“Çalışmada yapılan analiz TCMB’nin aylık belirlediği kısa vadeli faizlerin yanı sıra fonlama kompozisyonunun da para politikasının duruşu açısından önemli olabildiğini göstermektedir. Parasal duruş açısından, TCMB fonlama faizleri ve likidite politikası ile bunların etkileşiminin içerdiği bilgi temelde iki faizle özetlenebilmektedir. İlki BIST bankalararası gecelik faizi ve ikincisi TCMB ortalama fonlama faizi. Her iki faiz de doğrudan bankaların fonlama maliyetlerini etkilediğinden, kredi ve mevduat faizlerinin fiyatlamasında ve parasal aktarım mekanizmasında önemli rol oynamaktadır. Hangi faizin politika duruşunu daha ağırlıklı temsil ettiği sorusunun yanıtı ise piyasanın fonlama ihtiyacının ne kadarlık kısmının Merkez Bankası tarafından karşılandığı gibi faktörlere bağlı olarak değişebilecektir.”