Katar’da ilk Türk Festivali’nin ilişkileri ısıtması bekleniyor

    0
    109

    Katar’ın başkenti Doha’da 9-13 Nisan tarihlerinde düzenlenen Türk Festivali,iki ülkenin kültürel yakınlaşmasına hizmet etmeye yönelik bir ilk adım oluşturdu. Festival, 2018 Dünya Kupası’nı düzenlemeyi de kapsayan bir dizi adım vasıtasıyla gelecekteki konumunu şekillendirmeye çalışan Katar ile geçmişindeki kimliğini yakalamaya çalışan Türkiye’yi bir araya getirerek ilgi çekici bir resim oluşturdu. Bu resimde lokum, kuruyemiş, kahve, kebap, baklava başta olmak üzere tatlılar, takı örnekleri ve tabii ki turistik broşürler, cep telefonu ve tabletleri ile Türkiye pavyonunda çekim yapan Katarlılar yer aldı. Yerde 15 kadar kişiden oluşan mehter takımının havada Türk F-16’ları ile oluşturacağı muhteşem kompozisyon ise Irak’ın hava sahasını kapatması nedeniyle gerçekleşemeyince Türkiye’nin teknolojisi etkinlikte boy gösterme fırsatını kaçırdı.
     
    Elinde iPad ile çekim yapan bir Katarlının kendisinden istediği cümleyi söylemeyi, o kadar Arapça anlamadığı için nazikçe reddeden Topkapı For Sweets and Chocolate Genel Müdürü Gürkan Özmaya, “Türkler 24-25 senedir burada var. Bu festivalin daha önce yapılması gerekirdi” diyor. 250 bini Katarlı olmak üzere 2 milyon kişinin yaşadığı ülkede alım gücüne sahip kesimi Katarlıların oluşturması, Özmaya’nın işlerde muhteşem bir büyüme beklemesini engelliyor ama gelecekten umutlu: “Beş-altı sene sonrasına yatırım yapıyoruz.”
     
    Festivalin maliyeti yaklaşık 2 milyon dolar
    Katar’ın nüfusu itibariyle ancak Datça’da yaz vakti düzenlenecek bir festival ile rekabet edecek büyüklükte olan etkinlik, ülkedeki yabancıların da ilgisini çekiyor ancak bunun nedeni, kültürleri birleştirmek için kurulmakta olan Katara Kültürel Köyü’nün ilgi çekiciliği. 1 milyon dolar bütçesi olan ve güvenlik ile altyapı tarafında yapılanlarla birlikte 2 milyon dolara yaklaşan bir maliyetle gerçekleşen festivalin etkisini, Türkiye’de Katar’ın kültür evinin açılması ve karşılıklı kültürel ilişkilerin gelişmesi hedefleri doğrultusunda değerlendirmek gerekiyor.
     
    Katara Kültür Köyü Uluslararası İlişkiler ve Pazarlama Direktörü Darwish Ahmed, hedeflerinin Katar’ı ülke dışında daha fazla konuşulur hale getirmek olduğunu ifade ediyor. Ülkedeki yabancıların oranı Katar’daki evlerde farklı dillere ve dinlere vakıf Katarlı gençlerin yetişmesini sağlıyor. Katar bu gençlerine ülkede olduğu kadar yurtdışında da birikimlerine uygun konumlar elde etmek için dışarıya açılmak istiyor. Petrol mühendisi olan Ahmed, kendisi gibi farklı disiplinlerden gelen Katarlılarla kültürel alanda çalışırken, sahip oldukları eğitimin ve kendi seviyesindeki bir yöneticinin normal bir evden mermer bir malikaneye geçerken geçmişi unutmamasının ülkedeki ahengi sağladığını ifade ediyor.
     
    Kişi başına gelirin 115 bin dolar olduğu ülkede, altı öğrencinin Vodafone ve Alcatel-Lucent’ın sağladığı olanaklarla ileri teknoloji öğrenmek için Bell Labs’e kabul edilmesi büyük haber oluyor. Türkiye açısından büyük haber ise, 13,3 milyar dolarlık müteahhitlik işlerinin son üç ihale ile 16 milyar dolarlık hacme ulaşması. İki ülke arasındaki 1,2 milyar dolarlık ticaret hacminin 1 milyar doları Türkiye’nin Katar’dan aldığı sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG). İsrail ile olan 5,2 milyar doların dörtte birinin altında kalan bu miktar, Doğu Akdeniz gazının sağladığı olanaklarla tıraşlanabilir. Bu durumda, bölgesinde yalnız kalmış iki ülkenin kültürel yakınlığı daha önem kazanabilir.